Kod Krka uočen dupin čudnog ponašanja (kupači, oprez!)

Neobično ponašanje dupina na obalama Krka, pa čak upozoravaju da bi mogao prenijeti određene bolesti na ljude. Ne savjetuje se približavanje.

slika je simbolična marion beraudias from Pixabay
6. 8. 2024

U moru oko otoka Krka uočen je obični dupin (Delphinus delphis) koji se ponašao prilično neobično. Drži se prilično blizu plaža i dopušta ljudima da mu se sasvim približe. Vrlo je neobično da je ovaj dupin sam i odvojen od svoje vrste. Budući da ovaj dupin bez problema omogućuje interakciju s ljudima, hrvatski mediji upozoravaju sve kupače da mu se ne približavaju - dupini mogu prenijeti određene bolesti na ljude, ali može biti i obrnuto, da ljudi prenesu bolest na dupine i uzrokuju njihove smrt.

Također je zabranjeno hraniti dupina ili ga na bilo koji drugi način uznemiravati, prihvatljivo ga je samo promatrati iz daljine, ako je potrebno, stručnjaci će se za njega lošije pobrinuti, ali u principu on sam sebi daje hranu i ne Ugrožena je vrsta dupina. Kako navode iz društva Morigenos, obični dupin u Jadranskom moru danas se smatra regionalno izumrlom vrstom: "Dupin (Delphinus delphis) je nekoć bio stalni stanovnik sjevernog Jadrana, no u posljednja tri desetljeća više nije pronađeno ovdje." Obični dupin je vrlo društvena vrsta dupina, pa je ponašanje spomenute jedinke zaista neobično. Često su u skupinama koje mogu brojati desetke pa i stotine jedinki. Poznati su po svojim spektakularnim skokovima iz vode i igri u valovima.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.