Faktograf.hr, poput saudijske vjerske policije Mutave, iznosi teške neistine, kažnjava, onemogućava rad, a pravila koja vrijede za druge ne primjenjuju na sebi

"Uklanjaju" s Facebooka samo nepodobne. Ograničavaju im doseg, lijepe im žute i crvene kartone. Nova žrtva ovovremene MORALNE POLICIJE je poduzetnik i matematičar Nenad Bakić!

Oni su poput saudijske vjerske policije "Mutave" čiji je cilj kontrola nepododnih te njihovo uklanjanje s javne scene.

Pozivati se na istinu, a pisati neistine, prozivati i kažnjavati one koji učine i bitno manje greške od njih samih, nije ništa drugo nego teška hipokrizija. Dežurni korektor, statističar, manijakalno predani brojkama poduzetnik, koji uporno dokazuje suprotno, nije im ostao dužan. Bakić je najavio pokretanje svih mogućih postupaka, pa i onih sudskih protiv COVID AGITPROPA. Izjavio je:

”Koliko prljavo igra Faktograf, možete vidjeti po tome što NIKAD nije ispravio ni jednog od ovih znastvenika širitelja prave Infodemije, iako su većina njih sudjelovali u de facto puču protiv RH Apelom od 6.12.2020."

Nenad Bakić pozvao je svoje brojne fanove da se suprotstave Faktografu.hr, jer je to "sumrak demokracije, jer su mediji jedan od tri njena najvažnija stupa". Nije trebalo dugo čekati i javio se Faktograf.hr s teškim optužbama da ih Bakićeva" sljedba proganja, da im prijeti, čak i smrću!

Faktograf.hr, poput saudijske vjerske policije Mutave, iznosi teške neistine, kažnjava, onemogućava rad, a pravila koja vrijede za druge ne primjenjuju na sebi Scrennshot stranice Factograf.hr
16. 12. 2021

Napisao: Borut Černelić

Foto: Sandra Šimunović/Pixell

FB stranica od povjerenja, Faktograf.hr, smanjuje doseg na najpopularnijoj društvenoj mreži u najvećoj mjeri onima koji nisu sistemski igrači.Što je najgore, direktno ih onemogućava na tržištu rada da pošetno, svojim radom i čitanošću žive. Usprkos tome, Faktograf.hr iznosi opetovano grube neistine. Naravno da sebe ne kažnjavaju. Ne kažnjava ih ni Facebook koji ih je angažirao da slijepo štite dominantnu agendu i da ne dopuste ono najbitnije u demokraciji, pluraliralizam. Odavno poznato, od spaljivanja vještica, preko Berije do Udbe.

U dezinformacijama je moć! Kako su društvene mreže postale leglo lažnih vijesti, dezinformacija i netočnih informacija, od kojih nije imun ni Faktograf.hr, dežurni internet cenzor u HR.

To što i Faktograf.hr iznosi grube neistine za njih ne predstavalja ništa. Bez obzira što grubo izvrću istinu, sebe nisu kaznili žutim kartonom. Faktograf.hr, iako je iznosio teške neistine i dalje slobodno i bez ograničenja djeluje. Dogodi se da se Faktograf.hr javno pospe pepelom te prizna da su objavili netočne informacije, no sebe kaznili nikada nisu. Dakako, na drugima primjenjuju teške kazne i direktno ih uklanjaju s tržišta. Čine to tako da ubijaju konkurenciju i onemogućavaju ono esencijalno, pravo na informaciju. Za njih očito vrijedi pravilo da ono što vrijedi za Jupitera na vrijedi za vola. Riječ je o teškim oblicima cenzure. Naprosto je nevjerojatno što su uspjeli nametnuti Facebooku, čiji je zametak bio sasvim suprotnog predznaka. Bila je to platforma na kojoj se slobodno moglo komunicirati, mjesto koje je omogućilo mnogima vidljivost, čitanost, mjesto u društvu koje zaslužuju zbog znanja i uspješnosti, a ne zbog toga što su dobri s gazdama medija i s vlašću. S vremenom pretvorili su se u suštu suprotnost.  Zašto odabiru one koji se samo verbalno pozivaju na istinu, a donose laži, nije teško za pretpostaviti. Facebook je bio vjesnik novog, elektronskog pluralizma koji je trajao jedno kratko vrijeme. U trenutku kad je postao opasan moćnicima morao je prihvatiti nametnutu partituru.

Sve napisano na društvenim mrežama, koliko god apsurdno zvučalo, može se proširiti poput požara kroz dijeljenje, lajkanje i globalnu digitalizaciju. Dio razloga zašto je razvoj pandemije nepovoljan od samog početka nalazi se u društvenim mrežama. Ovo je jedino mjesto gdje kao pojedinac možemo aktivno, kroz dvosmjernu komunikaciju, surađivati ​​sa svim ljudima ove planete.

 S Faktografom bi se trebalo pozabaviti i Hrvatsko novinarsko društvo. Ono to do sada nije činilo. Ni kad je ovaj poratl iznosio neistine, ni kad su grubo onemogućavali tržište da to najbolje regulira, ni kad su ignorirali postojeć norme, a i Zakon o medijima. Pomalo apsurdno, ali HND je stao u zaštitu upravo njih, u dežurne progonitelje prava na drukčije mišljenje.

Naravno da su prijetnje i to smrću nešto strašno, no svrstavati se na jednu stranu nije im posao. Ne smo što im nije dozvoljeno zakonima to što rade, oni nigdje nemaju uporište u moći koju su prigrabili zahvaljujući suradnji s vjerojatno i u nas najvećom medijskom platformom, Facebookom.

Ima tu posla i za Agenciju, nadležnu za uređivanje prava, obveza i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju djelatnost pružanja usluga elektroničkih publikacija putem elektroničkih komunikacijskih mreža. I oni su upoznati s nezakonitim postupanjem pružatelja elektroničke publikacije Faktograf.hr ima i zanimljivu pozadinu. Izdavač mu je "GONG", koji je upisan u Knjigu pružatelja elektroničkih publikacija pod brojem 42/18. Zanimljivo, udruga je to koja je iznjedrila i brojne lidera danas u najvećem hrvatskom gradu, koja je financirana dominantno stranim novcem. Sprega politike i medija tako je i u ovom slučaju nesporna i nažalost pogubna po javnu riječ, pluralizam i demokraciju u društvu.

Navedeni pružatelj elektroničke publikacije krši pozitivne zakonske propise o zabrani cenzure te zajedno s pravnom osobom Facebook provodi ograničenje dosega objava medija. Takvim postupanjem, navedeni pružatelj usluge krši, ne samo odredbe Kaznenog zakona, već i članak 4. zakona o elektroničkim medijima koji propisuje da se u Republici Hrvatskoj jamči sloboda izražavanja i puna programska sloboda elektroničkih medija. HND i Agencija za elektroničke medije trebali bi voditi računa o zaštiti slobode izražavanja sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Gong, koji je bio poznat po tome što je mnoge stvari stavljao na sva zvone, o ovom novom fenomeno šuti. I ne samo što ne štite hrvatske pozitivne zakone, oni ih drsko krše. Pri tome sebi stvaraju direktnu tržišnu korist, onemogućavajući doseg i slobodu rada konkurentskim medijima.

 

Članak je također dostupan u tiskanom izdanju magazina Start, koji je u prodaji od 31.07.2021.

PRETPLATITE SE!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.