MG 4 poskupjet će za čak 15.000 eura, a sve to zbog carine EU na kineske automobile

ŠOKANTNO! Kineski auti još samo koji dan super jeftini! EU carina do 38,1 % na uvoz kineskih električnih vozila.

EU birokracija odlučila nametnuti ekstra porez svim kupcima kineskih automobila!

Što će biti s visokim carinama na kineske električne automobile u EU? Očekuje se da će dodatne carine od 17,4 posto biti nametnute na aute najvećeg kineskog proizvođača električnih automobila BYD, 20 posto na automobile tvrtke Geely i 38,1 posto na aute SAIC-a.
 

MG 4 poskupjet će za čak 15.000 eura, a sve to zbog carine EU na kineske automobile MG
25. 6. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Kina i Europska unija dogovorile su suradnju kako bi izbjegle dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine, objavilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine nakon razgovora kineskog ministra trgovine Wanga Wentaoa i europskog povjerenika za trgovinu Valdisom Dombrovskisom, koji su se odvijali putem video veze, ministarstvo u Pekingu najavilo je da će se održati konzultacije o istrazi EU o kineskim državnim subvencijama za električna vozila.

Prošlog je tjedna Europska komisija objavila da je, u sklopu istrage o uvozu električnih automobila iz Kine, preliminarno utvrdila da proizvođači u azijskoj velesili imaju koristi od nepravednih subvencija unutar opskrbnog lanca, čime ugrožavaju interese tvrtki u EU. Uvodi se carina do 38,1 posto na uvoz kineskih električnih vozila. Uvozne su carine trebale stupiti na snagu početkom srpnja, ali bi mogle biti povučene retroaktivno ako dvije strane postignu dogovor.

Očekuje se da će dodatne carine od 17,4 posto biti nametnute na automobile najvećeg kineskog proizvođača električnih automobila BYD, 20 posto na automobile tvrtke Geely i 38,1 posto na automobile SAIC-a. Iako su carine u EU visoke, niže su od onih u SAD-u. Američke vlasti prošlog su mjeseca uvele 100-postotne carine na kineske električne automobile. Postojeće EU carine za sve proizvođače automobila izvan EU iznose 10 posto.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.