Tuga golema! Apokaliptični prizori iz bliskog susjedstva: poplave izbrisale naselja s karte, tijela naplavila voda (FOTO)

U Bosni i Hercegovini spasioci nastavljaju potragu za nestalima u poplavama.

Tuga golema! Apokaliptični prizori iz bliskog susjedstva: poplave izbrisale naselja s karte, tijela naplavila voda (FOTO) Armin Durgut/PIXSELL/F.A.bobo
5. 10. 2024

U poplavama i klizištima koje su u petak pogodile Bosnu i Hercegovinu, prema posljednjim podacima, poginule su najmanje 22 osobe, javljaju strani mediji. Po kjonsolidiranim izvješćima sad se njih 19 vodi kao poginuli. Spasilačke službe i danas nastavljaju potragu za desecima nestalih, a vlasti strahuju da će broj žrtava rasti.

Obilne padaline koje su u petak zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su velike poplave i klizišta, a najkritičnije je stanje u Jablanici sjeverno od Mostara. Pod vodom su naselja Konjic, Kreševo ​​i Fojnica, a ugroženi su i Kiseljak i Vareš.

Najteže je pogođeno područje općine Jablanica gdje je voda odnijela kuće. Do sada su tamo pronađena tijela 18 osoba, ali još uvijek nije jasno koliko ih je nestalih, prenosi portal Vijesti.

U Donjoj Jablanici uništene su mnoge kuće, putevi i mostovi, dio željezničke pruge je odnijelo voda. Mnogo se nagađa da je uzrok klizišta, koje je zatrpalo nekoliko kuća, kamenolom iznad naselja.

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović izjavio je da se suočavaju s neviđenom tragedijom. "Nažalost, veliki je broj žrtava nakon nevremena, tragamo za nestalima (...). Izražavam iskrenu sućut i podršku obiteljima stradalih", rekao je. Kako je dodao, spasioci su na terenu od ranih jutarnjih sati, pokušavajući mehanizacijom pomoći svima.

Vlada Federacije BiH u petak je proglasila stanje prirodne nesreće.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.