Emirates Team New Zealand osvojio 37. America's Cup pobijedivši INEOS Britannia 7-2

FOTO + VIDEO GALERIJA - Dubravka Pajk, Startova reporterka izvještava sa 37th America’s Cup koji se održava u Barceloni. 

Potpuna dominacija: Kako je Emirates Team New Zealand osvojio 37. America's  Cup!

Emirates Team New Zealand osvojio 37. America's Cup pobijedivši INEOS Britannia 7-2

Emirates Team New Zealand osvojio 37. America's Cup pobijedivši INEOS Britannia 7-2 Dubravka Pajk
19. 10. 2024

Emirates Team New Zealand osvojio 37. America's Cup pobijedivši INEOS Britannia 7-2

Emirates Team New Zealand nastavlja svoju dominaciju na svjetskoj jedriličarskoj sceni osvajajući 37. America's Cup, nakon što je pobijedio INEOS Britannia rezultatom 7-2 u Barceloni. Tim Emirates Team New Zealand  osigurao je svoju treću uzastopnu titulu, potvrđujući svoj status kao vodeća sila u ovom prestižnom natjecanju.

U subotu, osmeročlana posada Emirates Team New Zealand proslavila je na palubi 75-stopnog Taihoro nakon što su kontrolirali britanski tim i pobijedili u devetoj utrci s 37 sekundi prednosti. Kapetan Peter Burling izrazio je oduševljenje nakon svoje rekordne 22. pobjede u finalu America's Cupa. "Tek sada shvaćamo. Kakav nevjerovatan dan; ova ekipa je nevjerojatna," rekao je Burling.

 

Emirates Team New Zealand , koji je prethodno osvojio America's Cup 2017. i 2021. godine, postao je prva ekipa koja je podigla Auld Mug tri uzastopne godine otkako je to učinio SAD (1987-1992). Ova pobjeda predstavlja peti trofej za pacifičku otočnu naciju.

Dok su se brodovi s navijačima okupljali oko njih, Burling i tim pozirali su iza zastave pobjednika. "Bila je to velika avantura i uživao sam u svakoj minuti," rekao je kormilar Nathan Outteridge, koji je takođe osvojio svoj prvi trofej, dok je Burling sada na trećem.

 

Velika Britanija, koja nikada nije osvojila America's Cup u svojoj 173-godišnjoj povijesti, natjecala se u svom prvom finalu u šest desetljeća. Kapetan Ben Ainslie čestitao je novozelandskoj ekipi, ističući: "Kakav nevjerovatan ciklus i ekipa. Po mom mišljenju, oni su najbolja ekipa u povijesti America's Cupa."

 

Emirates Team New Zealand  je dominirao finalom, osvojivši prve četiri utrke, dok se Britannia uspjela vratiti s dvije pobjede istog dana. No, Kiwiji su zatim ostvarili tri uzastopne pobjede kako bi završili natjecanje. "Izvukli smo svoje trenutke u finalu, ali na kraju dana, bolja ekipa je pobijedila," zaključio je Ainslie.

 

Ova pobjeda potvrđuje da će Emirates Team New Zealand  i dalje ostati snaga s kojom treba računati u budućim izdanjima America's Cupa.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.