Zašto, dovraga, vinska kraljica mora biti slobodna!? Provjerili smo razloge bizarnih uvjeta suradnje

"Titulu vinske kraljice Slovenije mogu dobiti djevojke od 18 do 25 godina, neoženjene slovenske državljanke, koje imaju znanje o vinima, slovenskom vinogradarstvu, znanje barem jednog velikog svjetskog jezika i vozački ispit", stoji u priopćenju. stoji u pozivu za ovogodišnji natječaj . Razgovarali smo s predsjednikom uprave Pomurskog sejma Janezom Erjavcem koji nam je objasnio zašto su uvjeti tako strogi - i zašto, dovraga, mora biti sama.

Brez izjeme so vse do sedanje Vinske kraljice Slovenije svoje kraljevsko leto ocenile kot zahtevno. Žiga Živulović j.r./Bobo
30. 9. 2024

Napisala: Nika Vajnhandl

Bliži se čudesno vrijeme Martinja, kada će se sok od grožđa pretvoriti u vino, a odabrana Slovenka saznati da će biti okrunjena kao 28. vinska kraljica Slovenije. Tako je Pomurski sejm već raspisao natječaj za vinsku kraljicu Slovenije, a djevojke se već prijavljuju. Ali ne može se prijaviti bilo koja djevojka: uvjeti su prilično strogi.

Strogi uvjeti

"Titulu vinske kraljice Slovenije mogu dobiti djevojke od 18 do 25 godina, neoženjene slovenske državljanke, koje imaju znanje o vinima, slovenskom vinogradarstvu, znanje barem jednog velikog svjetskog jezika i vozački ispit", stoji u priopćenju. stoji u pozivu za ovogodišnji natječaj . Koja je svrha tako strogih uvjeta, pitali smo dugogodišnjeg predsjednika uprave Pomurskog sejma Janeza Erjavca.

Stara mora biti između 18. i 25. godina

Titulu Vinske kraljice Slovenije mogu dobiti djevojke od 18 do 25 godina koje moraju položiti vozački ispit. Iako je jasno da je minimalna dob određena zbog zakonskih ograničenja i uvjeta vozačkog ispita, Erjavca smo pitali zašto je postavljena gornja granica.

“Najviši jer pretpostavljamo da djevojke nakon 25. godine završavaju ili završavaju školovanje i zapošljavaju se ili postaju aktivne tražiteljice posla”, pojasnio nam je koji smatra da obveze kandidatkinje nakon 25. godine, kao npr. završetak studija, izrada magistarskog rada, traženje posla, odnosno aktivno zaposlenje, ograničili su djevojku u obavljanju misije vinske kraljice Slovenije.

Mora bit samica

Najviše iznenađuje uvjet da vinska kraljica Slovenije mora biti neudata. Erjavec pojašnjava da titula nosi puno obveza i odgovornosti, zbog čega bi aktivan brak mogao utjecati na raspodjelu vremena i zadataka: "Djevojka treba biti neudana, jer aktivan brak na ovaj ili onaj način podrazumijeva podjelu poslova između partnerice. Zbog navedenog bi bile oštećene ili dužnosti vinske kraljice Slovenije ili obveze koje sa sobom nosi život u zajedničkom kućanstvu."

Erjavec pojašnjava da nije da kandidatkinja ne bi trebala imati partnera: "Kandidatkinja može biti u partnerskoj zajednici, misli se da ne smije biti u braku. Partnerstvo je čak dobrodošlo, jer je partner može pratiti na putovanjima i pomaže joj oko prijevoza."

Ističe kako je život vinske kraljice vrlo dinamičan i pun putovanja, nastupa i zahtjeva za sudjelovanjem na raznim događanjima i događanjima, stoga se od odabrane kandidatkinje očekuje da se u potpunosti posveti svojoj ulozi tijekom cijelog mandata. ured. Zahtjevi za samačkim prebivalištem rezultat su i pretpostavke da bi briga o djeci ili druge obiteljske obveze mogle ometati obavljanje njezinih dužnosti: „Dužnosti vinske kraljice Slovenije su relativno zahtjevne i mogle bi ograničiti brigu o djetetu. "

Izbor 28. vinske kraljice Slovenije

Prijave se primaju do 24. listopada. Erjavec je za Metropolitan.si otkrio da se na natječaj u pravilu javlja od tri do deset kandidatkinja, "koje su uvjerene da znaju, mogu i žele širiti kulturu uživanja u dobrom vinu i ugled zemlje proizvođača vina Slovenija doma i izvan granica domovine“.

Natjecanje Vinska kraljica Slovenije održat će se oko Martinja, odnosno u prvoj polovici studenoga. Odabrani kandidatkinja bit će okrunjen na svečanosti koja će se održati u prvoj polovici siječnja 2025. godine.

Selekcija se odvija u obliku ispita, gdje se kandidati predstavljaju komisiji koju čine predstavnici nositelja projekta, institucija, stručnjaka i sponzora. Kandidati moraju sebe, vinorodnu regiju Slovenije i odabrano vino predstaviti na svom materinjem i jednom od svjetskih jezika. Kandidatkinja mora pokazati dobro opće znanje i stručnost, poznavanje vinogradarstva i vinarstva te poznavanje vinskog asortimana. Prije ispita dobivaju sve potrebne materijale kako bi se mogle kvalitetno pripremiti za odabir.

Vinska kraljica Slovenije

Tijekom svog mandata Vinska kraljica Slovenije sudjeluje na stotinjak događanja posvećenih vinu, širenju vinske kulture, vinskom turizmu, edukaciji mladih o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola i dobrobitima kulturnog konzumiranja najboljih vina, kao i dobrotvorne akcije. Sudjeluje u brojnim razgovorima s klasičnim, radijskim, televizijskim i elektroničkim medijima, priprema priloge za njih, obraća se postojećim i budućim štovateljima plemenite kapljice putem društvenih mreža.

Misija vinske kraljice Slovenije za djevojke je izazov, ali i obveza koju rado prihvaćaju. "Sve dosadašnje kraljice nosile su krunu na ponos vinske kulture, slovenskih vina, vinogradarstva i vinskog turizma. Svaka je instituciji dala poseban, osobni pečat", rekao je Erjavec.

Bez iznimke, sve dosadašnje vinske kraljice Slovenije ocijenile su svoju kraljevsku godinu zahtjevnom, ali su pritom dodale da su sve napore nadjačali nezaboravni događaji, topli susreti s vinogradarima, vinarima, ljubiteljima vina i vrhunskih vina. Neovisno o tome nastavljaju li svoju karijeru s vinom profesionalno ili ne, kažu kako ostaju usko povezani s vinom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.