EU uvodi visoke carine na kineske automobile! Ovo je najnovija informacija

Odluka dolazi manje od mjesec dana nakon što je SAD povećao carine na kineske električne automobile na 100 posto.

BYD Atto 3 Byd
12. 6. 2024

Europska komisija će u srijedu obavijestiti proizvođače automobila da će privremeno uvesti dodatne carine do 25 posto na uvezene kineske električne automobile, izvijestio je Financial Times pozivajući se na osobe bliske ovom pitanju.

Analitičari očekuju carine između 10 i 25 posto na kineske električne automobile, što bi moglo izazvati potencijalnu odmazdu Pekinga. Komisija je spremna nametnuti carine zbog navodnih pretjeranih subvencija, dodao je Financial Times.

Manje od mjesec dana nakon što je Washington povećao carine na kineske električne automobile na 100 posto, Bruxelles je spreman nametnuti puno niže carine na uvoz kineskih automobila kao što je BYD. i Geely, a za zapadne proizvođače poput Tesle koji izvoze automobile iz Kine u Europu BYD, Geely, SAIC i Tesla nisu odmah odgovorili na pitanja Reutersa o izvješću.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada su europski proizvođači automobila suočeni s pritiskom jeftinijih električnih automobila kineskih rivala, a Kina je kritizirala EU zbog antisubvencijske istrage, pozvala na suradnju i lobirala za pojedine zemlje EU, ali nije u potpunosti otkrila kako će odgovoriti na carine.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.