Banožić nije bio pod utjecajem alkohola u trenutku kad se dogodila nesreća, Državno odvjetništvo najavilo provjeru točnosti informacija u medijima

Mediji su lagali!!! Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru dematira Telegram.hr koji je objavio kako je bivši ministar bio pod utjecajem alkohola od 0,29 promila, Velimira Bujanca koji je u Bujici ustvrdio kako je Banožić bio alkoholiziran, a i drugi su se mediji natjecali u tome koliko će mu promila natovariti.

Zbog toga će Državno odvjetništvo obaviti provjeru točnosti informacija u medijima!

Banožić nije bio pod utjecajem alkohola u trenutku kad se dogodila nesreća, Državno odvjetništvo najavilo provjeru točnosti informacija u medijima Davor Javorovic/PIXSELL
14. 11. 2023

Evo što stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru:

- Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru još nije zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave vukovarsko-srijemske zbog, kako je objavljeno: "sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu".
Nastavno na izjavu zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru koja je rukovodila očevidom prometne nesreće u subotu, 11. studenog 2023., odgovaramo na zaprimljene upite novinara vezano za daljnje radnje ovog državnog odvjetništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog 2023. izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, koji su nalozi 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku. 
Ovo je državno odvjetništvo 13. studenog 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja (alkohol, droga, psihotropne tvari i lijekovi). 
Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika.

Dodatno, ovo je državno odvjetništvo obaviješteno od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, da su na traženje vještaka koji je prisustvovao očevidu ponovno izašli na mjesto događaja radi dodatnih mjerenja.

Ovo državno odvjetništvo provelo je test razmjernosti vezano za objavu ove informacije s obzirom na odredbu članka 60. Zakona o državnom odvjetništvu, te je županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, sukladno stavku 3. citiranog članka ("Državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji.") procijenio da je moguće objaviti priopćenje ovog sadržaja, uvažavajući sve zakonske odredbe o predkaznenom i kaznenom postupku s naglaskom na zaštiti probitaka kaznenog postupka.

Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu. 

Ujedno, a povodom informacija objavljenih u medijima vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba, naložit će nadležnoj policijskoj upravi provođenje izvida radi provjere njihove točnosti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.