Bio prvi, u sredini, ili zadnji, uvijek je pobijedio! On je „Kralj preferencijalnih glasova!“ Od turopoljskih sela pa sve do Bruxellesa

VIDEO: Tonino Picula u lovu na svoji 4. mandat u Bruxsellesu i to sa zadnjeg, 12. mjesta liste SDP-a.

2014. rođeni Lošinjanin dobio je rekordnih 133.000 preferencijalnih glasova, čime je uvjerljivo prvi na top listi omiljenih političara glasačima, a i drugo mjesto drži baš on sa 125.000 osvojenih glasova.

U foajeu press centra u Europskom parlamentu u Strasbourgu otpočeli smo iznimno otvoreni razgovor s Toninom Piculom, zanimljivo i zadnji koji je dao u središtu europske politike. Čovjek koji se rodio na Kvarneru, koji je odrastao u Dalmaciji, studirao u Zagrebu prvo je pravo vatreno političko iskustvo imao kao gradonačelnik Velike Gorice. To ga je i obilježilo te stoga i razumljivo kad se diči s krilaticom: - Od turopoljskih sela pa sve do Bruxellesa

Picula tvrdi kako je obična laž predsjednika Zorana Milanovića da je izašao iz zone svog komfora pokušavajući mobilizirati SDP-ovce, a i cijelu opoziciju.

 – Nije on sebe uopće izložio. On je izložio sve nas, cijelu stranku, a i opoziciju. I pri tome nije uspio. Vrijeme je za one koji će biti uspješniji, kazao nam je Tonino Picula u Francuskoj.

 

Bio prvi, u sredini, ili zadnji, uvijek je pobijedio! On je „Kralj preferencijalnih glasova!“  Od turopoljskih sela pa sve do Bruxellesa Philippe BUISSIN Copyright: © European Union
6. 6. 2024

Razgovarao i snimio: Igor Stažić

Foto: Philippe BUISSIN Copyright: © European Union

TONINO PICULA - INTERVIEW TJEDNA:

Za njegova mandata ministra vanjskih poslova Hrvatska je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Političar je to koji živi taj život puna tri desetljeća i čiji je moto: - „Rad u Europi, rezultat u Hrvatskoj!

Poznat je po tome što je otoke, obale, rijeke… stavio u prvi europski plan, bio je izvjestitelj za Ukrajinu, Crnu Goru, predsjednik Kluba socijalista i demokrata u EU, pasionirani ljubitelj hrvatskog, ponajprije prošeka –

ukratko, on je naš euro zastupnik s najviše najznačajnijih dužnosti i titula. 

Tonino Picula jedan je od dvoje hrvatskih euro zastupnika s najdužim stažom u Europskom parlamentu. Tamo je od prvog dana, još od sada veće daleke 2013. Puno desetljeće ovaj je  Lošinjanin u najvišim europskim krugovima. Ostavio je golem doprinos u radu Euro parlamenta i jedan je od naših najprepoznatljivijih predstavnika.

Za Start je dao posljednjih svoj intervju i to u Strasbourgu na zadnjem zasjedanju u starom sazivu.

Nalazi se na listi SDP-a i to na broju 12, posljednjem mjestu. Kaže, ne smeta ga to, jer njemu je svejedno. Na svim dosadašnjim izborima prošao je, a ne bez razloga nazivaju ga i svojevrsnim "Kraljem preferencijalnog glasovanja". U nekoliko je navrata osvojio rekordni broj preferencijalnih glasova, a da nije bio broj jedan, da nije bio povlašteni nositelj liste...

Tako je i ovaj put, a naši doajeni u Bruxellesu, Biljana Borzan i Tonino Picula imaju startni broj jedan i 12 na listi SDP. S nje se očekuje da će ih najmanje troje uspjeti. Nešto je sigurniji put za Biljanu, no Tonino se uzda u dobru staru karmu i to onu preferencijalnu.

U foajeu press centra u Europskom parlamentu u Strasbourgu otpočeli smo iznimno otvoreni razgovor s Toninom Piculom koji je govorio ponajprije o izborima. Iako kao diplomata vješto bira riječi, ovaj put nije izdržao a da nije spomenuo Zorana Milanovića. Tvrdi kako je obična laž predsjednika da je izašao iz zone svog komfora pokušavajući mobilizirati SDP-ovce, a i cijelu opoziciju.

– Nije on sebe uopće izložio, izložio je sve nas i cijelu stranku, kazao nam je Tonino Picula u Francuskoj.

Gotovo 133 tisuće glasova Tonino Picula osvojio je na Europskim izborima 2014. godine. Bilo je to daleko najviše glasova od svih kandidata sa svih lista, ali i gotovo dvostruko više od aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Hoće li ponoviti taj uspjeh te osvojiti i 4. mandat u Europskom parlamentu, vidjet će se za koji dan.

Punih 30 godina Tonino Picula bavi se vanjskom politikom, a želi to i dalje i ponovno u Europskom parlamentu gdje je naš zastupnik s najduljim stažom.


Mnoštvo je njegovih zanimljivih opažanja i savjet je da pročitate, a i poslušate intervju euro zastupnika s najvećim brojem utakmica u euro parlamentarnim klupama.

 

START: Dugo ste u politici, dugo ste i u Europskom parlamentu i ne posustajete. Jednom ste kazali kako Vaš put ide od turopoljskih sela pa sve do Bruxellesa. Ponovno se natječete i ponovno tražite šansu i to s posljednjeg mjesta liste, iako se za Vas baš i ne može kazati da ste na samom repu SDP-ovog stranačkog života. Ima li šansu Tonino Picula i 4. put za redom postati euro parlamentarcem?

 

PICULA: - Kada bih mogao govoriti o tom svom političkom iskustvu onda ću Vas možda i iznenaditi s ocjenom da je moj najteži posao u politici, u kojoj sam punih 30 godina, bio onaj gradonačelnika Velike Gorice. Kad ste gradonačelnik jednoga grada i svoj posao radite ozbiljno, tada između vas i problema kojeg treba riješiti ne leže mjeseci i godine, nego se tu radi o danima, čak i satima. Kad si gradonačelnik probleme moraš rješavati od ponedjeljka do petka, no kad kao ministar vanjskih poslova radiš dogovor s nekom državom, recimo o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, to možeš raditi na duge staze. I pet, a i 10 godina. To gradonačelničko iskustvo iznimno poštujem, a jednako tako mi je baš ono pomoglo kada sam pred 10 godina ušao u Euro parlament. Bio sam posve spreman na dužnosti koje su me ovdje čekale. 

START: Hoćete reći kako ste pripreme utakmice za Bruxelles odigrali ni manje ni više nego baš u Velikoj Gorici?

PICULA: Upravo tako. Jedan veliki američki političar lijepo je rekao kako je sva politika zapravo lokalna.

START: No ovdje Vas znaju kao umješnog diplomatu, kao političara koji je obnašao zapravo i najviše dužnosti koje mogu pripasti jednog euro parlamentarca. Upravo Vama je EU povjeravala i najteže zadatke, poput onog izvjestitelja za Ukrajinu i to pred sam početak rata, a kako kažete, kalili ste se u Turopolju.

PICULA: - Bio sam svojevrsni koordinator političke skupine socijalista i demokrata, druge po veličini grupe u Parlamentu i to za vanjsku politiku. Jednako tako ponosan sam i na trud uložen u odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer ja sam u ime Europskog parlamenta koordinirao politike prema SAD-u, no veliki sam posao obavio i kao stalni izvjestitelj za Crnu Goru, za sljedeću državu koja će sigurno ući u Europsku uniju. 

START: Puno toga odvijalo se ad hoc, onako iznenada. Politika je nepredvidiva, a loši politički odnosi nerijetko zateknu mnoge mnoge. Bili ste protagonista pokušaja da se Ukrajina nekako izvuče iz sukoba, trudili ste se da do rata ipak ne dođe, bili ste i u žiži jedne druge mega krize Je li Vas rat iznenadio?

PICULA: Bile su dvije teške mega kriza i trebalo je djelovati brzo i zajednički. Prva je bila reakcija na epidemiju korone, javno zdravstvenu pošast koja je imala ne samo zdravstvene. Već i političke i ekonomske implikacije, a druga velika kriza nastupila je Putinovom agresijom na Ukrajinu. Ponosni sam autor 1. rezolucije EP kojom smo reagirali na rusku invaziju.

START: To je više-manje poznato, no hajdemo se vratiti na ono što nas za koji dan čeka, a to su izbori. 9. lipnja Vi izlazite po 4. put za redom na izbore i svaki put do sada to je bilo besprijekorno uspješno. Poznati ste i kao političar koji nije ziheraš, koji je nerijetko bio na dnu listu, a nakon izbora, kad su se glasovi prebrojavali, bili ste na samom vrhu. Na EU izborima 2014. čak i više od 133.000! Hoće li tako biti i ovaj put? Smeta li Vas ovo 12., posljednje mjesto na listi Rijeke pravde?

PICULA: Da, najviše preferencijalnih glasova u Hrvatskoj dobio sam baš ja. I to ne samo jednom. Držim dva najbolje ikada postignuta preferencijalna rezultata. 12. je mjesto naravno posljedica odluke stranke koja ima svoju logiku. Nisam htio biti negdje u sredini, već posljednji i sve to u dogovoru sa predsjednikom stranke. Mislim da ako ste pošteno i predano bavite svojim poslom i politikom onda morate prihvatiti rizike, a ova utakmica s posljednjeg mjesta to i jest.

START: No povijest Vas demantira, s Vama nema rizika. Bez obzira s kojeg mjesta krećete vi u pravilu pobjeđujete. Ima li straha za Vas?

PICULA: - Nadam se da će birači u meni prepoznati da sam dobro i pošteno obavljao svoj posao, al' jednako tako mislim da trebaju znati da ako me ponovo izaberu da ću biti jamac realizaciji pravih hrvatskih interesa. Moja stalna deviza je „rad u Europi, rezultati u Hrvatskoj“! 

START: Velika izlaznost od više od 60 posto na parlamentarnim izborima može rezultirati i nešto većom izlaznošću na Euro parlamentarnim izborima. Za SDP i Rijeke pravde glasovalo je više od pola milijuna ljudi. Ako to prevedemo na euro mandate moglo bi se dogoditi da ponovite dobar rezultat iz 2019. i 4 tada osvojene mjesta. Vjerujete li u takav rezultat?

PICULA: - 2019. je prekinut jedan crni niz, kad je riječ o izlaznosti. Bila je to prekretnica, jer do tada su birači iz godine u godinu iskazivali sve manji interes za izbore za EU Parlament. Tome više nije tako. Izlaznost je pred 5 godina bila po prvi put nakon 1979. malo iznad 50 posto, prosjek EU. U Hrvatskoj oko 30 posto.

START: No naši su Parlamentarni izbori pokazali vidan trend porasta zanimanja za politiku. Veliku su izlaznost prizivali svi u oporbi nadajući se kako je to lijek za pad HDZ-a. Kad ono? Baš se i ne može reći da su u HDZ-u varali, zar ne?

PICULA: Sigurno, hrvatski su birači svoje rekli. Nakon izbora nije bilo ozbiljnijih prigovora. Prema tome, možemo odista prihvatiti činjenicu da su ovi izbori za Sabor odraz biračke volje. Što se tiče izbora za EP, izborno je povjerenstvo objavilo 25 lista, dvije manje nego 2019. To znači da će ipak koncentracija glasova biti veća, a rasipanje manje.

START: Na prošlim EP izborima ušlo je 5 lista. Koliko ih očekujete ovaj put. Duopol HDZ / SDP sad je još više nakon izbora u Hrvatskoj dobio na značaju. Znači li to da će priliku ovaj put dobiti još manji broj lista?

PICULA: To će kao i svaki put odlučiti birači, ali vidim da su se liberali udružili. Čak 12 stranaka nastupaju zajedno. Njihovo je ponašanje sasvim logično, jer jedino tako njihov predstavnik može osvojiti, možda i 100.000 glasova koliko će biti potrebno da bi se ušlo u EP.

 

BIOGRAFIJA

Tonino Picula rođen je 1961. u Malom Lošinju, a djetinjstvo i školovanje proveo je u Šibeniku. Diplomirao je sociologiju, no većinu vremena proveo je baveći se vanjskim poslovima. Devedestih je postao tajnik kabineta Ivice Račana, a kasnije i međunarodni tajnik SDP-a.  2000. seli na Zrinjevac, u Ministarstvo vanjskih poslova i tri je godine bio na čelu tog ministarstva. Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

 

Odlaskom SDP-a s vlasti Picula se seli u Sabor...

... u koji je izabran kao zastupnik. U Sabor je biran i 2007. i 2011. godine. U tom razdoblju četiri godine obnašao je i dužnost gradonačelnika Velike Gorice, i to od 2005. do 2009.
Istovremeno je širio svoju vanjskopolitičku karijeru. Bio je šef saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, potpredsjednik te skupštine, a imenovan je posebnim koordinatorom i voditeljem promatračkih misija OESS-a na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.).

 

Bio je među prvim hrvatskim promatračima u Europskom parlamentu, a 2013. prvi put je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu, s najviše osvojenih preferencijalnih glasova. Isti uspjeh ponovio je 2014.
Iako u stranci više nema visoke funkcije, član je Predsjedništva PES-a (Stranka europskih socijalista).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.