Chevrolet Corvette je po prvi put premašio magičnu brojku. I to u serijskom obliku!

Amerikanci s novom Corvetteom nisu bili suzdržani! Najsnažniji V8 automobil američke proizvodnje ikad. Cijena oko 140.000 eura.

Chevrolet Corvette je po prvi put premašio magičnu brojku. I to u serijskom obliku! Chevrolet
30. 7. 2024

Napisao: Miha Rušnik

ZR1 je najnoviji dodatak liniji Corvette, predstavljajući vrhunac američkog automobilskog inženjerstva. Srednje postavljeni 5,5-litreni V8 proizvodi nevjerojatnih 1064 konjskih snaga (793 kW) - prva Corvette koja je dosegla četveroznamenkastu brojku konjskih snaga i najsnažniji V8 automobil američke proizvodnje ikad.


Inženjeri Chevroleta su to uspjeli s dva turbopunjača. Motor također ima nove glave, optimizirano vrijeme ventila i revidirani usisni sustav. sve dizajnirano za maksimalne performanse. Najveća brzina može biti 346 kilometara na sat, a četvrt milje se završi za manje od 10 sekundi.

Ogromna snaga

Kočioni sustav ima najveće ugljično-keramičke diskove ikada ugrađene u Corvette – 400 mm naprijed i 390 mm straga. To omogućuje ubrzavanje i usporavanje u ciklusu od 129-322-129 kilometara na sat (80-200-80 milja na sat) za samo 24,5 sekundi.

ZR1 je opremljen nizom aerodinamičkih poboljšanja koja stvaraju do 544 kg potisne sile pri najvećoj brzini. Dodatni ZTK paket za trkaće staze dodatno povećava kontakt s podlogom i kao rezultat uključuje čvršće opruge i posebne gume Michelin PS Cup 2-R

🖉

Prve će iz tvornice izaći sljedeće godine, a procijenjena cijena bit će oko 140.000 eura, ujedno i najskuplji do sada hoće!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.