Obračun do posljednjeg metra između Emirates Team New Zealand i INEOS Britannia koji samo uz pogon vjetra jure i brže od 100 kilomatera na sat

FOTO + VIDEO GALERIJA - Dubravka Pajk, Startova reporterka izvještava sa Louis Vuitton 37th America's Cupa koji se održava u Barceloni od 22. kolovoza do 27. listopada.

Drama na startu danas! Emirates Team New Zealand povećava prednost na Louis Vuitton 37. America's Cupu. Regatni odbor odgodio je regatu 4 jučer i zakazao je jedrenje za danas, ponedjeljak 14. listopada.

 
GLEDAJTE UŽIVO: Louis Vuitton 37. America's Cup – jedrenje 3. dan

7 pobjeda između izazivača , INEOS Britannia i branitelja naslova, Emirates Team New Zeeland odlučiti će se pobjednik i novi nositelj America's cupa. 

Obračun do posljednjeg metra između Emirates Team New Zealand i INEOS Britannia koji samo uz pogon vjetra jure i brže od 100 kilomatera na sat Dubravka PAJK
14. 10. 2024

Napisala i snimila: Dubravka Pajk

U prisustvu Njegovog Veličanstva kralja Felipe VI koji je jučer gledao dvoboj sa španjolskog nosača zrakoplova 'Juan Carlos I', treća utrka u seriji odvijala se pod obećavajućim vjetrom od 11 čvorova, s prosječnom snagom oko 8-9 čvorova.S vodstvom od 2-0, Defenders Emirates Team New Zealand očito nije imao namjeru propustiti priliku. Dok su oba broda kružila u ranim fazama predstarta, spretnim manevrom Kiwi tima, predvođen Peterom Burlingom i Nathanom Outteridgeom iz Kiwi tima, predvođen Peterom Burlingom i Nathanom Outteridgeom, ostvario je prednost, natjeravši protivnika na rani penal.

Danas postoje svi preduvjeti za uspješan plov i, naravno, za obračun najboljih.

Do sredine dana uspostavit će se vjetar sjeveroistočnog/istočnog smjera. U prvom dijelu poslijepodneva očekuje se pojačanje vjetra od 7 do 12 čvorova, uz okretanje desno prema istočnjaku. Mogući su olujni udari jer se tijekom poslijepodneva očekuje povećanje brzine vjetra. Kasno poslijepodne, vjetar će ojačati do 15 čvorova. Stanje mora bit će pola metra s valovima iz istoka u razdoblju od 4 sekunde. Nebo će biti oblačno, s temperaturama do 25 °C.

Kako je bilo u nedjelju

Drugi dan regate Louis Vuitton 37. America's Cupa u Barceloni odvijao se jučer pod vedrim plavim nebom i laganim povjetarcem, koji je donio izazove jedriličarima, smanjujući mogućnosti za intenzivniju utrku između Emirates Team New Zealand i INEOS Britannia.

Oba tima ušla su u mediteranske vode s ogromnim nabojem, dok je desecima tisuća gledatelja u Race Villageu i navijačkim zonama na plaži pružen spektakl dramatičnih trenutaka predstarta utrke 3.

Emirates Team New Zealand suočio se s žestokim izazovom britanskog tima INEOS Britannia, koji je imao problema s baterijama i morao ih je zamijeniti. Ipak, Kiwisi su se pokazali kao pravi agresori. Tijekom predstartne taktike došlo je do bliskog susreta. Suci su proglasili INEOS Britanniju krivom, dodijelivši im penal, što je omogućilo Emirates Team New Zealand da odmah preuzme vodstvo sa startne linije.

Od tada je tim Kiwi kontrolirao Britance tijekom šest dionica, osvojivši još jedan vrlo teško zasluženi bod s posljednjom deltom od 52 sekunde.

To je trebala biti jedina utrka dana, jer je vjetar stalno padao ispod minimalne granice vjetra. Regatni odbor odgodio je regatu 4 i zakazao jedrenje za sutra, ponedjeljak 14. listopada.

UTRKA 3 u nedjelju 13. listopada - Emirates Team New Zealand pobijedio je INEOS Britannia (52 sek.)

Vjetar je bio oko i iznad donje granice od 7,5 čvorova, INEOS Britannia ulazi s lijeve strane, Emirates Team New Zealand se približava dok INEOS Britannia prolazi. Emirates Team New Zealand izlazi na regatno polje i okreće prema INEOS Britannia. Oba broda prosvjeduju, a zbog prednosti koju ima Emirates Team New Zealand, INEOS Britannia dobiva trenutni penal, jer nije poduzeo dovoljno da se drži podalje.

INEOS Britannia prisiljen je isploviti na lijevu stranu, a Emirates Team New Zealand starta bez problema i odmah se udaljava na desnu stranu kursa. INEOS Britannia prilazi s desne strane dok oba broda idu prema granicama.

INEOS Britannia čisti svoj manevarski prostor, dok Emirates Team New Zealand hvata desni rub regatnog polja.

INEOS Britannia nastoji nadoknaditi i blizu je sljedećeg križanja s ekipom Emirates New Zealand, koja je jasno ispred i vrši taktički pritisak na INEOS Britanniju. INEOS Britannia se udaljava i kreće lijevo u povoljnijem vjetru, dok Emirates Team New Zealand nastavlja desno. Na sljedećem prolazu, Emirates Team New Zealand ponovno preuzima prednost i ponovo napada bok INEOS Britannije, prisiljavajući Britance da se odmaknu. Emirates Team New Zealand se vraća do desne granice i vrši pritisak dok INEOS Britannia plovi lijevo. Emirates Team New Zealand zadržava kontrolu, ali situacija je tijesna.

Emirates Team New Zealand okreće se na lijevoj granici polja dok INEOS Britannia okreće na desnoj strani i dok se približavaju križanju kurseva, Emirates Team New Zealand ima slobodan prolaz,  s INEOS Britannijom koja zaostaje nekih 150 metara. Regatni odbor primijetio je da vjetar opada i skraćuje dionice – sada na 1,5 nautičkih milja.

Na drugom privjetrinskom ulazu, Emirates Team New Zealand jedri kurs prema oznaci okretišta. INEOS Britannia obilazi 32 sekunde iza. Emirates Team New Zealand rano kruži i jedri na lijevu stranu kursa, praćen INEOS Britannijom, dok jasno traže bolji kurs uz minimiziranje manevara. Emirates Team New Zealand kruži na lijevoj granici i cilja prema desnoj liniji do oznake niz vjetar. Regatni odbor ponovno skraćuje dionice na 1,3 nautičke milje.

Na zadnjim vratima u zavjetrini, Emirates Team New Zealand obilazi oznaku i kreće udesno prema završnoj dionici s vodstvom od 33 sekunde i dvije etape preostale u utrci. INEOS Britannia prati okolo i zatim se udaljava, dok Emirates Team New Zealand drži kurs na dugim desnim uzdama. INEOS Britannia prvi se vraća na polovicu staze, no ponovno ga pokriva Emirates Team New Zealand. Ovdje nema utjecaja za Britance, a Emirates Team New Zealand ustrajno nastavlja.

Emirates Team New Zealand koristi taktiku da ide do desne granice prije letanja, i ovdje su u krajnjoj kontrolnoj poziciji. Nakon što uđu na lijevu layline, taktički kontroliraju prolaz i obilaze oznaku desnim bokom s prednošću od 43 sekunde. INEOS Britannia dijeli taktiku i odmah kreće nakon izlaska iz oznake, a završna dionica skraćena je na 1,2 nm.

Emirates Team New Zealand ubrzava od lijeve granice i jedri dugi gib na desnom boku pod jačim vjetrom prije nego što se okrene na desnoj liniji polaganja i uputi prema ciljnoj liniji, ostvarujući završni gib. Bez pogrešaka, Emirates Team New Zealand vodi 3-0 u Louis Vuitton 37. utakmici America's Cupa s posljednjom pobjedničkom prednošću od 52 sekunde.

Emirates Team New Zealand pobijedio je INEOS Britannia s razlikom od 52 sekunde.

Majka svih jedriličarskih regata

22. kolovoza 1851. jahta „America“ iz New York Yacht Cluba premoćno je pobijedila na "One Hundred Sovereign Cup" ispred jedrilica Kraljevskog jedriličarskog kluba u regati oko otoka Wight. Veličinu pobjede najbolje opisuje odgovor komodora regate na Kraljičin upit, nakon što je jedrilica „America“ prošla kroz cilj: “Nema drugih, Vaše Veličanstvo.”

Nakon osvajanja pokala, koji je prebačen preko Atlantika, u pobjedničkom klubu u New Yorku organiziraju se regate za osvajanje pokala, a natjecanje dobiva naziv „America's Cup“. Format natjecanja postaje match race, odnosno regata između branitelja i izazivača.

Pojavom više pretendenata za izazivača održavaju se izlučne regate te pobjednik tih regata postaje službeni izazivač.


Danas se to natjecanje održava pod nazivom Louis Vuitton Cup, a pobjednik tog natjecanja postaje izazivač na America's Cupu.

Jahta America je u trenutku pobjede na regati oko otoka Wight bila revolucionarnog oblika, znatno naprednija u mnogim aspektima u odnosu na ostale sudionike. Sva natjecanja koja su slijedila kroz desetljeća karakterizirala su se ogromnim ulaganjem u znanje, tehnologiju i razvoj, stvarajući od America's Cupa i jedrilica koje sudjeluju najnaprednije sustave pogonjene vjetrom, s rješenjima koja su ponekad bila nevjerojatna i za poznavaoce i zaljubljenike u jedrenje.

Razvoj jedrilica, sudionica u regatama America's Cupa, prošao je kroz veličanstvene J-class jedrilice, s visinom jarbola kao 20-katnice i dužinom trupa većom od dužine rukometnog igrališta, a razvojem materijala i tehnologija doveo do današnjih „letjelica“ jedrilica, AC75.

 

U Barceloni se, od 22. kolovoza do 27. listopada održava Louis Vuitton 37th America's cup.


Trenutni branitelj America's cupa je Emirates Team New Zeeland kojega će izazvati pobjednik izlučnih regata koje se održavaju kroz Louis Vuitton cup u kojem je učestvovalo šest izazivača.
Natjecanje se održava u jedrilicama AC75, visokotehnološkim jednotrupnim jedrilicama opremljenim „krilima“ – foilovima koji im omogučavaju da se trup jedrilice izdigne iznad površine te postizanje donedavno nezamislivih brzina za plovila pogonjena vjetrom, i preko 100 km/h.

 

Lous Vuitton cup održao se od 29. kolovoza do 7. rujna, a pobjednik kupa i pravo da izazove branitelja America's cupa, je tim INEOS Britannia.

Usporedno s regatama Louis Vuitton Cup, održavaju se regate UniCredit Youth America's Cup, u kojima sudjeluju mladi jedriličari, te Puig Women's America's Cup, u kojem se natječu žene.

Oba natjecanja jedre se na jedrilicama AC40, tipu jedrilice koji je korišten u prethodnom izdanju America's Cupa.

Natjecanja se odvijaju kroz kvalifikacije i polufinale u formatu flotnog jedrenja, s po šest jedrilica u grupi. Na kraju, dvije najbolje jedrilice kroz format match racea, tj. dvobojnog jedrenja, odlučuju pobjednika i osvajača pokala tog natjecanja.

 
Jeste li znali da se po prvi put u povijesti održao Puig Women's America's Cup? Na ovom natjecanju sudjelovalo je 12 timova ispred Port Olímpic.

U razdoblju od 17. do 26. rujna održan je UniCredit Youth America's Cup, kojeg je osvojio tim Luna Rossa Prada Pirelli.

 

Završene su kvalifikacijske regate za Puig Women's America's Cup, a sada su poznati finalisti i pobjednici natjecanja, koji se odvijalo u dvije skupine.

U skupini B, koja je završila kvalifikacije 9. listopada, poredak je sljedeći:

1. Jajo Team DutchSail (Women's) - Nizozemska


2. Sail Team BCN Women - Španjolska


3. Andoo Team Australia Women’s Team - Australija


4. Concord Pacific Racing Women’s Team - Kanada


5. Women’s AC Team Germany - Njemačka


6. Swedish Challenge Women’s Team Powered by Artemis Technologies - Švedska

U skupini A, koja je odvozila pet regata kvalifikacija 10. listopada, poredak je sljedeći:

1. Athena Pathway – Women - Velika Britanija


2. Luna Rossa Prada Pirelli Women’s Team - Italija


3. Alinghi Red Bull Racing Women’s Team - Švicarska


4. Emirates Team New Zealand Women’s Team - Novi Zeland


5. Orient Express – L’Oréal Racing Women’s Team - Francuska


6. NYYC American Magic Women’s Team - SAD

Finale se održalo 12. listopada između timova Luna Rossa Prada Pirelli i Athena Pathway. U napetoj utrci, Luna Rossa dominirala je od samog starta, postigavši rano vodstvo zahvaljujući izvrsnoj taktici i brzim manevarima. Tim je održavao prednost tijekom cijele regate, a završio je s uvjerljivom razlikom od 30 sekundi. Pobjednički tim pokazao je iznimnu koordinaciju i vještinu, što ih je dovelo do osvajanja pokala.

Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe ulaze u polufinalno natjecanje te će po dovršetku te faze dva najbolja tima kroz format match racea odlučiti o pobjedniku i osvajaču Puig Women's America's Cupa.

Nakon svih ovih, „uvodnih“ događanja, vrhunac je započeo  12. listopada a utrka snova završava 27. listopada - Lous Vuitton 37. America's cup

Format natjecanja je Match Race, gdje se odvijaju regate između dvije jedrilice. Na osnovu postignutih 7 pobjeda između izazivača, INEOS Britannia, i branitelja, Emirates Team New Zealand, odlučit će se pobjednik i novi nositelj America's Cupa. Ovaj format omogućuje izravno natjecanje koje testira vještine, strategiju i taktiku svakog tima, dok se pripremaju za jedinstvenu i uzbudljivu borbu na regatnom polju.

More je neizostavni dio svakodnevnog života u katalonskoj prijestolnici, koja strastveno prati sport i bila je domaćin velikih sportskih događaja, uključujući Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982. i Olimpijske igre 1992. Ove godine održat će se najprestižnije svjetsko jedriličarsko natjecanje i najstariji sportski događaj: America's Cup.

Ako volite sportska uzbuđenja, ne propustite ovo natjecanje. Svjedočit ćete brodovima koji doslovno lete po vodi, boreći se protiv suparničkih timova u spektaklu koji će vam zadržati dah. Samo jedan tim može biti pobjednik!

Odluka o pobjedniku pada krajem listopada

Natjecanje se sastoji od različitih utrka koje će kulminirati u finalnoj seriji u listopadu.

Preliminarne regate održavaju se kao pripreme za Louis Vuitton Cup. Timovi sudionici natječu se za pravo izazova braničima, trenutnim nositeljima kupa, Emirates Team New Zealand.

Natjecanje završava Louis Vuitton 37th America's Cup Matchom, finalnim dvobojem u kojem će se Novozelanđani sučeliti s pobjednicima Louis Vuitton Cupa koji će odlučiti tko će biti osvajač prestižnog trofeja.

INEOS Britannia (Ujedinjeno Kraljevstvo), Alinghi Red Bull Racing (Švicarska), Luna Rossa Prada Pirelli (Italija), New York Yacht Club American Magic (SAD) i Orient Express Racing Team (Francuska) bit će timovi koji će se suprotstaviti Novozelanđanima. Natjecat će se na jedrilicama AC75, koje su poznate kao morska Formula 1 i uključuju najnoviju tehnologiju koja im omogućuje postizanje brzina preko 100 km/h.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.