Otvorio je vrata super modernom Rafaleu, ima gotovo sve kao i on, no bitno je jeftiniji i nešto izgledom neatraktivniji

TEST: Renault Megane Conquest EDC 160 Esprit Alpine.

Raskrčio je put Australu, novom Meganeu i Espaceu, Rafaleu i drugim modeli koji dolaze iz Francuske kao na pokretnoj traci.

Oblikom je u osnovi Megane, samo Conquest je prilagođen novom dobu u kojem su najpopularniji tip automobila crossoveri.

Otvorio je vrata super modernom Rafaleu, ima gotovo sve kao i on, no bitno je jeftiniji i nešto izgledom neatraktivniji Romeo Ibrišević / Start
25. 8. 2024

Odgovorni za marketinšku strategiju Renaulta pokazali su priličnu dozu hrabrosti kada su u sjedištu francuskog proizvođača automobila u pariškom predgrađu Boulogne-Billancoutu odlučivali koji će automobili "preživjeti", a koji su na popisu za umirovljenje. Jer među onima koji ostaju na automobilskoj sceni je i coupé dizajnirani crossover Megane Conquest.

Megane Conquest, koji se na većini zapadnih tržišta naziva Arkana, više nije potpuno nov automobil, ali Renault je očito odlučio da dovoljno obećava
Dovoljno snage, malo premalo profinjenosti.

Testirali smo Renault Megane Conquest koji je bio opremljen najsnažnijim motorom koji postoji u ovom automobilu. Riječ je o nedavno osvježenom modelu. I nije to pravi predstavnik Renaultovog novog vala automobila, ali je i dalje automobil koji je zapravo utro put Australu, novom Meganeu i Espaceu, Rafaleu i drugim modeli koji dolaze iz Francuske kao na pokretnoj vrpci.

Oblikom je u osnovi Megane, samo Conquest je prilagođen novom dobu u kojem su najpopularniji tip automobila crossoveri.

Nastao je liftback SUV, kombinacija hatchbacka, limuzine i SUV-a, što je zapravo najkorisnija kombinacija klasičnog Meganea do sada, a budući da je novi Megane električni, tako će i ostati. Renault je predstavio Mégane Conquest još u listopadu 2020. godine, a izgled zahvaljuje showcar modelu XM3 Inspire korejskog Renault Samsung Motorsa, predstavljenom 2019. godine. Bio je prava novina u vrlo konkurentnom C-segmentu.

Esprit Alpine, najprestižnija oprema, a novi je izgled

Sportska i nadasve elegantna i profinjena Esprit Alpine oprema sam je vrh ponude Méganea Conquesta.

Jedna od vanjskih značajki je Satin Grey, siva oštrica na prednjem braniku. Drugi je znak Shale Grey siva smješten u tamno sjajnoj crnoj boji na obrubu blatobrana. Jedna od upečatljivijih odlika redizajniranog Conquesta su i posve novi 19-colni kotači. Dojmljivo, ukusno, udobno, učinkovito... Novo izrezano 'krilo' koje odgovara krovu poboljšava aerodinamičnost vrata prtljažnika.

Rešetka, okviri prozora... zamijenjeni su crnim, satensko crnim ili duboko sjajno crnim kromom, ovisno o verziji.

Full LED prednja svjetla  u obliku slova 'C' simbol su elegantnog i dinamičnog dizajna Méganea Conquesta. Stražnji kraj također krasi potpis u obliku slova 'C' s trakom koja se proteže cijelom širinom poklopca prtljažnika, Logo u sredini vrata prtljažnika je tamno kromiran, kao i natpisima i ispušnim cijevima.


 

1.3 motor, ali s 4 cilindra

Posebno se to odnosi na najjaču motornu izvedbu u kojoj za pogon brine dobro poznati 1,3-litreni benzinski četverocilindraš koji radi uz pomoć prisilnog ubrizgavanja zraka i istiskuje relativno snažnih 116 kilovata (160 KS). , a u uštedi goriva pomaže mu mikrohibridna tehnologija. Motor coupé crossovera s mjesta do 100 kilometara ubrzava za solidnih 9,1 sekundu, a sasvim je zadovoljavajuća i maksimalna brzina od 174 kilometra na sat.

Megane Conquest inspiriran je manjim Capturom. Tako je i dostupan i sa sličnim pogonskim sklopovima kao Captur. To znači da isti učinkoviti hibridni pogonski sklop od 145 konjskih snaga kuca u Capturu koji ipak nema motor kakav je imao testni Megane Conquest. U ovom slučaju imali smo na raspolaganju najsnažniju verziju 1,33-litrenog turbobenzinskog četverocilindraša koji razvija najveću snagu od 160 konja. To se prenosi na cestu preko mjenjača s dvije spojke.

Zanimljivost: ručica mjenjača u obliku kobrine glave potpuno je ista kao kod hibrida Megane Conquest.

Moguće nakratko i samo na struju

Micro Hybrid mode omogućuje dio vožnje samo na struju, što posebno dobro funkcionira u gradskoj vožnji, gdje nema značajnijeg naprezanja papučice gasa. Pomaže i u održavanju potrošnje benzina u podnošljivim granicama koje su, naravno, nešto šire nego što tvornički podaci obećavaju. Prosjek prikazan mjernim krugom iznosio je 6,7 litara, što je malo iznad obećane potrošnje.  
Takva pogonska kombinacija je učinkovita i uglađena. Potrošnja goriva kreće se prosječno do osam litara. Službeno iskazani prosjek od 5,7 litara je prilično optimističan.

12-voltni mikrohibrid Mégane Conquesta unaprjeđuje i rad funkcije Stop & Start i odlično rekupera snagu. Omogućuje i gašenje termičkog motora prilikom kočenja. Pokretač-alternator i litij-ionska baterija (13V i 0,13 kWh) također pomažu u intenzivnim fazama rada motora.

Još uvijek vrlo prihvatljivo. Još jedan aspekt koji pridonosi užitku u vožnji Meganea Conquesta nije rezultat performansi, već upravljanja. Povratne informacije, koje u dinamičnoj vožnji zavojima otkrivaju precizno i ​​predvidljivo upravljanje i još uvijek udoban dizajn šasije.

Cokpit kao i uvijek u Renault - odlično

 Dodam li ovome dizajn vozačevog radnog prostora s digitalnim mjeračima i velikim okomito postavljenim komunikacijskim zaslonom te udobna sjedala i prostorno solidan prtljažnik s osnovnih 513 litara, kao i prilično zaokružen set sustava pomoći za sigurnosti i udobnosti, koju automobil ima u najvišoj razini opreme E - Tech Esprit Alpine, Megane Conquest djeluje kao uravnotežen i cjenovno prihvatljiv automobil.

Pogotovo za one koji ne vole uobičajene crossovere. Središnja konzola nudi obilje prostora za odlaganje. Tu je i odličan sustav bežičnog punjenja pametnog telefona, a svakako je za pohvaliti bočne pretince i mrežicu za odlaganje na suvozačevoj strani. Na središnjoj konzoli nalazi se i elektronička automatska parkirna kočnica. 

Multimedijski sustav EASY LINK s 9,3-inčnim središnjim dodirnim zaslonom olakšava pristup navigaciji, widgetima i osobnim profilima.

Podvozje za 5

Podvozje nije sportsko, ali je dovoljno osjetljivo i precizno da na cesti nema biti nepotrebnih iznenađenja. Čak je i prigušivanje udaraca od tla učinkovito i dovoljno mekano da se putnici ne bi trebali žaliti na udobnost.

Čak i s najsnažnijim konvencionalnim pogonskim sklopom, Renault Megane Conquest nudi više nego dovoljno da bude zanimljiv vozaču. Riječ je ponajprije o dizajnerski dovoljno atraktivnom i praktičnom automobilu, što je Renaultu itekako koristilo pri kreiranju ultra modernog Rafalea.

Platforma je zapravo temeljena na CMF-B platformi kompaktnih automobila Renault-Nissan-Mitsubishi grupacije. Ista se platforma također koristi za najnovije generacije Clija i Captura. Hvaljena je zbog učinkovitosti i užitka u vožnji koje pruža.

Cijena, prava sitnica - osnova verzija od 26.490 eura, testna 34.390

Za kraj, Renault Mégane Conquest kreće s modelom evolution TCe 140 EDC po cijeni od 26.490 eura, model techno TCe 140 EDC kreće od 28.490 eura, techno E-Tech 145 hibrid od 31.490 eura. Slijedi verzija Esprit Alpine TCe 160 EDC od 34.390 eura.

Renault nudi kupcima novog Mégane Conquesta  i ugovor o održavanju My Revision u trajanju: 3 godine/60.000 km (cijena 950 eura), 4 godine/80.000 km (950 eura) ili 5 godina/100.000 km (1600 eura).

Dostupno je i tvorničko jamstvo: 5 godina/100.000 km (dodano na 2 godine tvorničkog jamstva) po cijeni od 650 eura, 8 godina/150.000 km (dodatno na 5 godina tvorničkog jamstva) po cijeni od 327,49 eura i 10 godina/200.000 km (dodatno na 5+3 godina jamstva) u iznosu od 314,33 eura.

Osnovni podaci
Cijena osnovnoga modela 140 EDC: 32.990 €
Cijena testnoga modela Esprit Alpine TCe 160 EDC : 34.390 €

Tehnički podaci

Motor: četverocilindrični, redni, benzinski turbo punjač,
Najveća snaga: 116 kW (160 KS)
Mjenjač: automatski dvosklopni mjenjač
Prijenos snage: na prednje kotače

Performanse

Najveća brzina: 174 km/h
Od 0–100 km/h:  9,6 s
Kombinirana prosječna potrošnja:  (WLTP) 6,1/100 km
Ispust CO2: 107–114g/km

Težina
Mase: prazno vozilo 1435 kg – dozvoljena zbirna masa 1.961 kg.
Vanjske mjere: dužina 4.568 mm – širina 1.820 mm – visina 1.576 mm
Međuosovinski razmak: 2.720 mm. Prtljažnik: 480–1.263 l
Prtljažnik (l): 513 – 1.269

lkkčlkč

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.