U oproštajnom pismu prije smrti Manca Košir je upozorila što nam treba u društvu nepresušno, odmah i stalno

Uvjerena je da bismo kao civilno društvo trebali naučiti odlučnije pritiskati politiku. "Čujemo da nema radne snage, da nema novca. Pitam: Što ako nema prave političke volje? Jer nema svijesti da ćemo svi umrijeti?" istaknula je u pismu

U oproštajnom pismu prije smrti Manca Košir je upozorila što nam treba u društvu nepresušno, odmah i stalno Bor Slana/Bobo
3. 5. 2024

U Slovenskoj udruzi hospicij, u kojoj je Manca Košir kao volonterka godinama pratila umiruće i ožalošćene, objavljena je njezina posljednja bilješka povodom smrti, kojom se oprostila od udruge. U njemu je, među ostalim, istaknula kako u budućnosti treba učiniti više na društvenoj razini kako bismo bolje postupali sa starijima, teško bolesnima i umirućima.

Najpomembneje ohranjati človekovo dostojanstvo

„Kada je moj voljeni duhovni prijatelj Marjan Rožanc 1990. umirao od raka pluća na Onkološkom institutu, pratila sam ga svaki dan šest mjeseci do njegove smrti. U tome mi je pomogla Marjanova liječnica, kasnije osnivačica hospicija, Metka Klevišar. Naučila me da je najvažnije sačuvati integritet pacijenta, njegovo ljudsko dostojanstvo, da nije važno dodavati dane životu, nego autentičan, pun život danima", napisala je Koširjeva. bolji odnos prema starijima, teško bolesnima i umirućima.

Kritična do  politike

 
 
 
 
"Kao civilno društvo trebali bismo naučiti odlučnije pritiskati politiku. Njeni predstavnici puno govore o brizi za ugrožene, a malo rade. Još uvijek nije donesen zakon o palijativnoj i hospicijskoj skrbi! Trebalo bi imati više hospicija kuće, ne samo jednu u Ljubljani," zapisala je.

Kako je istaknula, potrebne su nam bolnice za njegu i palijativni odjeli kako u bolnicama tako i u domovima za starije osobe.

"Čujemo da nema radne snage, da nema novca. Pitam: Što ako nema prave političke volje? Jer nema svijesti da ćemo svi umrijeti?" istaknula je u pismu, kako je priopćeno iz Udruge Hospicij, Košir je kao volonter u udruzi ostavio "veliki trag koji se nikada neće zaboraviti". Udruga Hospicij djeluje već 28 godina i provodi programe u Sloveniji gdje prate umiruće i njihove bližnje. Godišnje je u njihove programe uključeno oko 12.000 korisnika.