50 milijuna eura od Slovenca na ime poreza na nekretnine godišnje - kad su gradili rečeno im je da poreza nema i neće biti

Susjedi revoltirani i tvrde kako smo ih namamili u investicije tvrdnjom da smo "porezna oaza" i da valja ulagati u nekretnine u Hrvatskoj, a sad će 115.000 Slovenaca, vlasnika vikendica u Hrvatskoj morati plaćati porez na nekretnine

50 milijuna eura od Slovenca na ime poreza na nekretnine godišnje - kad su gradili rečeno im je da poreza nema i neće biti neufal54 / Pixabay
3. 10. 2024

Slovenija, Hrvatska, Češka i Austrija zajedno se mogu uspješnije nositi s izazovima u turizmu, rekao je danas u Zagrebu ministar gospodarstva Matjaž Han. Hrvatski ministar turizma i sporta, Tonči Glavina, izrazio je zadovoljstvo turističkom sezonom i potvrdio da će slovenski vlasnici nekretnina također morati platiti porez na nekretnine.

Ministar gospodarstva, turizma i sporta Han prisustvovao je danas međunarodnoj turističkoj konferenciji Turizam 365 u Zagrebu, gdje je sudjelovao u panel raspravi na temu jačanja otpornosti i vođenja promjena u području turizma. Na marginama skupa sastao se s austrijskom državnom tajnicom za turizam Susanne Kraus-Winklerin, a ima i bilateralni susret s Glavinom.

"Slovenija, Hrvatska i Austrija tri su prijateljske zemlje i moramo raditi zajedno kako bismo vratili turiste iz Kine, Indije i drugih zemalja Trećeg svijeta", rekao je Han danas prije službenog početka konferencije.

Kao najveće izazove s kojima se slovenski turizam susreo u proteklom razdoblju istaknuo je pandemiju covida-19, ekološke promjene i geopolitičke prilike. Za STA je istaknuo i zelenu tranziciju u sektoru koja je važna u Europi, ali je prati nedostatak novca za tehnološke i druge transformacije.

Han je za STA ocijenio i da bi EU trebala više trošiti na turizam u cjelini, o čemu je razgovarao i s Kraus-Winklerinom. "Povjerenik za turizam uopće ne postoji i nigdje se ne spominje, što je problem, s obzirom da je riječ o gospodarskoj grani koja je vrlo važna u svim zemljama", pojasnio je, dodavši da su on i njegov austrijski kolega dogovorili da će na ovom području „učiniti znatno više“.

Hrvatski ministar turizma je u današnjoj izjavi za medije izrazio zadovoljstvo turističkom sezonom i rezultatima. Kako je rekao, prema svim pokazateljima godina je najuspješnija do sada, a zadovoljni su i činjenicom da Hrvatska postaje cjelogodišnja turistička destinacija, što je i krajnji cilj njihovog strateškog djelovanja.

Od početka godine do kraja kolovoza u Hrvatskoj je zabilježeno 16,9 milijuna dolazaka turista, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani. Ostvarili su ukupno 89,4 milijuna noćenja, što je jedan posto više nego lani. Prema podacima Hrvatske središnje banke (HNB), prihodi od stranih turista u prvom su polugodištu ove godine iznosili 4,130 milijardi eura, što je 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

 
Slovenci su u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci ostvarili 1,4 milijuna dolazaka i 9,37 milijuna noćenja. Prema neslužbenim podacima, posjeduju i oko 115.000 nekretnina u Hrvatskoj, od kojih je većina na obali.

Glavina je danas kazao da su svi gosti i svi vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, bilo domaći ili strani, vrlo dobrodošli i daju značajan doprinos turizmu. Na pitanje hoće li slovenski vlasnici nekretnina koji u njima ljetuju morati plaćati porez na nekretnine, odgovorio je potvrdno.

"Vrlo jasno, oni će plaćati porez na nekretnine, kao što ga plaćaju u svojoj zemlji, kao što ga plaćaju svi građani članica EU, osim Cipra i Malte. To je porez koji, između ostalog, pomaže destinacije ili gradovi i općine gdje će ti sadržaji ponuditi bolju infrastrukturu i bolje uvjete života“, pojasnio je Glavina.

"Sve radimo s jednim vrlo jednostavnim ciljem. Cilj ove reforme je povećanje neto plaće svakog zaposlenog u Hrvatskoj. Smanjujemo teret dotične plaće i dio tog tereta prenosimo na oporezivanje nekretnina. Mislimo to je pošteno i opravdano", rekao je. još istaknuo. Hrvatska od 1. siječnja uvodi porez na nekretnine. Kretat će se od 0,60 eura do 8 eura po četvornom metru, ali će jedinice lokalne samouprave same određivati ​​njenu visinu. Poreza će biti oslobođeni oni koji posjeduju ili žive u nekretnini u dugoročnom najmu (najmanje 10 mjeseci godišnje).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.