Daleko najbolji izbor za novac! Bigster je ogromn korak za Daciju, a cijena od 25.000 eura može pošteno uzdrmati segment, s razlogom jer s ovim se autom napada i sam Dakar

FOTO + VIDEO! Benzin i plin, struja i dalje ništa! Dacia je konačno otkrila svoj najveći do sada - Bigster. Dali su i preciznije podatke o tehnologiji i cijenama, a s njime će i na čuveni reli.

Daleko najbolji izbor za novac! Bigster je ogromn korak za Daciju, a cijena od 25.000 eura može pošteno uzdrmati segment, s razlogom jer s ovim se autom napada i sam Dakar Dacia
10. 10. 2024

Napisao: Gregor Žvab

S modelom Bigster, koji će biti lansiran početkom 2025., Dacia ulazi na konkurentno i profitabilnije tržište kompaktnih SUV vozila. Početna cijena bit će manja od 25.000 eura, a bit će dostupno nekoliko novih pogonskih verzija.

Slično ostalim Dacijinim modelima, Bigster se temelji na CMF-B platformi Grupe Renault. Do B stupa identičan je manjem modelu Duster. Dug je 4570 mm, što je 250 mm više od Dustera; visok je 1710 mm (+50 mm u odnosu na Duster) i ima međuosovinski razmak od 2700 mm (+40 mm).

 
Dodatna duljina znači više prostora za prtljagu – Bigster ima prtljažnik kapaciteta 667 litara, što je 150 litara više od najnovijeg Dustera. Također nudi više prostora za koljena putnika na stražnjim sjedalima. Prema Dacijinom glavnom dizajneru, Davidu Durandu, oba su automobila dizajnirana u isto vrijeme.

Bigster će u osnovnoj verziji s klasičnim benzinskim motorom biti dostupan za manje od 25.000 eura, dok će hibridna verzija koštati manje od 30.000 eura. Nove opcije motora uključuju hibrid od 114 kilovata (155 KS), koji ima 15 KS više od hibrida u Dusteru, jer mu je obujam motora povećan na 1,8 litara, te 48-voltni blagi hibridni LPG pogon sa 103 kilovata (140 KS). Opcijski će biti dostupan i pogon na sva četiri kotača.

 
Uz nove pogone, Bigster donosi nekoliko inovacija koje još nisu viđene u Dacia automobilima, a bit će dostupne kao opcija: električno podesiva sjedala, električno pomicanje stražnjih vrata, dvobojnu karoseriju, dvozonsku klimu i panoramski krov. .

Dacia je pronašla načine za smanjenje troškova ovih značajki, rekao je izvršni direktor Denis Le Vot. Za podizanje stražnjih vrata koriste samo jedan motor umjesto uobičajena dva. Još jedna ušteda vidljiva je na prednjim svjetlima, gdje kratki snop stvaraju LED svjetla, a dugi je i dalje halogeni.

Le Vot je dodao da su anketirali 400 ljudi u fokus grupama kako bi otkrili koje su karakteristike ključne za kupce kompaktnih SUV vozila. Većina ispitanika bila je iz Njemačke, koja se smatra najzahtjevnijim tržištem u Europi, a ujedno je i tržište na kojem Dacia vidi potencijal za stjecanje novih kupaca.

"Rekli smo sami sebi, napravimo automobil koji odgovara srži segmenta kompaktnih SUV vozila, i ako ga možemo prodavati ovdje, možemo ga prodavati posvuda", rekao je Le Vot na predstavljanju Bigstera u Berlinu.

Dacia nije željela otkriti prodajne ciljeve za Bigster, no Le Vot vjeruje da će zbog potražnje u segmentu gdje se prosječna cijena automobila kreće oko 35.000 eura biti mnogo potencijalnih kupaca koji će razmišljati o Bigsteru. 

Bigster će se proizvoditi u Dacijinoj tvornici u Pitestiju u Rumunjskoj, zajedno s Dusterom. Proizvodnja manjeg Sandera odvija se u Maroku, gdje se proizvodi i srodni model Jogger.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.