Zovu ga 'jesenskom čarobnim napitkom': čaj od ove biljke čisti jetru i krv, otklanja umor, poboljšava probavu i liječi anemiju

Bolje od infuzije! Odličan izbor za razdoblje koje je pred nama.

Čaj od željezom bogate koprive je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. U čaj možete dodati med, limunov sok i naribani đumbir.

Zovu ga 'jesenskom čarobnim napitkom': čaj od ove biljke čisti jetru i krv, otklanja umor, poboljšava probavu i liječi anemiju Mareefe from Pixabay
29. 9. 2024

Čaj od koprive dobio je naziv 'jesenski naparak'. Podiže energiju i jača organizam, što je posebno važno u prijelaznom razdoblju, odnosno jeseni, kada hladno vrijeme može biti veliki šok za organizam nakon vrućeg ljeta.

Kopriva: ljekovito bilje

Kopriva puna je željeza, zbog čega se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova protiv anemije. Povoljno djeluje na stabilizaciju šećera u krvi, a zbog svog diuretičkog djelovanja i na regulaciju krvnog tlaka. Ubrzava probavu i izbacivanje toksina iz organizma.

Osim minerala željeza, bogata je i vitaminima C, K, mineralima, magnezijem, kalcijem, fosforom... Sadrži i klorofil, tanine, sluzi, karotenoide.

U narodnoj medicini kopriva ima vrlo široku primjenu: koristi se za liječenje reumatskih bolesti i gihta, za bolesti jetre, slezene, bolova u želucu, akni i ekcema, opadanja kose, za probavu, za zaustavljanje krvarenja, protiv glavobolje, nesanice i nervoze.. Čaj od koprive će pročistiti krv i ojačati organizam.

Čaj od koprive


 
Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. U čaj možete dodati med, limunov sok i naribani đumbir. Na taj način dodatno ćete ojačati svoj organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi, prenosi Krstarica.

Recept

Čaj od koprive se jednostavno priprema. Dodajte 250 mililitara kipuće vode na žličicu suhih listova koprive, a zatim ostavite da se kopriva kuha 5 do 10 minuta, ovisno o tome koliko jak okus želite. Dulje namakanje će stvoriti jači i gorči okus. No, oprez: iako je čaj od koprive ljekovit, nemojte piti više od tri šalice dnevno jer previše može uzrokovati probavne smetnje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.