Novi "Mali div" je tu! Može li tako žestok "retro" biti Renaultov adut budućnosti?

20 x FOTO + VIDEO Renault je u sklopu Pariškog sajma automobila predstavio modernu verziju legendarnog modela 4. Nakon "Petice", ovo je drugi automobil koji se oblikom i imenom naslanja na legendu prošlih desetljeća. Renaula 4 rado se sjećaju i Hrvati, čak toliko da smo mu dali svoje ime: "Mali div". Električni!

Baterija kapaciteta 52 kWh, koja dolazi uz jači motor, omogućuje domet od 400 km, dok baterija kapaciteta 40 kWh i slabiji motor nudi domet od 300 km. 

Novi "Mali div" je tu! Može li tako žestok "retro" biti Renaultov adut budućnosti? Renault
14. 10. 2024

Napisao: Gregor Žvab

Renault ponovno traži inspiraciju u prošlosti za novo električno vozilo, "retrofuturistički" mali SUV Renault 4 koji ima domet do 400 km i nudi dvije verzije motora i baterija.

Prvi put predstavljen ranih 1960-ih i ostao u proizvodnji do 1990-ih, s ukupno 8 milijuna prodanih vozila, originalni Renault 4 bio je robustan hatchback s visokim razmakom od tla, popularan i među kupcima u urbanim i ruralnim područjima. Renault kaže da je novi model jednako svestran.

Renaultovi dizajneri, predvođeni Gillesom Vidalom, crpili su inspiraciju iz prethodnog Renaulta 4, ali automobil nije zamišljen kao posveta povijesti marke, rekao je Vidal. Međutim, neki elementi prethodnog modela su zadržani, uključujući trapezoidne stražnje prozore, svjetla, osvijetljeni okvir rešetke i okomitu liniju prednjeg blatobrana.

Renault 4 će, kao i Renault 5, biti dostupan s dva paketa baterija kapaciteta 40 ili 52 kWh. Pokretat će ga elektromotori snage 110 kW (150 KS) ili 90 kW (110 KS) koji će snagu prenositi na prednje kotače. S dužinom od 4100 mm, Renault 4 je 120 mm duži od Renaulta 5, a međuosovinski razmak iznosi 2620 mm, što je 80 mm više od "petice".

Nadzorna ploča Renaulta 4 uključuje središnji zaslon osjetljiv na dodir koji koristi Googleov operativni sustav za automobile, uključujući Google karte i glasovnu kontrolu. Omogućit će punjenje od 10 do 100 posto u četiri i pol sata na tipičnoj AC javnoj punionici od 11 kW, te od 15 do 80 posto u 30 minuta na DC brzoj stanici s maksimalnom snagom od 100 kW.

Baterija kapaciteta 52 kWh, koja dolazi uz jači motor, omogućuje domet od 400 km, dok baterija kapaciteta 40 kWh i slabiji motor nudi domet od 300 km. Narudžbe za Renault 4 počet će se primati u prvom tromjesečju 2025. godine, kada će biti jasnije i cijene.

Značajke jednostavne za korištenje uključuju električna vrata prtljažnika, sklopiva sjedala koja dopuštaju dužinu tereta do 2,2 metra, opcijski panoramski platneni krov i vožnju s 'jednom pedalom' s tri razine regenerativnog kočenja. Renault 4 također će imati dvosmjerno punjenje, s AC punjačem od 11 kW za napajanje vanjskih uređaja i povrat energije u mrežu.

Dok je Renault 5 više namijenjen urbanim kupcima, Renault 4 je namijenjen široj publici, rekao je izvršni direktor marke Renault Fabrice Cambolive. "S modelom Renault 4 E-Tech Electric, Renault nastavlja svoje napore da uvede električna vozila u svakodnevni život Europljana", rekao je Cambolive prije pariškog sajma automobila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.