Oni na Balkanu? Nemoguće! Skroz su drukčiji! Poznati influencer na putovanju po Europi: "Slovenija je europska Kanada!"

“Volim osjećaj kada negdje stignem i odmah osjetim puls mjesta”, poručio je svojim pratiteljima kada je posjetio Ljubljanu, znani influencer iz Kanade kojeg na društvenim mrežama prati više od 100.000 ljudi.

Ne postoji opći dogovor o opsegu regije, ali pojam, prema većini definicija, u potpunosti pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, europsku Tursku, rumunjsku obalu, veći dio Srbije i veliki dio Hrvatske. Ponekad pojam obuhvaća i južne dijelove Slovenije.


 

Oni na Balkanu? Nemoguće! Skroz su drukčiji! Poznati influencer na putovanju po Europi: "Slovenija je europska Kanada!" TikTok/jonnyarnott
10. 9. 2024

Jonny Arnott je kanadski kreator sadržaja na Instagramu (oko 40.000 pratitelja) i TikToku (oko 80.000 pratitelja) i svjetski putnik. Već je živio u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, a najnoviji projekt mu je posjetiti tridesetak europskih zemalja prije nego što navrši 30.

Ljeti je bio zaposlen u Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a nedavno je ponio i put prema Sloveniji koji je nazvao "Kanadom Europe". "Ovdje je nevjerojatno ugodno, ali se i dalje osjećate kao da ste u gradu. Ljudi su super prijateljski nastrojeni, u osnovi me podsjećaju na Kanađane, a atmosfera me općenito podsjeća na Kanadu; stil je stvarno cool, sličan Torontu ," komentirao je TikToker, koji je pohvalio i hranu i restorane; sve što su on i njegovi prijatelji do sada probali rečeno je da je "stvarno odlično". Otišli su i u Muzej novije i suvremene povijesti Slovenije.

“Predivno i jedinstveno mjesto sa zaista izvrsnim starim radovima, stoga bih svima preporučio da dođu u Ljubljanu”, zaključio je.
 

@jonnyarnott what other popular destinations can you think of that have preserved their natural beauty well? #lakebled #slovenia #travel #tourism #traveleurope #overtourism #sustainabletourism ♬ original sound - Jonny Arnott

Kao i većina turista, Arnott je potom otišao na Bledsko jezero za koje su, kako je rekao, Slovenci "uspjeli izuzetno dobro sačuvati njegovu prirodnu ljepotu, ima mnogo kutaka koji izgledaju stvarno netaknuto".

Je li Slovenija Balkan?

Arnott je i prije odlaska u Sloveniju sa svojim pratiteljima podijelio dilemu o tome pripada li Slovenija Balkanu?

"Danas službeno napuštamo Pulu i Hrvatsku nakon nekoliko tjedana i krećemo prema Sloveniji. Htjela sam reći da odlazimo i s Balkana, ali nisam siguran je li Slovenija dio Balkana? Javite mi ako znate", rekao je u videu.

"Ne slažemo se oko toga čak ni u Sloveniji. Budući da smo bili dio Jugoslavije, mnogi nas smatraju Balkancima, ali naša kultura je dosta drugačija od kulture ostalih balkanskih zemalja", rekao je jedan od Arnottovi slovenski sljedbenici.

Prema Wikipediji, granice Balkana su sporne zbog mnogih proturječnih definicija. Ne postoji opći dogovor o opsegu regije, ali pojam, prema većini definicija, u potpunosti pokriva Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, europsku Tursku, rumunjsku obalu, veći dio Srbije i veliki dio Hrvatske. Ponekad pojam obuhvaća i južne dijelove Slovenije.

Dr. Božidar Jezernik, profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gdje, među ostalim, predaje etnologiju Balkana, godinama je u razgovoru za Večer rekao da je srpski geograf Jovan Cvijić granice Balkana postavio na rijeke.

Prvo južno od Ljubljanice pa od Save, što znači da je jedan dio Ljubljane na Balkanu, a drugi nije. Napomenuo je i da bugarsko-američka autorica Maria Todorova u engleskoj verziji svoje knjige Imaginary Balkans nije uvrstila Sloveniju među balkanske zemlje, ali je u srpskom prijevodu knjige, Slovenija balkanska zemlje. Čak i jedan teoretičar ima dva različita mišljenja o tome.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.