Na Krku "Bljak"!,Karnevalsko-kulinarski festival na kojem se služe jela za koja biste rekli: "Bljak!" Zato ga i zovu BLJAK fest

Od poderanih gaća do ljigavih pipaka! Festival kakavog nema na samo dva sata od Zagreba! Biste li se usudili probati jela neobičnog izgleda i još neobičnijeg naziva?

Karnevalsko-kulinarsku feštu pripremili su članovi dva domaća karnevalska društva – Babani, Omišjanski Babani...

Festival Omišalj L.B.M
16. 2. 2025

Upravo su to nedavno učinili neki članovi naše novinarske ekipe koji su otišli na festival kakvog nema. Dobra vijest je da se odvija samo dva sata vožnje od Zagreba, u šarmantnom primorskom gradiću koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odlično je izletište za jednodnevni (ili višednevni) izlet. To je Omišalj na otoku Krku, koji je povijesni grad. Nalazi se na sjeverozapadnoj strani otoka, na strmoj uzvisini s koje se pruža prekrasan pogled na more.

Bljak Fest uvijek privuče mnoštvo posjetitelja

Osim što se jednom godišnje održava dobro posjećena i zanimljiva fešta, obiluje kulturno-povijesnim spomenicima, a mještani čuvaju stare običaje i folklor na što mogu biti s pravom ponosni. Ako vas put ikada nanese tamo, samo bacite pogled na staru gradsku jezgru koja će vas očarati svojim uređenim starim zgradama o kojima vlasnici s ljubavlju brinu tijekom cijele godine. Ali vratimo se na razlog našeg posjeta.

Omišlje je protekle subote bilo prepuno posjetitelja koje je privukao tradicionalni Bljak fest koji se organizira 15. godinu zaredom. Ljubitelji pokladnih običaja uživali su u posebnoj hrani po kojoj je festival i dobio ime. 13 kuharskih ekipa pripremalo je jela neobičnog izgleda i imena, ali izvrsnog okusa. Kako to često biva u primorskim krajevima, vrijeme je bilo ugodno pa posjetitelji nisu. Po dolasku na glavni gradski trg posjetitelje su prvo dočekale krafne koje su gotovo svi rado probali.

Štandovi su bili uređeni u "bljačkom" stilu, ali svakako je veliku pažnju izazvao onaj na kojem je kuhala ekipa lovačkog društva. Posebno su djeca s čuđenjem gledala u rogove kojima su okitili stol.  Sve je bilo bazirano na nazivu jela koje su pripremali: rogovi na bljak. Iako ovo ne zvuči previše primamljivo, gulaš koji su skuhali bio je apsolutno ukusan i pošao je prilično brzo.

Na svoj su račun došli i ljubitelji tripica koji su nestrpljivo čekali ekipu da ih skuha do kraja i pričvrsti. Vrsta se zadržala i tamo gdje je hrabra ekipa pripremala jetra i bikove anterije na roštilju. Miris je bio opojan, a zadovoljna lica posjetitelja jasno su svjedočila koliko su oba jela bila ukusna. Poslužili su i tršćanski umak i bijeli kruh. Naravno, u karnevalsko ozračje obukli su se i članovi kuharskih ekipa koji su svojim kulinarskim umijećem i ljubaznošću osvojili na prvi pogled.

Najmlađi posjetitelji koji su došli u pratnji roditelja bili su oduševljeni šarenim palačinkama koje je predana ekipa pripremala velikom brzinom. Bilo je puno smijeha, kako među čekajućima koji su upijali pozitivnu energiju kuharica, tako i među ekipama koje kao da su se natjecale tko će "zakucati" koju duhovitu karnevalsku misao, najčešće društveno-kritičkog kolorita. Da, već je tako da se vlastodršci u vrijeme karnevala mogu nadati mnogim smicalicama na njihov račun. Pa je maštovita kuharica postavila čašu za napojnicu i na njoj napisala: "Collecting for new tits", što bi se moglo prevesti kao "Skupljanje za nove sise". Naravno, i one su bile odjevene u tom (karnevalski razigranom) duhu.

Znate li što su poderane gaća?

No pripremali su i istarsku verziju flancata - zovu ih "toredan gaće", što u prijevodu znači "poderane noge" i svakako se odnosi na oblik prženog flancata. Naravno, plodova mora nije nedostajalo, budući da se radi o mjestu uz more. Pripremili su jelo koje su nazvali "ljigavi pipci", a radilo se o salati sa kombinacijom sastojaka koji bi se na prvi pogled mogli činiti nespojivim: kuhani i narezani krumpir, lignje narezane na kolutiće i - mahune. Probali smo jelo i priznajemo da nam se čini jednim od najboljih.

Karnevalsko-kulinarsku feštu pripremili su članovi dva domaća karnevalska društva – Babani i Omišjanski Babani, te predstavnici Društva za mlade, Društva proisteklih iz Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, Restorana Rivica, Lovačkog društva Šljuk, Karnevalskog društva Kataroška, ​​Hotela Njivica, Zdravko Andri iz restorana „Kod bake“, ŠRD Zubatac, Društva Puntarske u žance, Etnografsko društvo Tržec iz Slovenije i UHDDR Zaprešića. Uključila se i trgovačka tvrtka Lidl koja je nedavno otvorila novu trgovinu u Omišlju - posjetitelje su razveselili besplatnim krafnama.

Naravno, uporedo je bio i zabavni program, a posjetitelji su se mogli zavrtjeti uz živahne plesne ritmove. Za to su se pobrinuli glazbenici benda Venus i voditelj programa, radijski novinar Neno Gržetić. Posjetitelji su središte grada ispunili do zadnjeg ugla, a ekipe su pripremile oko 5000 porcija ukusnih jela.

Unatoč velikoj gužvi u centru grada, posjetitelji su zaista pokazali mnogo srčane kulture. Unatoč velikom broju posjetitelja, gužve nije bilo, mališani su mirno uživali u šarolikom događanju u pratnji svojih roditelja, a oni koji su sa sobom doveli svoje pseće ljubimce mogli su kolektivno vidjeti kako ostali posjetitelji pažljivo koračaju oko njih kako ih ne bi zgazili.

Čak su i stariji bili zbrinuti, mogli su se mirno nasloniti na kamene zidove ili ograde i uživati ​​u onome što se događa, dok su njihovi najmiliji strpljivo čekali hranu na štandovima. Uz svaki štand bile su i velike vreće za smeće, tako da je svatko mogao baciti ambalažu gdje mu je mjesto i da nisu ostale hrpe smeća po podu. Događaj je bio veliki organizacijski zalogaj, pa možemo samo dodati: kapa dolje svima koji su tako nesebično organizirali zabavno i lijepo događanje. Vidimo se i sljedeće godine!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.