Objašnjenje globalnog kibernetičkog prekida – sve što trebate znati

Otkazivanje letova, prekidi prijenosa uživo, prekidi telekomunikacija. Digitalni kaos koji je pogodio medijske kuće, zrakoplovne kompanije i financijska tržišta zaustavio je svijet ovog petka ujutro. Što trebate znati i trebate li se zabrinuti.

Problemi u europskim zračnim lukama i prometu: Iz zračnih luka u Londonu, Berlinu, Amsterdamu, Barceloni i Pragu javljaju se kašnjenja i poteškoće u propuštanju putnika kroz sigurnosne sustave, problemi i u HR zračnom prostoru.
 

Objašnjenje globalnog kibernetičkog prekida – sve što trebate znati Pete Linforth from Pixabay
19. 7. 2024

Što je uzrokovalo prekid

Glavni razlog za kibernetski izpad mora biti še uradno potrjen, a številna podjetja trdijo, da so se problemi pojavili na relaciji Microsofta in ameriškega kibernetskega varnostnega podjetja CrowdStrike. Slednji z avtomatizirano umetno inteligenco preko programa CrowdStrike Falcon Sensor asistirajo podjetjem pri varovanju podatkov. Problem se je pojavil, ko so se orodja podjetja CrowdStrike avtomatsko posodobila (večina se jih posodablja povsem avtonomno, brez potrebe potrjevanja uporabnika).

Je li to bio cyber napad?

Zasad se čini da je sve problem s ažuriranjem softvera CrowdStrikea. No, tvrtka još nije objavila javnu objavu o podrijetlu problema koji je uzrokovao prekid. No, na korisničkom računu inženjera CrowdStrikea na platformi Reddit navedeno je da je "CrowdStrike svjestan problema na Windows računalima u vezi s programom Falcon Sensor".

 
Što je CrowdStrike i tko je vlasnik ove tvrtke?
 

CrowdStrike je najveća svjetska tehnološka tvrtka za kibernetičku sigurnost. Vrijednost tvrtke procjenjuje se na oko 80 milijardi dolara. Njihove razne digitalne sigurnosne alate koriste tvrtke diljem svijeta. Tvrtka je sa sjedištem u New Yorku iu vlasništvu je raznih tehnoloških investitora i velikih zaklada, uključujući Blackrock.
 

 
Njihovi alati svojevrsni su antivirusni programi, osim što su specijalizirani za otkrivanje i sprječavanje hakerskih upada u računalne sustave. Tipično je da se takvi programi ažuriraju redovito i nadasve potpuno automatski.
 

Kako je Troy Hunt, stručnjak za kibernetičku sigurnost, objasnio na društvenoj mreži X, alati poput onih koje je razvio CrowdStrike imaju privilegiju za pristup uslugama u računalnim sustavima, tako da mogu imati punu kontrolu nad uređajima i učinkovito identificirati prijetnje upada. No, upravo zbog tog integriranog pristupa uslugama sustava može nastati problem ako nešto pođe po zlu s ažuriranjem.

 
Tko je pogođen prekidom?

Težave so bile zaznane na vseh koncih sveta, od Združenih držav in Avstralije, do Velike Britanije in Evrope. Mnoge slovenske medijske hiše in podjetja je zjutraj pričakal grozljivi 'modri zaslon smrti', ki je preprečeval zagon računalnikov. 

Problemi u europskim zračnim lukama: Iz zračnih luka u Londonu, Berlinu, Amsterdamu, Barceloni i Pragu javljaju se kašnjenja i poteškoće u propuštanju putnika kroz sigurnosne sustave.

Ispad je uglavnom pogodio zrakoplovne prijevoznike, pružatelje telekomunikacijskih usluga, banke, medijske kuće, televizijske postaje i upravitelje željeznica. Između ostalih, o problemima su izvijestili avioprijevoznik Ryanair, medijska kuća ABC i Sky News, au Njemačkoj su dvije bolnice otkazale operacije koje nisu hitne zbog prekida rada sustava plaćanja na mnogim prodajnim mjestima, ljudi su zapeli na benzinskim postajama jer u mogućnosti platiti za natočeno gorivo.

Što kaže Microsoft?

Tehnološki div Microsoft odmah se putem društvene mreže X oglasio kako rješava probleme. "Vidimo redovita poboljšanja u izvedbi naših usluga i nastavljamo rješavati probleme koji su se pojavili."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.