3000 radnika pred otkazom u Audi Bruxellesu, a VW Grupa najavljuje nova otkazivanja širom Europe

Što se to događa u VW Grupi? Prema nekim podacima, prosvjedovalo je više od 10.000 ljudi, iako ih je u tvornici zaposleno oko 3000.

Nagađanja očito postaju stvarnost. Hoće li Audi doista ispuniti predviđanja?

3000 radnika pred otkazom u Audi Bruxellesu, a VW Grupa najavljuje nova otkazivanja širom Europe Rolf Vennenbernd / DPA / PIXELL
18. 9. 2024

Njemački proizvođač automobila Audi planira zatvoriti tvornicu u Bruxellesu u Belgiji, koja se smatra kolijevkom njegovih električnih automobila, do 2025. godine. Zbog toga se jučer oko 200 zaposlenika okupilo u prosvjedu ispred Audijeve zgrade, javlja francuska novinska agencija AFP.

U Audijevoj tvornici u Bruxellesu ugroženo je 3000 radnih mjesta. Tamošnji su zaposlenici nakon ljetnog odmora pokrenuli dugotrajni štrajk, a danas su pripremili i velike prosvjede u belgijskoj prijestolnici na kojima su u znak solidarnosti sudjelovali i zaposlenici drugih tvrtki.

Organizatori su objasnili da žele potaknuti čelnike EU na poduzimanje mjera i velika ulaganja kako bi se očuvala radna mjesta u industriji. Dio radnika Audija proveo je noć u šatorima ispred modernog proizvodnog pogona u kojem od 2018. traje proizvodnja električnih automobila, nakon što su tamo 70 godina sklapali vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.Analitičari vide Audijevu najavu o zatvaranju svoje tvornice u Bruxellesu sljedeće godine kao simptomatičnu za probleme koji su mučili širu europsku industriju električnih automobila usred slabe potražnje i oštre konkurencije iz Kine.

Audi je podružnica njemačkog automobilskog diva Volkswagena, koji je već ovaj mjesec dospio na naslovnice s viješću da razmišlja o zatvaranju nekih pogona u Njemačkoj.

Ubrzanje proizvodnje električnih automobila u Europi rezultat je politike zelene tranzicije. Bruxelles si je postavio cilj zabraniti prodaju automobila s motorima na fosilna goriva do 2035. godine. No, prodaja električnih automobila lošija je od očekivanog.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.