Gulaš je vrlo zahvalno jelo – i što se više kuha, bit će bolji. Zato je mnogima popularno rješenje, a mnogi ga pripremaju s dovoljnom količinom ostatka za zamrzivač. Ali važno je kako ćemo početi kuhati. Prva stvar: odabir pravog komada mesa koji treba dugo kuhati na niskoj temperaturi.
Sočni komadi mesa i gusti umak pun okusa ono je što definira dobar gulaš. Možda se radi o jelu koje nije baš najzgodnije za kuharske početnike, ali vježba se svakako - ako majstor vježba. I poznati kuhari rado pripremaju jela, ali imaju svoje male tajne kako postići pravu mekoću i sočnost mesa.
Prva stvar: kvalitetno meso
Kuhari znaju gdje priprema gulaša počinje - kod mesnice. Ako niste sigurni koji komad kupiti, pitajte svog mesara. Reci za što ti treba meso i kakvo bi trebalo biti. Tako ćete najbrže riješiti svoju dilemu. Komadići mesa mogu biti i malo žilavi jer će dugo kuhanje omekšati.
Druga stvar: predpriprema, odnosna marinada
Meso narežite na kocke jednake veličine. Ako imate dovoljno vremena, možete ga ostaviti u marinadi, u vinu ili vinskom octu. Dodajte senf i soja umak, češnjak, majčinu dušicu, lovorov list. Ako će meso "odmarati" u marinadi nekoliko sati, obrišite ga papirnatim ubrusom prije početka pečenja.
Treća stvar: brzo prženje
Ako želite da meso bude baš ukusno, prije dodavanja tekućine ga popržite u tavi. Neki griješe i peku meso na luku, ali znalci to rade drugačije. Na tavi na malo ulja brzo popržite kockice mesa. Ako imate veću količinu mesa, napravite to u nekoliko tura.
Četvrta stvar: strpljenje je magična riječ
Gulašu treba vremena da se okusi razviju, pa ga samo uzmite. Potrebno je najmanje dva sata da meso omekša, ali ništa neće pogriješiti ako produžite vrijeme pečenja na niskoj temperaturi još sat vremena. Ako požurite i kuhate na visokoj temperaturi, mišićna vlakna će se skupiti i meso će jednostavno biti žilavo.
Peta stvar: bogat okus
Klasični sastojci gulaša su luk, mrkva i celer. S njima ne možete pogriješiti. Pečeni češnjak, kao i sušene gljive (ali nemojte pretjerivati) također će biti odličan dodatak. Suhe začine možete dodati na početku kuhanja, a svježe začinsko bilje na kraju. Dobar tek!
Preuzeto po: punkufer.hr