Vlasnik stana u Laškom shvatio da su u njegovom stanu prijavljena tri stranca, a on za to nije ni znao

Zgroženi građanin naknadno doznao da su u njegovom stanu prijavljena tri stranca, za što on nije znao. Kasnije se pokazalo da ima puno više takvih slučajeva u Sloveniji, a još više u Hrvatskoj.

Vlasnik stana u Laškom shvatio da su u njegovom stanu prijavljena tri stranca, a on za to nije ni znao Bor Slana/Bobo
28. 8. 2024

Vlasnik stana na adresi Cesta v Rečico 83 u Laškom bio je krajnje zaprepašten kada je saznao da su u njegovom stanu prijavljena tri stranca. Do tog zaključka došao je kada je njegov susjed, stranac, zatražio pomoć, jer je želio vidjeti stan u kojem je prijavljen. Sa sobom je čak imao i prijavnicu, navodi Dnevnik. Budući da je susjeda dobro poznavala vlasnika stana i znala je da ga nikome nije iznajmio, nazvala ga je i odmah obavijestila o nalazu. Vlasnik je naknadno doznao da su u njegovom stanu prijavljene tri nepoznate osobe, no kasnije se pokazalo da ima još fiktivnih prijava u Laškom.
 

Novinari Dnevnika obratili su se Upravnoj jedinici Laško, gdje nam je pročelnica odjela za upravne unutarnje i opće poslove Cvetka Podlesnik objasnila da sedmi članak zakona o prijavi prebivališta propisuje da podnositelji prijave moraju dati istinite podatke, što potvrđuju službenim dokumentom. potpis. Ujedno je potrebno dostaviti i dokaz o pravu na prebivalište na adresi. Dokazom se smatraju izjava o vlasništvu ili suvlasništvu, ugovor o najmu ili podzakupu, dokaz o pravu plodouživanja, korištenja ili služnosti stana, dokaz o pravu služnosti, dokaz o pravu građenja, suglasnost vlasnika, suvlasnika ili najmodavca.

Pojasnila je kako upravna jedinica podatke o vlasništvu provjerava samo ako je potrebno. U svim navedenim slučajevima dostavljene su suglasnosti vlasnika nekretnina sa svim potrebnim podacima, zbog čega nisu smatrali da se radi o fiktivnoj prijavi.

Za problem su postali svjesni tek kada su u upravnu jedinicu počeli dolaziti vlasnici stanova, koji su naknadno shvatili da su suglasnosti najvjerojatnije krivotvorene. Vlasnici su zatim preusmjereni na policiju i predali im dokumente za prijavu prebivališta te popis prijavljenih. Ista saznanja o fiktivnim prijavama utvrđena su iu Policijskoj upravi Celje. Zaprimili su 18 prijava građana koji su na svojoj adresi imali fiktivno prijavljeno nekoliko stranih državljana. Istraga još traje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.