Neobično mjesto za čuvanje banana kako bi ostale svježe čak 14 dana

Jeste li ih uvijek držali i na ovom mjestu? Greška.

Neobično mjesto za čuvanje banana kako bi ostale svježe čak 14 dana Bor Slana/Bobo
17. 10. 2024

Možda se čini logičnim banane držati u zdjeli s voćem, ali to im je zapravo najgore mjesto. Većina voća ispušta plin etilen, biljni hormon koji potiče sazrijevanje. Kada se previše voća skladišti zajedno, koncentracija ovog plina može uzrokovati da se sve brzo pokvari.


Banane proizvode veliku količinu plina etilena, pa se često prve kvare. Stoga ih ne treba skladištiti zajedno s drugim voćem osjetljivim na etilen, kao što su jabuke, avokado, dinje, breskve i šljive. Rachel Sherwood, kuharica i osnivačica Impressions At Home, otkrila je da je najbolje mjesto za čuvanje zrelih banana u hladnjaku, jer to usporava proizvodnju plina etilena.

Hlađenje značajno usporava proces zrenja, ali ga ne zaustavlja. Kožica će i dalje biti smeđa, ali će voće ostati svježe i čvrsto jedan do dva tjedna.

Iako kora može promijeniti boju, plod ostaje mekan iznutra, što ga čini savršeno jestivim dugo vremena. U hladnjaku čuvajte samo zrele, žute banane. Zelene banane neće pravilno sazrijeti na niskim temperaturama, što može uzrokovati gubitak okusa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.