Vrhovni sud odlučio: Predsjednik je "kralj"! Trump slavi, Biden je ljut

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je u ponedjeljak odluku Vrhovnog suda da američki predsjednik ima imunitet za sve službene radnje i nazvao je opasnim presedanom koji položaj predsjednika pretvara u položaj kralja, prenosi televizija ABC. Bivši američki predsjednik Donald Trump nazvao je tu odluku pobjedom demokracije.
 

Vrhovni sud odlučio: Predsjednik je "kralj"! Trump slavi, Biden je ljut bryan Snider / Reuters / Pixell
2. 7. 2024

"Odluka gotovo sigurno znači da više nema ograničenja u tome što predsjednik može činiti. To je temeljno novo načelo i opasan presedan, budući da moć ureda više neće biti ograničena zakonom. Jedina ograničenja bit će postavio sam predsjednik", kritičan je bio.

"Ova država je utemeljena na principu da u Americi nema kraljeva. Nitko nije iznad zakona, čak ni današnja odluka sigurno znači da nema praktički nikakvih ograničenja na ono što predsjednik može učiniti," dodao je. Vezano za optužbe za pokušaj poništavanja ishoda izbora 2020., Biden je rekao da javnost ima pravo znati odgovor na pitanje što se dogodilo 6. siječnja 2021., čak i prije ovogodišnjih izbora.

"Predsjednik je sada kralj iznad zakona. Amerikanci bi se tome trebali suprotstaviti. Ja se tome protivim. Neka vas Bog blagoslovi i neka pomogne u očuvanju naše demokracije", rekao je Biden u ponedjeljak da američki predsjednik ima imunitet za sve službene akte koje nije definirao.

Odlučio je o Trumpovoj žalbi na uskraćivanje imuniteta u slučaju optužnice posebnog tužitelja Jacka Smitha za podrivanje ishoda izbora 2020. i poticanje napada na Kongres 6. siječnja 2021. Sada sudac u slučaju Tanye Chutkan mora odlučiti koji od navodna djela u optužnici bila su službena, a koja nisu, nakon čega se očekuje da će uslijediti još jedna žalba Trumpovih odvjetnika, a suđenje neće započeti prije predsjedničkih izbora u studenom, nakon što je Vrhovni sud poništio odluku njegova osuda u New Yorku za falsificiranje poslovne dokumentacije u vezi s plaćanjem pornografskoj glumici da šuti o seksualnom odnosu.

Trumpovi odvjetnici tvrde da bi se presuda za šutnju trebala odbaciti jer je porota tijekom suđenja vidjela dokaze za koje kažu da su trebali biti zaštićeni predsjedničkim imunitetom, navodi se u pismu sucu Juanu Merchanu koje je u međuvremenu dobila obrana zatražio dodatno vrijeme za iznošenje argumenata, što bi moglo odgoditi izricanje presude Trumpu, koje je zakazano za 11. srpnja.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.