Padale su debele kugle leda, sjevale munje na samoj granici sa Hrvatskom: šteta nije poznata, vatrogasci i u nedjelju na terenu

Uništeni krovovi, razbijena stakla na automobilima, poplavljeni objekti, srušena stabla. Zbog jakog nevremena u Slovenskoj Bistrici aktivirano je čak 12 vatrogasnih postrojbi.

Padale su debele kugle leda, sjevale munje na samoj granici sa Hrvatskom: šteta nije poznata, vatrogasci i u nedjelju na terenu Facebook/Radar Slovenska Bistrica
14. 7. 2024

Slovenska agencija za okoliš (Arso) također je danas izdala narančasto upozorenje za dio zemlje zbog prijetnje oluja. One su se rano poslijepodne razvile iznad Slovenije, a kasnije su se počele kretati prema sjeveroistoku i Hrvatskoj, Varaždinu i Međimurju.

Toča u Štajerskoj

Do 18 sati Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje zabilježila je 308 nezgoda, i to na području regionalnih središta Celja, Maribora, Ptuja i Ormoža. Tuča veličine jabuke uništila je krovove stambenih i drugih objekata, vjetar je rušio stabla, a udar groma razbuktao je požar na dva mjesta, priopćili su.
 

Na području općine Oplotnica Regijski centar za obavješćivanje Maribor zabilježio je 59 događaja tijekom današnjeg nevremena s tučom, uglavnom zbog oštećenih krovišta. Na području općine Slovenska Bistrica vatrogasci su intervenirali u 166 slučajeva oštećenja krovišta, srušenih stabala ili oborinskih voda na objektima, a na području općine Rače-Fram u jednom slučaju.
 

Slovenska Bistrica jo je hudo skupila

Kako je priopćio Stožer civilne zaštite Slovenska Bistrica, zahvaćeno je cijelo područje općine, ali i šire područje grada Slovenska Bistrica te područje mjesnih zajednica Zgornja Ložnica i Vrhole. Najviše su pogođene Preloge. Aktivirano je 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja provode hitnu zaštitu oštećenih objekata, a zbog velikih razmjera štete s radom nastavljaju i u nedjelju.

 
Iz općine Slovenska Bistrica izvješćuju o više od 150 oštećenih stambenih objekata. Oluja je također uzrokovala štetu na vozilima, objektima solarne elektrane, razvodnoj trafostanici i trgovačkom centru u Slovenskoj Bistrici, kao i drugim objektima u općini.

 
Nevrijeme s gustom tučom zahvatilo je i općinu Slovenske Konjice, a nekoliko poziva u pomoć vatrogasci su dobili i zbog otkrivenih krovova zgrada i srušenih stabala iz općine Šmarje pri Jelšah.

 
Ovako je to izgledalo u Zreču, autor videa je Damijan Škafar.

Na društvenim mrežama ima dosta poziva poput ovog ispod.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.