Euforija na desnici! Francuzi okrenuli leđa Macronu, novi im je ljubimac Jordan Bardella , desna ruke Marine Le Pen

Francuska i Europa više nikad neće biti iste kad pobijedim, ujediniti ću ljevicu i desnicu i skinuti Macrona, poručila je zvijezda 1. kruga izbora u Francuskoj  Marine Le Pen! Do sada je imala 88 mjesta u Nacionalnoj skupštini sad se očekuje i više od 250!!! Macron će ubuduće imati najviše 90 zastupnika, a imao ih je 250! ZAMIJENILI SU BROJKE - TO JE REZULTAT IZBORA!!!

Njen “Rassemblement National”  osvojio je nevjerojatnih 34,2 posto glasova, Nova narodna fronta (ljevica) ima 29,1%, Macronova stranka dobila je svega 21,5 %, a u drugi krug idu i Republikanci s 10 % osvojenih glasova.

Euforija na desnici! Francuzi okrenuli leđa Macronu, novi im je ljubimac  Jordan Bardella , desna ruke Marine Le Pen Marine Le Pen / FB
30. 6. 2024

Kako je francuski izborni zakon specifičan, morati će se pričekati drugi krug izbora. U njemu će se sučeliti samo pobjednici prvog kruga, prvo,  drugoplasirani i trećeplasirani, a moguće je i svi oni koji osvoje iznad 12,5 posto glasova. Teoretski čak i 8 suparnika, no u pravilu ih u drugome krugu bude po tri, najviše 4.!

Upravo iz tog razloga ova noć je zapravo noć potopa Emanuel Macrona, jer njegova će stranka imati malo prilika doći do željenih rezultata. Možda im pomogne što im je Ljevica poručila da će se povući iz drugog kruga sa svih onih mjesta gdje su osvojili treći rezultat, jer ne žele smetati Macronovoj opciji. Le Pen je izjavila kako je "makronistička" opcija tempi pasati, a Macron se sad još jedino uzda u zajedničko okupljanje svih protiv Le Pen i Barelle.

Međutim, projekcije broja mjesta treba uzeti s oprezom, budući da bi kampanja u drugom krugu i prijenosu glasova još uvijek mogli značajno promijeniti odnos snaga. U odlazećem sazivu Nacionalne skupštine saveznici predsjednika Republike imali su 250 zastupnika, sve ljevice (Insoumis, komunisti, ekolozi i socijalisti) 149, Rassemblement National 88, Les Républicains 61 i skupina LIOT (Sloboda, Independents, Overseas and Territories) od 22. Preostalih sedam parlamentaraca bilo je nestranačkih.

Prema projekcijama u drugim krugu najviše će mjesta osvojiti Rassemblement National Marine Le Pen i to između 240 i 270, Nova narodna fronta (ljevica) može doseći između 180 i 200 zastupnika, a Macronova predsjednička opcija kreće su u gabaritima procjene od svega 60 do maksimalno 90 mandata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.