Jedite lubenice! Napokon je službeno: imamo popis voća i povrća koje je najviše i najmanje kontaminirano pesticidima
OTKRIVAMO: Koje su namirnice najčešće kontaminirane pesticidima, a koje najmanje?
Jagode, špinat, kupus i breskve imaju najviše "kemije", a najmanje je pesticida u avokadu, kukuruzu, ananasu, lubenici i luku
voće i povrće koje ima najmanju količinu kontaminacije pesticidima.
Danas su pesticidi sasvim normalan dio proizvodnje hrane. Kupnjom organskih proizvoda možemo izbjeći određene pesticide, no to ne znači da ih u potpunosti izbacujemo iz prehrane. Domaći proizvodi mogu biti bolji izbor, ali ni tu nije nužno da poljoprivrednik nije koristio pesticide, važno je znati koje su namirnice najzagađenije pesticidima. Na taj način doznajemo na koje proizvode trebamo posebno obratiti pozornost pri kupnji. U tu svrhu su na portalu Metropolitan
otkrio je popis voća i povrća koje je najviše kontaminirano pesticidima.SAD Environmental Working Group svake godine objavljuje dva popisa: Dirty Dozen, na kojima su usjevi za koje je USDA utvrdilo da su kontaminirani s najviše pesticida, i The Clean 15,
Borovnice i mahune ove su godine dodane na listu štetnih kultura, dok je mrkva prešla na listu zdravih kultura.
Kako biste smanjili svoju izloženost pesticidima, pokušajte se prebaciti na organske proizvode na Dirty Dozen i odlučite se za konvencionalno uzgojeno voće i povrće s popisa Clean 15.
Popis usjeva najviše kontaminiranih pesticidima:
- Jagode
- Špinat
- Kupus
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuka
- Grožđe
- Paprika
- Trešnje
- Borovnice
- Zeleni grah
Seznam najmanj onesnaženih pridelkov:
- Avokado
- Kokuruz
- Ananas
- Luk
- Papaja
- Grah
- Šparoga
- Lubenica
- Kivi
- Karfiol
- Gljive
- Mango
- Slatki krompir
- Dinja
- Mrkva
Dakle: sada znate koji proizvodi zahtijevaju dodatni oprez i promišljenost pri kupnji.
Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?
Pojasnjuje Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane:
Preberite več na Aktivni.si