166 milijardi eura pod nadzorom Karla Resslera, najmlađeg ikada glavnog pregovarača za proračun EU, a zalagati će se da ne bude zapostavljenih

Karlo Ressler drži "europski novac u svojim rukama". Najmlađi je ikada izabran izvjestitelj Europskog parlamenta za europski proračun i to za 2022. godinu. U  fokusu će mu biti digitalna te zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da niti jedna generacija, sektor ili regija ne budu zapostavljeni.

166 milijardi eura pod nadzorom Karla Resslera, najmlađeg ikada glavnog pregovarača za proračun EU, a zalagati će se da ne bude zapostavljenih Igor Stažić
30. 1. 2021

Karlo Ressler izabran je za izvjestitelja i glavnog pregovarača za proračun Europske unije za 2022. godine. Hrvatski eurozastupnik time je postao najmlađi političar u povijesti Europskog parlamenta na toj iznimno važnoj funkciji. Nakon imenovanja kazao je: - "Poseban fokus bit će stavljen na građane koji su najviše pogođeni krizom.

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) izabran je za izvjestitelja i glavnog pregovarača Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu. Najmlađi je izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta. Jedna je to od najodgovornijih uloga koju je ikada obnašao neki od hrvatskih eurozastupnika, a sasvim sigurno da nitko nikada od Hrvata nije tako direktno odlučivao o tako "velikim novcima".

Ressler je istaknuo da će sljedeće dvije godine biti presudne za gospodarski i društveni oporavak te ponovno pokretanje europskoga gospodarstva i života. Kao ključni cilj istaknuo je sveobuhvatni oporavak za sve naraštaje, gospodarske grane i krajeve Europe.

“Poseban fokus bit će stavljen na najpogođenije krizom – mlade, male i srednje poduzetnike te ruralne krajeve. U središtu prioriteta bit će digitalna i zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da nijedna generacija, sektor ili regija nisu zapostavljeni”, naglasio je 31-godišnji europarlamentarac iz redova HDZ-a.

“Usvojeni paket oporavka i Višegodišnji financijski okvir, kroz koje Hrvatska na raspolaganju ima preko 24 milijarde eura, dali su nadu da će Europa uspjeti izaći iz krize osnažena. Zato imamo veliku odgovornost iskoristiti priliku – promišljenim korištenjem i ulaganjem ograničenih sredstava u inovativne sektore visoke dodane vrijednosti. Naši današnji odabiri će uvelike odrediti budućnost novih generacija – i u Hrvatskoj i u Europi”, dodao je.

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

Nakon usvajanja rekordnog europskog paketa pomoći i u trenutku kada se očekuju nacionalni planovi oporavka od pandemije, počinju pregovori o godišnjem europskom proračuna za 2022. Kao jedan od najvažnijih načina provođenja svih javnih politika i s osnaženim položajem Parlamenta u proračunskim procedurama, proračun treba pružiti podršku i poticaj europskim građanima i poduzetnicima u krizi bez presedana koja je pogodila cijelu Europu. 

Ressler ističe da će sljedeće dvije godine biti presudne za gospodarski i društveni oporavak te ponovno pokretanje europskog gospodarstva i života. Kao ključni cilj ističe sveobuhvatni oporavak za sve generacije, gospodarske grane i krajeve Europe. „Posebni fokus će biti stavljen na najpogođenije krizom – mlade, male i srednje poduzetnike te ruralne krajeve. U središtu prioriteta bit će digitalna i zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da nijedna generacija, sektor ili regija nisu zapostavljeni.“, naglašava Ressler.  

„Usvojeni paket oporavka i Višegodišnji financijski okvir, kroz koje Hrvatska na raspolaganju ima preko 24 milijarde eura, dali su nadu da će Europa uspjeti izaći iz krize osnažena. Zato imamo veliku odgovornost iskoristiti priliku – promišljenim korištenjem i ulaganjem ograničenih sredstava u inovativne sektore visoke dodane vrijednosti. Naši današnji odabiri će uvelike odrediti budućnost novih generacija – i u Hrvatskoj i u Europi.“ zaključio je Ressler. 

Članica Europskog revizorskog suda i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić čestitala je zastupniku Ressleru na važnom i izuzetno izazovnom poslu. „To je znak da kolege u Europskom parlamentu prepoznaju Karlov veliki rad, znanje i razumijevanje izazova s kojima se Unija suočava. Ovo je prilika i za Hrvatsku da se stavi naglasak na politike koje su važne za naš rast i razvoj te bolje isplaniraju isplate za ESI fondove i izbjegnu kašnjenja koja se u zadnjim godinama provedbe projekata iz prethodne perspektive (2014-2020) često događaju. Sigurna sam da će posao odraditi izvrsno, vodeći računa o ciljevima i potrebama cijele EU, a posebno naše Hrvatske.“, istaknula je Maletić. 

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.