Možete li kupiti novi automobil koji se prestao proizvoditi prije nekoliko desetljeća? Očito možete!

Novi automobili koji se prvi put registriraju obično su aktualni modeli, no prošli je mjesec netko kupio novi automobil koji se prestao proizvoditi prije 14 godina.

Priča o neobičnom šestosjedu nije poznata, pa ne znamo gdje se i zašto pojavio među novim vozilima, ali nije bio jedini tzv. "zombi automobil". Među prvi put registriranima su Nissan 350Z koji se oprostio 2008., Volvo V50 koji je prestao proizvoditi 2012... Ima toga još...

Možete li kupiti novi automobil koji se prestao proizvoditi prije nekoliko desetljeća? Očito možete! Fiat
31. 8. 2024

Analitička tvrtka Dataforce prati statistiku novih vozila koja su prvi put registrirana u određenom razdoblju. U razdoblju od siječnja do srpnja ove godine na popisu se pojavio automobil koji zapravo nije imao što tražiti: Fiat Multipla. Vozilo koje je steklo reputaciju jednog od najružnijih automobila u povijesti prestalo se proizvoditi 2010. godine pa je krajnje neobično da se negdje pojavilo kao novi, nikad registrirani automobil. Zbog kontroverznog izgleda njegove su registracije zapravo bile neobične i prije 2010. godine.

Priča o neobičnom šestosjedu nije poznata, pa ne znamo gdje se i zašto pojavio među novim vozilima, ali nije bio jedini tzv. "zombi automobil". Među prvi put registriranima su Nissan 350Z koji se oprostio 2008., Volvo V50 koji je prestao proizvoditi 2012., a pridružuju im se Mercedes CLK, Aston Martin DB7, Ford Ka, Alfa Romeo 159 i Jaguar S -Type koji su svi izašli iz proizvodnje prije nekoliko godina i time više-manje i tržište novih vozila. Najstariji od njih je Rolls-Royce Corniche, koji je povučen prije gotovo 30 godina. „Izvješće pokriva prve registracije automobila. Zaista je neobično vidjeti starije modele na popisu. Čini se da ponegdje još uvijek ima neprodanih zaliha ovih automobila koji nikad nisu bili registrirani za cestovnu uporabu", objasnio je Benjamin Kibies, viši automobilski analitičar u Dataforceu, potvrđujući da su dotični automobili zapravo prvo vlasništvo.
 

Dataforce prati podatke iz svih 27 zemalja Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i područja Europske udruge slobodne trgovine (EFTA), koja uključuje Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.