Zastupnik, a lopov! Utjecajni političar pravi je prevarant i najobičnija lopovčina: Prijeti mu visoka novčana kazna i višegodišnji zatvor

Pitamo Vas: - Jesu li političari varalice, ili su poštenjačine?

Kongresman (36) iz New Yorka priznao: - "Varao, sam, lagao i krao!".  Između ostalog, neopravdano je primao naknadu za nezaposlene, iako je bio zaposlen, a lagao je da je žrtva holokausta

Zastupnik, a lopov! Utjecajni političar pravi je prevarant i najobičnija lopovčina: Prijeti mu visoka novčana kazna i višegodišnji zatvor SHANNON STAPLETON / REUTERS / PIXELL
20. 8. 2024

Bivši njujorški republikanski kongresnik George Santos priznao je u ponedjeljak krivicu za prijevaru i krađu identiteta, priopćio je federalni sud u Long Islandu u New Yorku. To je samo dio dugog popisa optužbi s kojima se Santos suočava i mogao bi dobiti višegodišnju kaznu strogog zatvora.

Lagao je da je žrtva holokausta

"George Santos rekao istinu o svojim postupcima danas prvi put otkako je započeo svoju kampanju za Kongres. Priznao je laganje, krađu i prijevaru. Priznao je da je prevario savezne agencije, vlastitu obitelj, pristaše i glasače. Bit će kažnjen za ovo", rekao je američki državni odvjetnik za istočni okrug New Yorka sa sjedištem u Brooklynu. Breon Peace.

Danas 36-godišnji George Santos izabran je u savezni Kongres u studenom 2022. godine, a ubrzo su na vidjelo izašla izvješća o njegovim brojnim lažima. Između ostalog, lagao je o svojoj obitelji kada se predstavljao kao potomak žrtava holokausta iz Ukrajine, o svom obrazovanju, aktivnostima i zaposlenju. Savezni tužitelji podigli su optužnicu za više kaznenih djela u svibnju prošle godine i dodali optužbu za laganje Kongresu u listopadu.

Najavio je novu kandidaturu dok ne prizna krivnju
 

Prijeti mu najmanje dvije godine zatvora nakon što je priznao krivnju za neovlašteno primanje naknade za nezaposlene, iako je bio zaposlen i primao plaću, za krađu identiteta svojih donatora i neovlašteno uzimanje novca s njihovih kreditnih kartica te za pronevjeru donatorskih sredstava u privatne svrhe zatvora.

Sutkinja Joanna Seybert izreći će mu kaznu u nadolazećim tjednima, a kazna može ići od dvije do 22 godine zatvora. Također će morati vratiti 307.000 dolara ukradenog novca i platiti kaznu od 205.000 dolara. Santosa je lani u prosincu izbacio Zastupnički dom, a gotovo do priznanja krivnje najavljivao je svoju kandidaturu i negirao sve optužbe.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.