Stravične posljedice: 15-godišnjak se električnim romobilom u punoj brzini zabio u auto ("Pokažite slike klincima!")

"Je...ti romobil! OMG - Zabio mi se u auto! "Upozorite djecu. Recite im što se dogodilo i pokažite im slike da ih razdrmaju.

Samo tako možemo smanjiti broj nesreća mladosti na ovim nesigurnim prometalima i osigurati sigurnost na cestama", napisala je vozačica u koju se romobilom zaletio 15- godišnjak
 

Stravične posljedice: 15-godišnjak se električnim romobilom u punoj brzini zabio u auto ("Pokažite slike klincima!") Facebook Vilinski Simboli - uradna stran
18. 7. 2024

Ljubljanski Sveučilišni klinički centar do 15. srpnja ove godine već je zbrinuo 165 osoba ozlijeđenih u padu s električnim romobilom. Zbog ovih zabrinjavajućih brojki odlučili su podijeliti priču žene koja je prije nekoliko dana doživjela prometnu nesreću s maloljetnim vozačem električnog skutera. Srećom, nesreća je završila samo s lakšim ozljedama, iako to često nije slučaj.

 
Prometna nesreća koja bi mogla završiti tragično
 

Žena je na Facebooku podijelila šokantno iskustvo koje joj se dogodilo dok se vozila do pošte. Ispričala je da je 15-godišnjak s električnim romobilom, bez kacige i u punoj brzini, iz sporedne ulice prešao glavnu cestu. Udar je bio neizbježan i dječak je nepomično ležao na zemlji, a oko glave mu se širila lokva krvi.

Gospođa je brzo nazvala 112 i ostala u kontaktu sa spasiocima do njihovog dolaska. Ubrzo su na mjesto nesreće stigli i policija i vatrogasci koji su brzo i učinkovito poduzeli sve potrebne mjere.

Dječaku je pružena pomoć te je prevezen u bolnicu gdje je zadržan na promatranju. Unatoč šoku, kasnije se pokazalo da će s mladićem biti sve u redu, sudionica je na ovom događaju izrazila duboku zahvalnost svima koji su pomogli, te istaknula važnost humanosti, empatije i profesionalnosti koju su iskazali spasioci i policajci.

Pohvalila je i dječakovu majku na razumijevanju i poštovanju, što je rijetkost u ovakvim situacijama.

Povećanje broja nesreća s romobilima

Statistika UKC Ljubljana otkriva da je ove godine značajno porastao broj nesreća u kojima su sudjelovali skuteri. Prema podacima, do 15. srpnja 2024. u hitnom kirurškom bloku već je zbrinuto 165 osoba ozlijeđenih u padu romobilom. Ovakvo povećanje pokazuje nužnost mjera za povećanje sigurnosti Sveučilišni klinički centar Ljubljana još jednom poziva sve vozače skutera da budu izuzetno oprezni u prometu i da nikada ne voze bez kacige. Iako su skuteri praktično prijevozno sredstvo, potrebno ih je koristiti odgovorno, što uključuje i edukaciju mladih o sigurnoj vožnji.

"Upozorite djecu. Recite im što se dogodilo i pokažite im slike da ih razdrmaju. Samo tako možemo smanjiti broj nesreća i osigurati sigurnost na cestama", zaključila je gospođa u svom poruci.
 

Pravila za varno vožnjo z električnimi skiroji

Stručnjaci savjetuju sljedeće sigurnosne mjere za vožnju skutera:

Upotreba zaštitne kacige: Smanjuje rizik od ozbiljnih ozljeda glave.
Pridržavajte se prometnih pravila:
Pridržavajte se semafora, znakova i ograničenja brzine:
Prilagodite brzinu prometnim uvjetima. Vidljivost:
Nosite svijetlu odjeću i koristite svjetla, osobito noću.
Redoviti pregledi skutera: Provjerite rad kočnica, stanje kotača i akumulatora.
 

Iz UKC Ljubljana ističu da ovakve nesreće prečesto uzrokuju ozbiljne ozljede, koje bi se pravilnim korištenjem zaštitne opreme i povećanim oprezom u prometu mogle izbjeći. Za sigurnost u prometu odgovorni su svi sudionici - i vozači i pješaci. Većim oprezom i poštivanjem pravila možemo smanjiti broj nesreća i osigurati sigurnije ceste za sve.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.