NOVO U HRVATSKOJ: Kia Sorento - osvježenje za jačanje ugleda

Redizajn četvrte generacije Kijinog najvećeg SUV-a donosi agresivniju vanjštinu, plemenitiju unutrašnjost i tehnološku nadogradnju. Cijene kreću od 56.899 eura.
 

NOVO U HRVATSKOJ: Kia Sorento - osvježenje za jačanje ugleda Matjaž Gregorič
26. 5. 2024

Napisao i snimio: Matjaž Gregorič

Ugled marke Kia i na slovenskom tržištu ovisi o najvećem modelu Sorento, koji jača samopouzdanje i osigurava dobar glas i među automobilima nižih klasa. Prva generacija ovog velikog SUV-a na ceste je krenula 2002. godine, a četvrta generacija na cestama je od 2020. godine, a ova je za ovu godinu temeljito redizajnirana i tehnički obnovljena. I ne treba zaboraviti da je Sorento globalni automobil, koji je ne samo jedan od najuspješnijih u svojoj klasi.
 

Sorento je sada već uvelike obnovljen, rad stilista posebno je vidljiv na prednjem dijelu koji je potpuno redizajniran, a ono što najviše ističe su uspravna svjetla koja naravno osvjetljavaju cestu uz pomoć svjetla- emitirajuće diode.  Nepotrebno je isticati tamnu rešetku hladnjaka, masivne odbojnike ili stražnja svjetla. Većina promjena vidljiva je na prvi pogled, ali s njima Sorento ostaje robustan, čvrst i moćan terenac koji samouvjereno stoji na 18, 19 ili 20 colnim felgama.

Značajno je promijenjen i interijer, gdje se u putničkoj kabini može smjestiti 5, 6 ili 7 sjedala koja oko sebe imaju dovoljno prostora za udobnu vožnju, a iza njih se nalazi veliki prtljažnik s osnovnih 898 litara i mogućnošću izdašnog prtljažnika. povećati. Među novitetima je zanimljiv digitalni središnji retrovizor koji omogućuje bolju preglednost. Armaturnu ploču čine dva ekrana koji čine povezanu cjelinu, onaj koji prikazuje podatke vozačevih instrumenata ima dijagonalu od 12,3 inča, a središnji komunikacijski ekran ima dijagonalu od 10 inča. Istodobno, Sorento je dobio ažuriranje sustava pomoći za sigurnost i udobnost, a nova je i ambijentalna rasvjeta.
 

U ponudi motora trenutno je samo dobro poznati i provjereni 2,2-litreni turbodizelski četverocilindraš sa 142 kilovata (193 KS), koji je sada uvijek uparen s automatskim osmostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i pogonom na dva ili četiri kotača . Budući da je i Kia u razdoblju transformacije prema električnoj budućnosti, hibridna verzija s 1,6-litrenim benzincem i 158 kilovata (215 KS) te plug-in hibrid s istim benzincem, većom baterijom i ukupnom snagom od 185 kilovata (252 KS). Obični hibrid može imati prednji ili pogon na četiri kotača, plug-in hibrid uvijek pogon na četiri kotača, a oba imaju automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa s pretvaračem okretnog momenta.

Cijene kreću od 56.899 eura.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.