Turistička atrakcija koja plijeni pažnju: Ovo je Zemlja patuljaka -obavezno dođite(SLIKE)

Posjetite Zemlju patuljaka, čaroliju iz bajke, na domak ja Zagreba! Nigdje na svijetu ne postoji toliko sjajnih, radraganih i smiješnih patuljaka.

Slovensko selo postalo je poznato po zanimljivim likovima iz bajki.

Turistička atrakcija koja plijeni pažnju: Ovo je Zemlja patuljaka -obavezno dođite(SLIKE) Uredništvo
31. 8. 2024

Radeče je gradić u istočnoj Sloveniji, koji je posljednjih godina uglavnom poznat kao rodni grad nogometaša Benjamina Šešeka. Veliku pozornost privlači i zbog svoje zanimljive turističke atrakcije – Zemlje patuljaka. Na brežuljku u selu Jelovo u radeškoj općini nalazi se više od 500 patuljaka. Zbrojimo li preostale figure iz bajki i životinje, ima ih preko 2000. To je više nego stanovnika Jelova (150). U Jelovu možete pronaći Snjeguljice, Crvenkapice, zečiće, ovčice, bijele labudove... O njima se brinu mještani Marinka Zorec i Jože Vitasovič. Prije pet godina općina Radeš poklonila im je dodatnog patuljka koji prikazuje kovački zanat.
 

Stotine patuljaka i bajkovitih figura privlače brojne posjetitelje iz cijele Slovenije, a neki dolaze i iz inozemstva. Obitelji s malom djecom posebno vole vidjeti nestašne patuljke. Bajkovite figure u blagdansko vrijeme dobivaju još ljepši izgled - Marinka Zorec i Jože Vitasovič u travnju ih kite uskršnjim ukrasima, u jesen im dodaju šarene bundeve, a u prosincu razne lampice.

Najskuplji pajac stoji i 260 eura

Zbog velikog broja posjetitelja, objekt je zaštićen video nadzorom. Postavljena je i električna ograda. Par za to ima dobar razlog - u prošlosti je bilo krađa dragocjenih patuljaka. Godinama unazad za ZON.si pričali su kako njihovi patuljci koštaju između 40 i 130 eura, a imaju čak i patuljka kojeg su platili 260 eura.
 

Ulaz u Zemlju patuljaka se ne naplaćuje. Posjet se preporuča po lijepom vremenu. Fotografiranje je dopušteno, ali je zabranjeno hodanje preko električne ograde. U blizini patuljaka postavljene su drvene klupe na kojima se posjetitelji mogu odmoriti.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.