Hoće li Kinezi jednostavno "ušetati" u Bruxelles?

Kinezi kupuju Audi tvornicu u Bruxellesu. Za neke bi problem mogao biti dobra prilika.

Hoće li Kinezi jednostavno "ušetati" u Bruxelles? Nio
23. 9. 2024

Napisao: Gregor Žvab

Kineski proizvođač električnih vozila Nio pojavio se kao potencijalni kupac Audijeve tvornice u Bruxellesu, kojoj prijeti zatvaranje. Prema pisanju belgijskog lista De Tijd, Nio priprema ponudu za kupnju tvornice.

Volkswagen grupa, koja je vlasnik Audija, objavila je u srpnju da razmišlja o zatvaranju svoje tvornice u Bruxellesu zbog niske potražnje za Q8 E-Tron, jedinim modelom koji se tamo proizvodi.

Proizvodnja automobila u Bruxellesu pomogla bi Niu da izbjegne veće carine na uvoz kineskih električnih vozila koje je nametnula Europska unija. EU trenutno nameće carine od 21% na automobile ovog kineskog proizvođača koji se izvoze na europsko tržište zbog istrage o nepravednim državnim subvencijama kineskim proizvođačima električnih vozila.

Niu se suzdržao od komentara na ovu temu, no kako prenosi njemački Automobilwoche, predstavnici belgijskih sindikata potvrdili su da je briselsku tvornicu posjetila delegacija potencijalnih kineskih investitora.

Prema podacima istraživača tržišta Dataforce, Nio je prodao 1.777 automobila u Europi u prvih osam mjeseci ove godine, predvođen limuzinom ET7.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.