Svirala sam "Zvijer" u Lisinskom, tako sam od milja nazvala koncertni klavir Steinway & Sons kojeg sam sama odabrala u tvornici u Hamburgu

Jeste li znali kako umjetnici tepaju koncertnom klaviru Steinway & Sons u Lisinskom? Martina Filjak je ne samo planetarno poznata pijanistica, ona je i stručnjakinja u biranju klavira. Kao gošća hamburške tvornice Steinway & Sons ove je godine za "Hrvatski glazbeni dom" u Splitu odabrala univerzalni klavir, prije toga i za "Istarsko narodno kazalište" odredila je kakav će biti. Izabrala je i koncertni klavir i za "Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog", a na "Zvijeri" je, kako ga od milja, zove odsvirala u subotu i prekrasan koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Zagreb, kojim je ravnao proslavljeni dirigent, koji je slavio 60. godišnjicu umjetničkog rada. Desetljećima Steinway & Sons njeguje posebne odnose s pijanistima iz svih žanrova. Od Langa Langa preko Diane Krall do Billyja Joela, od Steinwayovih besmrtnika kao što su Cole Portera, Sergej Rachmaninoff do Arthur Rubinstein. Koliko stoji Steinway klavir? Od 35.000 dolara za obične do 175.000 dolara za koncertne. Nakon koncerta u "Razgovoru s umjetnicima", Martina Filjak otkrila je tajne svog jednako tako omiljenog posla, biranja glasovira za velike kupce, za koncertne dvorane, glazbene ustanove, kazališta...

Prvi ovosezonski koncert Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Alumni 100 ove će se subote održati u sklopu ciklusa Lisinski subotom. 100. godina Muzičke akademije Zagreb Bojan Haron Markičević
19. 10. 2021

Snimio: Bojan Haron Markičević

Pripremio: Borut Černelić

 START: Čuli smo da za vaše sviranje i testiranje glasovira kojeg birate traje i više od šest sati. To je minuciozan posao s puno odgovornosti. Koja zna biti razlika između, naoko dva ista Steinway glasovira? Kako birate?

 

Filjak: Sam boravak u tvornici traje i više od osam sati i uključuje odabir i više od deset instrumenta. Taj sam proces prošla već nekoliko puta. Taj se proces odlikuje dijagnosticiranjem razlika, a posebice onih mikro. Sve su to instrumenti koji su svi fantastični. Za mene je instrument jedno živo biće koje ima svoju putanju, svoj put koji je odista poseban za svaki od njih. Steinway tvornica je specifična, jer tamo se sve radi ručno. Drvo sazrijeva jako dugo, što je jedna od tajni kvalitete i dugovječnosti tih instrumenta.

Jedna druga putanja za glasovir počinje u onom trenutku kad dođe u dvoranu. Tek tada on počinje živjeti svoj život. Svaka dvorana ima specifične uvjete, od temperature, preko vlažnosti, svjetla… Tako da treba znati gdje će se skrasiti, jer ovaj u Vatroslavu Lisinskom mora biti drukčiji od onog koji ide u Split. U Zagrebu je ogromna dvorana i za gotovo 2000 posjetitelja od manjih dvorana koje su blizu mora sa salinitetom u zraku. To su velike investicije i samim time moja je odgovornost velika. Moram paziti na sve te specifičnosti, a ponajprije na ton koji je u direktnoj vezi s navedenim. Naravno da klavir može odgovarati i umjetnicima koji će na njemu svirati i o tome valja voditi računa. Tako sam za Hrvatski dom Split tražila univerzalniji klavir koji se može uklopiti u različite načine muziciranja. I solističko i komorno i uz orkestar. Za Lisinski sam tražila takozvanu „Zvijer“. Ovaj instrument u Zagrebu zbilja i dan danas zovem „Zvijer“. Stvarno ima ogroman dijapazon, od najviših do najnižih tonova. Što se tiče različitih nijansi ima jedan moćan zvuk koji može ispuniti ovu dvoranu. S druge strane još uvijek mi se čini kako je dovoljno univerzalan da može biti odličan za kvalitetne koncerte Beethovena, a i za izvedbe jednog koncerta 20. stoljeća, kakav je bio ovaj večeras.

Steinway & Sons surađivao je s nekima od najistaknutijih umjetnika i dizajnera našeg doba kako bi stvorio posebnu seriju klavira koji posjeduju beskompromisni izraz. Ograničena izdanja izrađena po mjeri u  tvornicama Steinway & Sons New Yorku i Hamburgu odista su posebna i raritetna. Kombiniraju klasičnu izradu Steinwaya, s nadahnutim i izražajnim dizajnom - čineći svaki Limited Edition Steinway i veličanstvenim glazbalom i potpuno jedinstvenim umjetničkim djelom. Steinway & Sons klavir naprosto je savršenstvo. Bilo da se radi o suptilnoj razlici, poput potpuno srebrnog hardvera Sterling Steinwaya, privlačnijoj izjavi, poput crvenog Pops Steinwaya ili klasičnom izgledu Louisa XV ili Chippendalea. Desetljećima Steinway & Sons njeguje posebne odnose s pijanistima iz svih žanrova. Od Langa Langa do Diane Krall do Billyja Joela do Steinwayovih besmrtnika kao što su Cole Porter, Sergej Rachmaninoff i Arthur Rubinstein.

Klaviri Steinway neki su od najtraženijih glasovira. Dakle, koliko Steinway klavir u prosjeku košta? Ako ste ikada tražili cijene na Steinwaysu, znat ćete da to može biti teško, jer postoje neki čimbenici koji određuju cijenu. Steinwayov model 4510, uspravni klavir, stoji oko 35.000 dolara. Ovo je najjeftiniji model za potpuno novi klavir koji Steinway nudi. Steinway Model S košta 64.500 dolara, a njihov najpopularniji koncertni klavir stoji otprilike 171.000 dolara. Ukratko, kada se prosječno izračuna devet najpopularnijih Steinway modela napravljenih u New Yorku, dolazimo do prosječne cijene od 75.777 USD.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da Steinwayovi korišteni klaviri obično koštaju između 45 % i 75 % njihove izvorne MSRP vrijednosti. Amortizacija varira za klavire zbog nekoliko različitih čimbenika koji se uglavnom odnose na stanje klavira i cjelokupno tržište klavira.

Članak je također dostupan u tiskanom izdanju magazina Start, koji je u prodaji od 31.07.2021.

PRETPLATITE SE!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.