Generacija Z sve više odbacuje ulogu djeveruša i kumova na vjenčanjima, i to s razlogom (VIDEO)

Novac nije jedini problem.

Generacija Z sve više odbacuje ulogu djeveruša i kumova na vjenčanjima, i to s razlogom (VIDEO) Veton Ethemi from Pixabay
14. 10. 2024

Vjenčanje može biti višednevni događaj, a društveni mediji diktiraju nove, često ekstravagantne, trendove koje mladenke i mladoženja žele nositi na svoj najvažniji dan - a koji su često izvan njihovog budžeta. Vjenčanja na skupim destinacijama, usklađivanje odjeće, glazbeni gosti... Vjenčanja su samo ove godine poskupjela oko 13 posto, a ne baš prestižno vjenčanje trenutačno stoji nešto više od 30.000 eura.

Novi trendovi također su postali pravi izazov za svjedoke, koji bi tradicionalno trebali biti podrška mladencima tijekom cijelog procesa vjenčanja. Osim što će im pomoći u organizaciji svega, svjedoke očekuje više od šest ili sedam događanja vezanih uz vjenčanje - svadbena zabava, momačke i djevojačke večeri, probna večera i, naravno, velika ceremonija. Biti svjedok na vjenčanju nekada je bila laskava titula koja se ne odbija, no zbog poskupljenja života, pa tako i vjenčanja, sve više pripadnika Generacije Z odbija ponudu budućih mladenaca, piše Business Insider.

Uloga svjedoka postala je preskup zadatak

Zadatak djeveruša i svjedoka je pomoći mladenkama u pripremama i planiranju, za što neke troše i više od 10 tisuća eura. Na visoke troškove požalila se i američka tiktokerica, koja je u viralnom videu objasnila da ju je uloga svjedoka koštala 10 tisuća eura, zbog čega je ubuduće odlučila odbijati slične ponude.

@komahhd Lol I still want yall to get married back to back but with me as a guest 🫶🏾❤️ #demure #verymindfulverydemure #verycutesy #bridesmaids #bridesmaidcosts #2023weddings ♬ original sound - Afrakomah Darko

Ne gre samo za denarno težavo 

Jedna od njih je 27-godišnja Britanka Stephanie Greenstreet, koja je svojoj sestri bila djeveruša. "Moramo normalizirati odbijanje biti nečija djeveruša ili kuma", rekla je u videu objavljenom na TikToku, dodajući da je nakon što je bila djeveruša shvatila da je to "težak i dugotrajan posao" i "test prijateljstva".

Nije samo problem s novcem, biti svjedok također je emocionalno i fizički iscrpljujuće iskustvo. Zahtijeva vrijeme, strpljenje i donosi stres. Svjedok se mora prilagoditi potrebama i zahtjevima mladenaca, čak i ako to znači ostaviti po strani osobne planove ili obveze.

Ovo može biti pravi test prijateljstva – pogotovo ako mladenka ili mladoženja postanu zahtjevniji i stresniji tijekom procesa planiranja. Greenstreet je objasnila da ne može zamisliti da će ikada više u životu preuzeti tu odgovornost.

@steph_greenstreet Being a bridesmaid needs to be a genuine choice ‼️‼️#maidofhonor #bridesmaids #weddingtiktok #weddingprep ♬ original sound - Steph Greenstreet 🌻🏃🏽‍♀️✨

Budućim mladenkama savjetuje da se ne osjećaju loše ako ih netko odbije: "Znam da je jako bolno kad nekoga pozoveš van i trudiš se i misliš da je ta osoba stvarno nešto posebno za tebe, ali budi svjestan što ćeš od nje trebati .. Ako misle da vam to ne mogu dati, dugoročno će vam biti bolje ako ih ne odaberete za svjedoka."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.