EU financira projekt tematskog turizma na otoku Ugljanu vrijedan 1.5 milijuna eura

Općina Preko na otoku Ugljanu jedan je od partnera iz sedam zemalja Jadransko-jonske regije koi sudjeluju u europskom projektu Thematik. Cilj tog projekta je razvoj održivog turizma i veća dostupnost za turiste s posebnim potrebama.

EU financira projekt tematskog turizma na otoku Ugljanu vrijedan 1.5 milijuna eura TZ Preko
8. 2. 2021

Tematski turizam utemeljen na inovacijama u središtu je europskog projekta “Thematic” koji promiče razvoj održivog turizma i veću dostupnost za turiste s posebnim potrebama, a među partnerima iz sedam zemalja Jadransko-jonske regije je i općina Preko na otoku Ugljanu.

Thematic je jedan od 56 projekata na područjima inovacija, okoliša i prometa koji EU financira s 80 milijuna eura kroz Jadransko-jonski program “Interreg ADRION”, instrument kohezijske politike EU-a.

Prema riječima načelnika općine Preko Jure Brižića, ukupna vrijednost projekta Thematic iznosi oko 1,5 milijuna eura, od čega na Preko otpada 160.000 eura, uz postotak sufinanciranja Europske unije od 85 posto.

Preko, mala otočna općina na otoku Ugljanu s oko 3800 stanovnika, već ima iskustva s europskim projektima. Brižić ističe sudjelovanje u projektu Pegasus, financiranom kroz Interreg Med program EU-a, s istraživanjem potencijala gradnje mikromreža za napajanje energijom javnih zgrada, te dodaje kako je Preko prva otočna općina sa zadarskog područja koja je postavila punionicu za električna vozila, provela energetsku obnovu općinske zgrade, kao i projekt Avantura otok s uređenjem biciklističkih i pješačkih staza na otoku.

Projekt Thematic odgovara na posljedice pretjeranog iskorištavanja kulturnih i prirodnih znamenitosti zbog masovnog turizma, kao i na potrebu poboljšanja pristupa turistima s posebnim potrebama.

Projektni partneri uspostavljaju trajnu komunikaciju koja će omogućiti razvoj akcijskog plana i zajedničkih alata za materijalna i nematerijalna ulaganja u tematski turizam.

Rezultat projekta Thematic trebalo bi biti povećanje inovacijskih kapaciteta turizma Jadransko-jonske regije, iznimno bogate prirodnom i kulturnom baštinom, o čemu svjedoče brojna uvrštenja na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Novi trendovi pokazuju povećanje potražnje za tematskim turizmom, čime se otvara mogućnost proširenja turističke ponude.

S druge strane, brz i nekontroliran razvoj turizma prijeti smanjenjem konkurentnosti i održivosti turističkih destinacija, a posljedično i slabije dostupnosti za turiste s posebnim potrebama, ističe se u projektu Thematic.

Projekt vodi Sveučilište Basilicata iz istoimene talijanske pokrajine, a  u njemu, među inima, sudjeluju Enterprise Greece, grčka agencija za promicanje ulaganja i izvoza, Centar za potporu poduzetništvu iz Kranja, albanska Unija trgovinskih komora i industrije te regionalna razvojna agencija Zlatibora iz Srbije.

Provedba projekta u Preku je prilagođena uvjetima pandemije izazvane koronavirusom, “od održavanja sastanaka i dogovora putem online platformi do nadopune Strategije općeg razvoja s utjecajem pandemije na “restart” turizma”, rekao je Brižić.

Također je najavio provedbu pilot projekta sanacije plaže Jaz, najveće u Preku, koji će obuhvatiti opremanje plaže inovativnim sadržajima kao što su e-punionice, kao dio održivog razvoja i zelene politike.

Program ADRION podržava prekograničnu suradnju i solidarnost kroz financiranje projekata između osam partnerskih država unutar Jadransko-jonske regije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Grčku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju. Program djeluje kao pokretač politike i inovator u upravljanju, pružajući potporu europskoj integraciji među svojim partnerskim državama, te poboljšavajući ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u jadranskoj i jonskoj regiji.

Iako Europska komisija, Europski parlament, Odbor regija i druga tijela Unije trenutno pregovaraju o nastavku programa u višegodišnjem proračunskom razdoblju od 2021. do 2027., očekuje se da će, kao dio šire EU-ove makroregionalne Strategije za Jadranko-jonsku regiju, on i dalje imati važnu ulogu u suradnji i smanjivanju razlika između zemalja regije te uključiti i Sjevernu Makedoniju. 

Analiza ADRION-a ističe da se prirodni resursi regije previše iskorištavaju te da će među glavnima ciljevima programa za iduće programsko razdoblje biti i postizanje zelenije, niskougljične Europe, zaštita bioraznolikosti i prirode promicanjem prelaska na čišće energije, “zelenih i plavih” ulaganja i kružnog gospodarstva.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.