I do sada je tek 60 % curica išlo u školu, trećina ih je bila prisiljena na udaju i prije 18.! Kako će bit' tek sad kad zavladaju šerijat i talibani, pita se Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović: Naša obveza je da zaštitimo prava žena u Afganistanu! Trećina ih je bila prisiljena na udaju i prije 18.! Kako će bit' tek sad kad zavlada šerijat i talibani, pita se Kolinda Grabar Kitarović. I u dosadašnjem "liberalnom" afganistanskog sustavu žene su bile zanemarivane. Donosimo 8 najvažnijih dosadašnjih problema koje su imale žene.

I do sada je tek 60 % curica išlo u školu, trećina ih je bila prisiljena na udaju i prije 18.! Kako će bit' tek sad kad zavladaju šerijat i talibani, pita se Kolinda Grabar Kitarović KGK Twitter
18. 8. 2021

Fotografija: Twitter KGK

Bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se o Afganistanu na svom Twitter profilu.

“Kao hrvatska predsjednica i kao međunarodna dužnosnica više sam puta posjetila Afganistan i svjedočila kako napretku tako i neuspjesima. Afganistan i njegovi ljudi bliski su mom srcu. Moramo se sjetiti da su ženska prava ljudska prava. Obveza svih nas je da ih zaštitimo”, napisala je bivša predsjednica.

8  činjenica o pravima žena u Afganistanu


1. Prava žena u afganistanskom pravnom sustavu do sada

U Afganistanu postoje preklapanja i kontradikcije između vladinih zakona, vjerskih pravila i lokalnih mehanizama za rješavanje sukoba. Većinu svih sporova rješavaju seoska vijeća. Čak i kad su žene uključene u sukobe, njihova se prava općenito ne uzimaju u obzir pri njihovom rješavanju. Odlučujući čimbenici su odnosi lokalnih moći, tradicija, mizoginska tumačenja islama i pomirenje među uključenim obiteljima. Aktivistice rade na uključivanju ženskih prava u vjerske, društvene i vladine norme putem feminističkog tumačenja islama. Međunarodne feminističke inicijative podržavaju ove napore.


2. Prisilni i dječji brakovi rašireni su

Odluke o brakovima donosi cijela obitelj, rijetko kada se radi o djevojkama koje su zapravo pogođene. Otprilike jedna od tri djevojke prisiljene su na brak prije nego što navrše 18 godina. Kao jedna od mjera da se to promijeni, aktivistice se bore za povećanje zakonom propisane minimalne dobi za udaju za djevojčice sa 16 na 18 godina. Drugi cilj je obavezna državna registracija brakova . Uspostavljanje veza putem braka može imati značajne ekonomske učinke za obje obitelji, što je jedan od razloga prisilnih i dječjih brakova.


3. Silovanje se smatra preljubom

Seksualno nasilje često se tretira isto kao i sporazumni preljub, što je prema afganistanskim zakonima nezakonito. To dovodi do toga da se žene sude i osuđuju kao počinitelji (preljuba) kada su bile silovane. Aktivisti u većim gradovima uspjeli su značajno smanjiti ovaj pravni skandal. Međutim, i dalje postoji rizik od nasilja unutar obitelji, pa čak i od takozvanih 'ubojstava iz časti' nakon silovanja ili (sumnje) u preljubničku vezu. Općenito, nasilje počinjeno nad ženama u prisilnim ili dječjim brakovima nije dovoljno evidentirano.


4. Sigurne kuće vrlo rijetke

Trenutno u cijeloj zemlji radi samo 27 sigurnih kuća za žene, a one nisu osigurane za budućnost. Potražnja žena i djevojaka za ovom vrstom zaštite daleko premašuje njihove kapacitete. Vijeće Europe traži jedno mjesto u sigurnoj kući na 7500 stanovnika. To bi bilo jednako 5120 mjesta u Afganistanu. Za usporedbu: Njemačka također ne ispunjava zahtjeve Vijeća Evrope, ali barem ima 350 sigurnih kuća.
 

5. Povećanje političkog sudjelovanja žena

Učešće žena u politici, vladi i pravosuđu značajno se povećalo od 2001. godine. Kvote osiguravaju zastupljenost u nacionalnim i okružnim parlamentima, gdje je udio delegata sada 25, odnosno 27 posto. Prema podacima državnog odvjetnika, udio žena zaposlenih u pravosuđu povećan je sa 3 na 20 posto. U cijeloj zemlji 21 posto svih branitelja čine žene, a 265 sudaca su žene, od ukupno 1951. Međutim, tijekom mirovnih pregovora s talibanima, učešće žena bilo je znatno manje: vrlo je malo žena sudjelovalo u razgovori, što je činjenica koja je izazvala protest ženskih skupina.


6. Aktivistice za ženska prava suočavaju se s iznimnim opasnostima

U tijeku su valovi ciljanih ubojstava. Aktivisti su u više navrata tražili od predsjednika da ispuni svoje obećanje o brzoj i učinkovitoj zaštiti branitelja ljudskih prava. Također pozivaju međunarodnu zajednicu da pomogne osigurati ovu zaštitu, kako to zahtijeva Rezolucija 1325 UN -a.


7. Visoke stope smrtnosti dojenčadi i majki

Iako bi se smrtnost majki mogla kontinuirano smanjivati ​​od 1990., sa 638 slučajeva na 100.000 živorođene djece, ona je i dalje jedna od najvećih u svijetu. Za usporedbu: brojka u Njemačkoj je 4-5 slučajeva na 100.000. Uzroci ovih smrti uključuju mladu dob, nedostatak vitamina i lošu medicinsku skrb tijekom trudnoće: dvadeset posto žena postalo je majka prije nego što su napunile 18 godina, a samo je 54 posto porođaja bilo na pratnji primalje ili liječnika. Stopa smrtnosti dojenčadi također je jedna od najvećih u svijetu: četiri od deset djece umire prije svog prvog rođendana.


8. Vrlo ograničen pristup školskom obrazovanju za djevojčice

Iako je udio djevojčica u dobi od 10 godina koje idu u školu oko 60 posto, do njihove 15. godine pada na nešto više od 30 posto. A kad se udaju, vrlo je malo djevojčica dopušteno nastaviti školovanje . Sve je manje vjerojatno da će starije djevojke, djevojke iz obitelji s niskim primanjima i djevojke koje žive u ruralnim područjima nastaviti školovanje. Statistički gledano, pohađanje škole još je manje vjerojatno za djevojčice s tjelesnim oštećenjima: 80 posto ovih djevojčica ne ide u školu. Razlozi su općenito diskriminacija, poteškoće u transportu ili drugi problemi pristupa.

Izvor 8 činjenica: https://www.medicamondiale.org/en/where-we-work/afghanistan.html

Članak je također dostupan u tiskanom izdanju magazina Start, koji je u prodaji od 31.07.2021.

PRETPLATITE SE!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.