HDZ 5, SDP 3, a po jedan mandat za Možemo, Pravo i pravdu, DP te IDS - Most vrlo blizu Bruxsellesa

Bitka za 12 mjesta vodi se isključivo između 7 jakih lista, dok ostalih 18 nema gotovo nikakvih šansi, govori veliko istraživanje STARTmetar, ankete koja je jedina točno prognonizirala svih 5 lista koje su ušle u Europski parlament!

9 mandata je sigurno – za 3 mandata se bore Kolakušić, Penava, Flego i Petrov.

HDZ 5, SDP 3, a po jedan mandat za Možemo, Pravo i pravdu, DP te IDS - Most vrlo blizu Bruxsellesa Start
4. 6. 2024

Po STARTmetar projekciji u Europarlament bi ušlo najviše 6 stranaka/blokova – HDZ, SDP koalicija, Možemo, Domovinski pokret, Pravo i Pravda i IDS/liberali. Moguće i samo 4! Na prošlim izborima 2019. ušlo je 5 lista. STARTmetar i tada je jedini točno prognozirao i zbog toga je ovo istraživanje vrijedno percipirati.

I dok je više manje sigurno kako će ponajprije HDZ (5) i SDP (3) osvojiti pregršt mandata, a Možemo jedan, velika će se bitka voditi za preostala tri mandata. 3 liste su kandidati, a za sada tek milimetar od Bruxellesa dijeli i Božu Petrova iz Mosta.

Globalistima 9 sigurnih mandata, suverenisti se bore za 3

Trenutno je u nešto nepovoljnijoj situaciji od Domovinskog pokreta (Ivan Penava), Prava i pravde (Mislav Kolakušić) te IDS/Liberali (Valter Flego). Netko će iz ove četvorke na kraju “izvisiti”, no sasvim je sigurno kako će u EU Parlament iz Hrvatske ući najviše 6 lista, a lako se može dogoditi da se brojka zaustavi i na samo 4. D’Hondtova metoda je nemilosrdna prema onima koji se po broju glasova nalaze na samom pragu, ili blizu njega.

No lako bi se moglo dogoditi da i samo četiri prve liste prođu, jer su i Mislav Kolakušić, baš kao i Valter Flego te Petrov tu negdje oko izbornog praga, ili tek neznatno više.

Prema Startmetar projekcijama HDZ bi trebao dobiti 25,2 % glasova što bi mu u prvom slučaju donijelo 5 mandata, a ako granične liste ne prođu izborni prag lako bi mogli i do šestoga. 

Bitka za 12 mjesta vodi se isključivo između 7 jakih stranaka, dok ostalih 18 nema gotovo nikakvih šansi. Istraživanje uključuje relativno slabu izlaznost od 35 posto, a na 9. mjestu s 2,5 % podrške nalazi se Katarina Peović i njena Radnička fronta. Nina Skočak, novo je ime na političkoj sceni. Influencerica (2,4%) trenutno kotira s gotovo jednakim postotkom kao i Radnička fronta.

HDZ i SDP i dalje dominiraju

Osim što bi po vom istraživanju HDZ trebao doći do najmanje 5 mandata, njih 3 su rezervirana za listu koju predvodi Biljana Borzan, no i SDP koalicija bi mogla i do 4.,  ako tri granične stranke ne prijeđu prag. Svi preostali vrte se oko jednog mandata, a najbliže drugome je Možemo kojem predviđamo 9,7 posto. Domovinski pokret teško da može osvojiti više od jednog mandata, a Mislav Kolakušić, Valter Flego, a i Božo Petrov blizu su jendog mandata.

 

Istraživanje je provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica i s izlaznošću od 34 posto! Zbog toga su moguća i mala iznenađenja.

Vladajuća stranka Andreja Plenkovića predvodi ljestvicu popularnosti s 25,2 posto podrškom birača. Čak su i porasli za 1,2 posto u odnosu na naše posljednje EU istraživanje iz ožujka! SDP koalicija ima potporu od 15,8 %. Ona je bila sve do jučer i do tri posto viša, no Koalicija koja je oformljena početkom ožujka počela se rasplinjavati. Možemo je bio svojevrsni kolateral Milanovićeve intervencije i SDP-ove mobilizacije, no sada bilježe svojevrsni rast i iznad 3,5 posto. Sada imaju 9,7 posto potporu i blizu  su i drugog mandata.
Uglavnom, birači su podijeljeni u tri biračka velika bloka, HDZ, Lijevi blok te suverenistički. Svi oni mogu i do 30 posto, no kako je DP u koaliciji s globalističkim HDZ-om moglo bi se dogoditi da suverenističke opcije podbace. To je i više nego izvjesno i ako dođu do dva mandata bit će to puna šaka brade. Na prošlim su izborima osvojili i više od 30 posto, a sad ako prijeđu 20 bit će to veliki uspjeh. Domovinski pokret trenutno kotira sa 6,1 posto, Pravo i Pravda s 5,9 %, a Most s 5,1 %! 

Suverenistička nesloga stajat će ih mandata

STARTmetar je jedino RELEVANTNO istraživanje koje je 2019. točno prognoziralo svih 5 izbornih lista koje su ušle u Europski parlament. Daleko od točnog rezultata bili su tada Promocija plus, Ipsos, 2 u 1, Oraclum…

KAKO JE PROVEDENO ISTRAŽIVANJE: Projekcija oslanja se na istraživanje TKO JE TKO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA u kombinaciji s realnim stanjem na političkom tržištu. I ovo se istraživanje bitno razlikuje od onih koje provode agencije koje snabdijevaju hrvatske mainstream medije, tri nacionalne televizije sa svojim podacima. Tako je za primijetiti kako posebice HDZ, a i ljevica imaju bitno manju potporu birača nego što su projekcije Promocije plus te Ipsosa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.