74 godina nakon izlaska prvog motocikla, legendarna Vespa postaje električna

Talijanski proizvođač priprema hibridne i potpuno električne verzije jednog od najpoznatijih svjetskih skutera.

74 godina nakon izlaska prvog motocikla, legendarna Vespa postaje električna Piaggio
28. 12. 2021

Izgleda da ako čekate dovoljno dugo, sve što ste željeli postat će stvarnost. Tako bi se barem moglo reći za talijanskoga proizvođača motocikala Piaggio, koji je na nedavnome talijanskom motorshowu konačno potvrdio dolazak prve električne verzije svoga legendarnog skutera nazvanog Vespa. Prvi primjerci priželjkivanoga skutera trebaju stići najkasnije u kasno proljeće ili rano ljeto - savršeno vrijeme za kupnju i vožnju skutera.
Električna Vespa uglavnom će biti ograničena na korištenje u gradovima i predgrađima, jer će kapacitet baterije omogućiti domet samo 100 kilometara. To je, naravno, u ekološkom načinu rada, što najveću brzinu Vespe ograničava na samo 30 kilometara na sat. Nova Vespa će imati izlaznu snagu od 2 do 4 kW i okretni moment 200 Nm.

Uključeno je povezivanje s pametnim telefonima

Međutim, ako mislite da Piaggio izrađuje samo električnu verziju poznatoga skutera, onda ste u krivu. Druga novost, koja će doći na vrijeme s električnom verzijom, je mnogo korisnija hibridna inačica. S kombiniranim dosegom do 200 kilometara omogućit će veći domet jednim punjenjem. Sustav će raditi ovako: elektromotor će osigurati snagu prvih 50 kilometara, koristeći postojeću energiju pohranjenu u bateriji. Nakon što se isprazni, benzinski motor ulazi u dodatnu električnu energiju još 150 kilometara.

Međutim, Vespa Electtrica razlikovat će se od standardnih Vespi u mnogim drugim detaljima. Naprimjer, opremljena je kabelom USB za punjenje telefona koji se nalazi pokraj kabla za punjenje baterije ispod sjedala. Na ploči s instrumentima nalazi se i zaslon 4,3 "TFT, koji se može povezati s pametnim telefonom i pružiti mnoge funkcije kao što su GPS/navigacijski sustav, glazbeni player ili čak tekstualne poruke i telefonski pozivi.
Cijene se tek trebaju objaviti, a prvi kupci mogu u ožujku naručiti vlastitu Vespu Ellectru.

Jure Šujica
Foto: Piaggio

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.