Ako se veselite odmoru, priuštite i svom najboljem prijatelju isto

Prijevoz pasa u automobilu: neučvršćeni na suvozačevom mjestu izgledaju smiješno, a u stvarnosti su nepotrebno izloženi velikim opasnostima. Kako prevesti bicikl, krupnu prtljagu...?

Ako se veselite odmoru, priuštite i svom najboljem prijatelju isto ADAC
14. 8. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

Mnogi se prije odlaska na godišnji odmor pitaju kako pravilno i sigurno prevesti kućne ljubimce, ručnu prtljagu i sportsku opremu poput bicikla, kanua ili daske. Plastični transportni boksovi prikladni su za pse ili mačke i predviđeni su za postavljanje iza prednjeg sjedala ili neposredno iza stražnjeg naslona, ​​ako oblik karoserije automobila to dopušta.

Kod pasa je važno osigurati odgovarajuću veličinu boksa koji ne smije biti prevelik jer u protivnom postoji opasnost od ozljeda ako se pas nekontrolirano baca uokolo prilikom kočenja ili izbjegavanja manevara. Ako je kutija u prtljažniku, treba je učvrstiti trakama. Ako se životinja ne može učvrstiti u sanduku, automobilski pojasevi i pojasevi su dobra alternativa, jer sprječavaju da se pas otkotrlja prema naprijed ili bočno.

Kod kofera i torbi potrebno je paziti na pravilnu raspodjelu težine. Postavite teške predmete dolje i što je više moguće naprijed, po mogućnosti u prostor za noge iza vozačevog i suvozačevog sjedala ili u prtljažnik neposredno iza naslona. Rasporedite teret sa što manje razmaka i učvrstite ga trakama koje su pričvršćene na pričvršćene kuke i ušice za pričvršćivanje. Pazite da teret ne strši naprijed. Ako postoji, upotrijebite mrežu za prtljagu. Redoviti testovi sudara u tehničkom centru njemačkog automobilskog kluba ADAC pokazuju zašto je pravilan utovar toliko važan. U slučaju nesreće, nepropisno pričvršćen teret uzrokuje snažan udarac. U sudaru pri brzini od 45 km/h, primjerice, teret od 145 kilograma nakratko udari u sigurnosne pojaseve snagom većom od sedam tona, što je jednako težini odraslog slona.
 

Postoji nekoliko prikladnih opcija za prijevoz bicikala. Za stražnje prtljažnike, u koje se mogu smjestiti do četiri bicikla, automobil mora imati polugu za vuču. Nosivost nosača i nosivost kuke za vuču ne smiju se prekoračiti – to se lako može dogoditi, posebno kod prijevoza težih baterijskih bicikala. Proizvođač vozila može dopustiti niža opterećenja od nosivosti nosača kotača. Ove i druge sigurnosne upute možete pronaći u uputama za upotrebu automobila i proizvođača stražnjeg prtljažnika Za prijevoz bicikla na krovu automobila potrebni su krovni nosači ili sustav nosača koji preporučuje proizvođač automobila. Okvir bicikla mora biti pričvršćen vijcima za nosač prije pričvršćivanja kotača. Ni ovdje kotač i nosač ne smiju prekoračiti dopušteno opterećenje na krovu. Zapamtite: promijenila se ukupna visina vozila, o čemu se posebno mora voditi računa na prilazima i podzemnim parkiralištima, po mogućnosti uz napomenu na kontrolnoj ploči.
 

To još više vrijedi za kanue, kajake, čamce na napuhavanje i daske. Glomazu sportsku opremu najbolje je prevoziti na krovu i treba je sigurno pričvrstiti na krovni nosač zateznim trakama. Vrlo važno: ako je sve dobro posloženo i pričvršćeno, tlak u gumama treba prilagoditi novoj ukupnoj težini automobila, po mogućnosti na. najbliža benzinska postaja prije početka staza. Vrijednosti su u korisničkom priručniku i obično na naljepnici u okviru vrata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.