Jedan od najvećih sportaša doživio je tragičan kraj: otvorena potresna izložba njemu u spomen

Minulo je 30 godina od tragične smrti pilota Formule 1 Ayrtona Senne! Izložba u Torinu odaje počast sjećanju na jednu od najvećih legendi moto sporta.

Izložba se može pogledati do 3. studenog.

Jedan od najvećih sportaša doživio je tragičan kraj: otvorena potresna izložba njemu u spomen Instituto Ayrton Senna
17. 10. 2024

Minulo je 30 godina od tragične smrti pilota Formule 1 Ayrtona Senne. Diljem svijeta odavana mu je počast raznim događanjima, a kod naših istočnih susjeda, gdje je Brazilac izgubio život 1. svibnja 1994., posvećena mu je opsežna izložba koja se može pogledati do početka studenoga.

Izložbom je Nacionalni muzej automobila u Torinu predstavio dva aspekta života vozača utrka: sportsku povijest prvaka i osobnu priču jednog od najvećih vozača Formule 1 od njegovog ranog karting iskustva do Formule 1.

Izložba Senna Forever sakupila je najvažnije automobile koje je Senna vozio tijekom svoje karijere. Izloženi su go-karti u kojima se natjecao, Van Diemen iz 1981. i 1982., Toleman-Hart s kojim je debitirao 1984., Lotus Renault 97T iz 1985., Lotus Honda 99T Camel iz 1987., McLaren MP4/4 iz 1988., s kojim osvojio je svoj prvi naslov svjetskog prvaka, dvije trkaće McLaren Honde iz 1991. i 1992. godine te Williams Renault FW16 iz 1994. godine.

Senna, međutim, nije vozio samo kopnena vozila. Imao je dozvolu pilota helikoptera i volio je voziti jet ski. Strast su mu bili i motocikli, zbog čega su neki od njih izloženi. Među njima je i Mercedes 190 E s kojim je 1984. pobijedio na utrci na Nürburgringu u konkurenciji s ostalim vozačima F1. 

Izložba pokriva i posljednje poglavlje njegova života koje je potreslo svijet. Mogu se vidjeti naslovnice talijanskog tiska, uključujući Autosprintov E morto Senna i šokantnu naslovnicu Corriere dello Sporta Hanno ucciso Senna, podsjećajući nas na to koliko je bio visoko cijenjen u Italiji.

Među brojnim izloženim fotografijama koje su snimili najveći fotografi tog vremena, bogat je i izbor snimaka Angela Orsija, Senninog dobrog prijatelja i službenog fotografa. Orsi je čak zadnji koji je to fotografirao, on je slikao sudar na zavoju Tamburello. Neke od tih slika su uništene, a neke nikada neće biti namjerno objavljene, jer su previše slikovite i sjećanje na događaj već je i bez njih dovoljno traumatično.

Izložba se može pogledati do 3. studenog.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.