PEUGEOT 3008 - 3 u 1! Na struju, benzin i plug in, strah i trepet za Teslu Y, ali i za benchmark Nissan Qashqai

Novi prelijepi francuski crossover dostupan je iznenađujuće samo s dva paketa opreme, Allure i GT. Dolazi kao hibrid s jednim jedinim i to trocilindarskim 1.2 agregatom od 136 turbo konja!

Uskoro se očekuje i plug in verzija koju pokreće 1.6 litarski benzinac od 195 KS.

E verzija stiže na posve novoj Stellantis platformi, za sada samo s 210 KS snage, baterijom od 73 kW/h te autonomijom od 520 kilometara. Za koji mjesec stižu i izvedenice sa 230 i 320 KS te dosegom i iznad 650 km.

Najslabiji hibridni benzinac s Allure opremom stoji 35.490 eura, a E izvedbe kreće od 48.490 eura!

PEUGEOT 3008 - 3 u 1! Na struju, benzin i plug in, strah i trepet za Teslu Y, ali i za benchmark Nissan Qashqai Igor Stažić / Start
27. 5. 2024

Novi Peugeot E-3008 i ne samo svojom ljepotom uspijeva se izdvojiti iz gomile EV, ali jednako tako i mnoštva drugih kompaktnih SUV automobila. U ovoj klasi odista je gužva i baš tu se vodi najžešća bitka na europskom tržištu. Modela dostupnih u nas ima i više od 25 i svi oni traže svoje mjesto pod suncem.

Ima li šanse posve nova generacija francuskog obiteljskog monovolumena, može li Peugeot 3008 parirati količinama čak i banchmarku među benzincima, Nissan Qashqaiju ili Tesli Y, kad je riječ o električnim SUV vozilima?

Dakako, iako mu cijena nije najpovoljnija, iako je daleko od najjeftinijih, Peugeot 3008 diči se onime što mu je oduvijek bilo na prvom mjestu. Naprosto je prelijep, ovaj put i s fascinantnim koeficijentom zračnog otpora od samo 0,28 Cd, što je za crossovere top rezultat. K tome, stiže i na posve novoj multifunkcionalnoj, rastezljivoj, naprednoj i futurističkoj platformi, istoj onoj koju će u skoroj budućnosti koristiti i brojni drugi modeli u ovoj kompaniji koja osim Peugeota obuhvaća i Fiat, Opel, Citroen, Chrysler, Dodge, Jeep, Lanciju...

Tek toliko da se zna tko je Baja u Stellantisovoj kući.

Novi Peugeot E-3008 izgleda opako dobro, iznimno je praktičan, kompaktan i udoban. Nudi prostranu, luksuznu kabinu i obilje opreme. Pomalo iznenađujuće, ali ubuduće kod Peugeota baš i nećete moći puno toga birati, jer donosi svega dva paketa opreme.

No bez obzira na to Allure i GT paket nabijeni su svim i svačim i odista obuhvaćaju puno toga, tako da je pridodavanje dodatne opreme nerijetko izlišno. Bilo kako bilo, očito je kako i Francuzi slijede put koji su utabali ponajprije Japanci, ali i Koreanci s vrlo malim izborom paketa oprema. Za razliku od njemačkih proizvođača koji se baš natječu tko će omogućiti više dodatne opreme, samim time i personalizaciju auta i Frnacuzi su odlučili da paketiraju i da ne daju previše odriješene ruke kupcima. Zauzvrat, osigurali su im izdašnu i bogatu opremu, a pri tome cjenovno prihvatljivo.

Ono najbitnije o novom Peugeotu 3008

Novi Peugeot E-3008 je prostran, učinkovit EV sa zadivljujućim dizajnom, jednako kabine kao i vanjštine. Električna izvedba svakako je najzanimljivija, no pomalo u njenoj sjeni prošlo je i predstavljanje benzinske, zapravo hibridne izvedbe koju potpomažu omaleni elektro motor i još manje baterija od svega 0,9 kWh. Ono esencijalno najbolje tek stiže. Riječ je i o plug in izvedbi koju nismo imali priliku ni vidjeti ni isprobati u Šibenku na hrvatskoj promociji ovog vrhunskog up market kompaktnog SUV-a. Izvjesno je da će biti zanimljiv jer dolazi sa 20 kW/h baterijom koja omogućava autonomiju na struju i od najmanje 85 kilometara. I sve to potpomognuto 1,6 litarskim benzincem.

Velik je značaj ovog automobila i to ne samo za Peugeot, već i za cijelu Stellantis grupu, a posebice je važna pojava električnog E-3008. Upravo je 3008 "osovljen na posve novu platformu, a donosi i niz tehnoloških i dizajnerskih novina.

Ovo je potpuno novi Peugeot E-3008 i imali smo priliku sjesti za volan

Jednako kao i kad riječ o "fosilnim" kompaktnim crossoverima, tako je iznimno zahtjevno i u električnoj konkurenciji. Potpuno električni modeli, kao što su Škoda Enyaq, Tesla Model Y i Renault Scenic E-Tech bore se za prevlast u klasi, no 3008 E im sad ozbiljno puše za vratom. Kako 3008 također dolazi i s hibridnim pogonskim sklopom (PHEV će uslijediti) tako će i Hyundai Tucson, Kia Sportage i Nissan Qashqai biti na meti francuske pridošlice.

Cijeloi Stellantisovo carstvo stoji iza ovog poduhvata, jer upravo je E-3008 prvi od mnogih nadolazećih automobila koji će koristiti najnoviju STLA (izgovara se 'Stella' za praktičnost) arhitekturu grupe. Dakle, o ovom automobilu puno toga ovisi.

Ima upečatljive specifikacije

Peugeot tvrdi da će E-3008 dugog dometa s većom baterijom (i iznad 90 kWH, stiže kasnije kasnije) moći prijeći i 680 kilometara s jednim punjenjem. U Dalmaciji smo imali prigodu tek malo zaviriti u 3008, tek provozati koji kilometar, a to je nedostatno za prave sudove. Stoga se valja pouzdati u one Peugeototove. Tvrde da i ovaj koji su nam predstavili u Šibeniku, s manjom baterijom od 73 kWh, "lovi" 520 kilometara s jednim punjenjem. Blizu je to maksimuma od 560 kilometara vrhunske Škode Enyaq. Za to se može zahvaliti učinkovitosti Peugeota; WLTP brojevi sugeriraju da E-3008 može doseći 7,45  kilometara po kilovat-satu.
 

Punjenje je strelovito - a aplikacija E-Routes od pomoći

Na punionici od 160 kW, E-3008 puni daleko iznad prosjeka za klasu. Bolji je od potpuno novog Scenic (150 kW), iako ne baš u skladu s brzim brzinama modela Y i Hyundai Ioniq 5. 20 minuta mu je dovoljno za napuniti bateriju od 20 do 80 posto! Nova značajka E-Routes apolikacija računa optimalnu rutu na dužem putovanju, uzimajući u obzir udaljenost, raspoloživi domet, lokacije punionica i prometne uvjete kako bi putovanje bilo što lakše i učinkovitije. E-Routes je dostupan putem mobilnog uređaja povezanog s novim infotainment sustavom. Za sada još ne i u Hrvatskoj, no kako nam je kazao Dragutin Gotal, šef Peugeota u našoj zemlji, bit će to vrlo skoro.

Kad ne znaš što je loše na Peugeotu, kažeš mali upravljač

Peugeotov prepoznatljivi mali upravljač i ovaj put izaziva kontraverze. I dok neki upravo u njemu vide najveći problem i ne samo ovog Peugeota, tako drugi tvrdi da je to funkcionalno, moderno i nekako "bolidima" bliže rješenje. Činjenica je da kod Peugeota 3008 više nema problema s upravljačem koji zaklanja digitalni zaslon za vozača. Tu je dosta izmijenjena i moderniziana instrumentna ploča koja se dramatično okreće oko vozača stvarajući sportski i luksuzni dojam . Razlikuje se od svega viđenoga u segmentu, a korištenje ultra modernih i kbvalitetnih materijala, ambijentalna rasvjeta i suvremeni dizajn čine ga vodećim u klasi. Prostor za suvozače i sprijeda i straga je također je velik, a prtljažnik od 520 litara više je nego dovoljno velik.

E-3008 je impresivan automobil

E-3008 pogoni jedan jedini električni motor od 207 KS i 345 Nm. Brojke nisu izvanredne, no i čemu za jedan SUV. Performanse su dinamične ispod 50 km/h, ali ubrzanje značajno opada kako se približavate brzinama na autocesti. Kako ubrzo stiže model s dva motora i sa impozantnih 316 KS to bi moglo utjecati za one zahtjevnije. I ono što je kod elektro automobila čest slučaj je limitirana brzina. Ne može brže od 170 km/h, a i pri brzinama višim od 120 km/h potrošnja struje linearno raste.

Auto je agian kroz zavoje i nema previše naginjanja karoserije, ali to je zato što je vožnja previše čvrsta za automobil ove vrste. Profinjenost je snažna, skroz, s bukom ceste i vjetra dobro potisnutom iznutra. Novina su i  polugice postavljene na upravljaču za pristup trima razinama regeneracije kočnica u hodu.

E-3008 starta s cijenom od 48.490 eura u opremi Allure...

...nižoj od samo dvije razine opreme,  no i ova razina opremljenosti je zapravo fascinantna. Dodatne prednje senzore za parkiranje, adaptivni tempomat, grijana prednja sjedala i ambijentalno osvjetljenje i više, nudi GT izvedba koja stoji od 52.950 eura. Poprilično je to skupo, no kako ni konkurenti nisu bitnije povoljniji tako će pravi izazov biti za što se opredjeliti. Kako je nabavka elektro automobila u nas u direktnoj vezi s poticajima države tako će očito i ovaj automobil uvelike ovisiti o tome koliko će hrvatska država biti izdašna sa subvencijama. Činjenica je da 9000 eura koliko Hrvatska vlada daruje kupcima električnih automobila može biti snažan okidač za kupovinu kod mnogih. No ima to i loših strana, jer tko će te poticaje više dočekati. Zapravo, ovakav način stimuliranja prodaje električnih automobila nerijetko je i veliki hendikep. Gotovo da i nemaju kupaca kad nema poticaja.

Do tada će najzanimljiviji biti hibrid, a Dragutin Gotal vjeruje kako će baš kombinacija provjerenog 1.2 litarskog benzinca te malog električnog motorića dominirati i činiti i više od 80 posto prodaje i ovog Peugeotovog modela. Kako nam je kazao, plug in izvedba koja slijedi cjenovno će se smjestiti negdje između lakog hibrida i "strujića". Očekivana će mu cijena biti nešto iznad 43.000 eura.

Model:                                                Peugeot E-3008 GT 73 kWh 210


Cijena GT model:                        52.950 euro
Cijena E modela Allure: 48.490 euro
Pogonski sklop:                            1x e-motor, 73 kWh baterija
Snaga/moment:                              207 KS/345 Nm
Mjenjač:                                   Automatski, prednji pogon
0-100 km/h:                                8.8 sekundi
Maksimalna brzina:                         170 km/h
Doseg:                                     525 km
Punjenje:                                  160kW (20-80 % u 20 minuta)
Dimenzije (D/Š/V):                         4,542/1,895/1,641mm

Koeficijent zračnog otpora:            0,28 Cd

Cijena 1.2 hibrid od:                      35,490 euro

U prodaji:                                 Sada

PEUGEOT 3008 E - 3 u 1! Na struju, benzin i plug in, strah i trepet za Teslu Y, ali i za banchmark Nissan Qashqai

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.