Iako su u Njemačkoj ponovno otvoreni restorani i hoteli, većina njemačkih gastronoma i hotelijera i dalje strahuje za svoju egzistenciju zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.
“Gotovo 60 posto anketiranih poduzeća smatra da im je egzistencija ugrožena”, izjavio je predsjednik Njemačke udruge hotelijera i ugostitelja (Dehoga) Guido Zöllick nakon što je u utorak objavljena anketa njihovih članova.
Kako bi se spriječio val bankrota, potrebno je produljiti mjere poput one o skraćenom radnom vremenu, smanjenju PDV-a, ali je nužno donijeti i zakonsku uredbu o smanjenju najma zbog pandemije koronavirusa, upozorio je Zöllick.
“Kriza još nije gotova. Vlada veliki strah od zime”, poručio je predsjednik Njemačke udruge hotelijera i ugostitelja.
Njemačka gastronomska poduzeća su od siječnja do srpnja ove godine u prosjeku zabilježila pad prometa od preko 60 posto. Uzmu li se brojke za cijelu godinu, gastronomi i hotelijeri računaju s padom prometa od najmanje 51 posto.
“Trenutačna slika u našoj branši je dosta heterogena. Dok među restoranima i hotelima u turističkim regijama vlada optimizam, situacija je u mnogim gradovima i dalje katastrofalna”, upozorio je Zöllick dodavši da su izostali prije svega turisti iz inozemstva te da se i dalje ne održavaju sajmovi, kongresi i druga slična događanja.