Nova Toshibina baterija omogućit će punjenje u šest minuta za 320 kilometara vožnje

Toshiba tvrdi da je uspjela razviti novu baterijsku ćeliju koja će omogućiti trostruko brže punjenje od konvencionalnih litij-ionskih baterija. U samo šest minuta mogu se napuniiti za 320 kilometara vožnje, što će električne automobile učiniti više održivima, odnosno izjednačiti trajanje punjenja njihovih baterija i punjenja  benzinskog spremnika.

Nova Toshibina baterija omogućit će punjenje u šest minuta za 320 kilometara vožnje Toshiba
24. 3. 2021

Novom baterijom Toshiba je nadogradila SCiB tehnologiju iz 2008, koja se temelji na različitim vrstama vodiča. Dok konvencionalne litij-ionske baterije koriste grafitne anode, one su u novim akumulatorima izrađene iz titanij-niobij oksida s mnogo većom vodljivošću. Novi materijal omogućava kraće vrijeme punjenja i istodobno sprječava izgradnju sedimenta s litijevim spojem te produljuje životni vijek baterije.

Kao što testovi pokazuju, nova baterija ima dvostruko veću gustoću energije nego konvencionalne litij-ionske baterije i bolju otpornost na cikluse punjenja, s manje od 10-postotnog smanjenja kapaciteta nakon 5000 ciklusa punjenja. Također je otpornija na niske temperature.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.