Je li to normalno? Pogledajte koju je cijenu postigla prva generacija Mazde MX-5 sa samo 61 km na brojačaniku

37.865 eura za 34 godina stari kultni cabrio!!! Bila je to više nego očita ljubav na prvi pogled. Što misliš?

Je li to normalno? Pogledajte koju je cijenu postigla prva generacija Mazde MX-5 sa samo 61 km na brojačaniku Bring a trailer
30. 6. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Aukcijska kuća Bring a Trailer ponudila je prije nekog vremena na aukciji Mazdu MX-5 prve generacije iz 1990. godine No, internetski portal za licitaciju i prodaju autoklasika nije očekivao da će crvena Mazda dosegnuti rekordan iznos. A što je toliko posebno u ovoj Mazdi?
 

Dotična Mazda MX-5 bila je sigurno pohranjena u garaži više od 34 godine. Tome je pogodna i brojka na brojaču kilometara, naime na borovima pokazuje 61 kilometar. Obojen u klasičnu crvenu boju, čekao je dobra tri desetljeća na nekoga tko je bio spreman cijeniti njegovo očuvanje. I upravo se to dogodilo. Nepoznati aukcionar za nju je ponudio rekordnih 40.500 američkih dolara (37.865 eura).

Ponudio je 5000 dolara više

Kilometraža je ta koja je u konačnici digla brojke u visine. Web stranica Bring a Trailer ne bilježi takve ponude za spomenute Mazde, ali je novi vlasnik ponudio čak 5500 dolara (5140 eura) više od druge najveće ponude. To znači da mu se auto jako svidio. Što je sasvim razumljivo, jer će u garažu spremiti praktički netaknutu Mazdu MX-5.

Navedeni automobil svih ovih godina iznimno je održavan od prvog vlasnika. Pritom se mnogima nameće pitanje: “Zašto ga, dovraga, nije vozio?” Navodno je imao prilično dobar razlog, vrijedan 40 tisuća kuna. Dotična Mazda MX-5 može se pohvaliti tvrdim krovom u boji karoserije, za razliku od većine MX-5 ove generacije, koji imaju mekani krov. Tkanina na sjedalima je praktički netaknuta, ali uzalud ćete tražiti tragove istrošenosti na ručici mjenjača i upravljaču. U osnovi, to je kao da auto stavite u garažu na dan proizvodnje i cijelo vrijeme brinete o njemu.

Ni šasija nije u ništa lošijem stanju jer praktički nema tragova istrošenosti i prljavštine s ceste. Iako je teško povjerovati, prvi ga je vlasnik platio više nego što je dobio. Godine 1990. Mazda MX-5 vrijedila je 18.648 dolara, što je danas nešto manje od 45.000 dolara (42.000 eura).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.