Najbolji auto iza Željezne zavjese ikada, bio je to Volkswagen socijalističkog lagera!

Sjećate li se još one Škode koja je dobila ime "Tisuću malih briga"?

 Samo u prvih pet godina proizvedeno je više od 443.000 primjeraka, a više od polovice izvezeno je u desetke zemalja diljem svijeta.

U znak sjećanja na model 1000 MB, u Škodinom tvorničkom muzeju otvorena je posebna izložba, a izloženi su i rijetko viđeni prototipovi.

Najbolji auto iza Željezne zavjese ikada, bio je to Volkswagen socijalističkog lagera! Škoda
20. 7. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

 
Prošlo je 60 godina od olovnih dana, kada je tadašnja čehoslovačka Škoda počela proizvoditi legendarni model 1000 MB. U bivšoj Jugoslaviji kupci su brzo prozvali oznaku hijadu malih briga, jer auto nije bio poznat po pouzdanosti.

Posebnom izložbom tvornički muzej sada obilježava sjećanje na tadašnji moderni obiteljski automobil sa stražnjim motorom i potpuno čeličnom karoserijom - od prvih ideja o osnovnom konceptu, preko razvoja prototipa i priprema za serijsku proizvodnju, do predstavljanja na tržište i proizvodnju nasljednika, sa stražnjim motorom.

U muzeju u Mladoj Boleslavi do 5. siječnja sljedeće godine bit će izloženo 14 vozila iz povijesti modela. Između ostalog, izloženi su prototipovi 976 i 988 iz 1950-ih, trkaći automobili Formule 3 temeljeni na Škodi 1000 MB te razne serijske izvedbe 1000 MB i MBX. Osim toga, predstavljen je i prelazak marke na samonosive karoserije i koncept pogona na stražnje kotače. Osim eksponata, posjetitelji se mogu informirati i putem video ekrana ili fotografirati u foto kutku s replikom MBX coupéa koji je proizveden u samo oko 2500 primjeraka.

Škoda je model 1000 MB počela razvijati sredinom 1950-ih s raznim prototipovima s različitim pogonskim konceptima i karoserijskim izvedbama s dvoja i četvera vrata. Nakon opsežnog testiranja u ekstremnim vremenskim uvjetima, automobil je konačno dovršen za serijsku proizvodnju.

Bio je to prvi serijski model marke u kojem je motor bio smješten straga ispod moderne, lagane i samonosive karoserije. Istovremeno, MB je bio prvi pravi masovni automobil u povijesti Čehoslovačke. Godišnje ih se proizvodilo više od 100.000, a Škoda 1000 MB je u svoje vrijeme bila u vrhu svoje klase zahvaljujući tehnologiji, visokoj razini udobnosti i svježem dizajnu.

Bez tadašnjih modernih proizvodnih metoda uspjeh MB-a vjerojatno ne bi bio tako velik. Na primjer, prije 60 godina, jedinstveni čehoslovački patent za lijevanje aluminija pod pritiskom korišten je u velikoj proizvodnji automobila u glavnoj tvornici u Mladoj Boleslavi.

Model 1000 MB sastavljen je na 80 hektara, potpuno novom dijelu proizvodnog pogona. U prvih pet godina proizvedeno je više od 443.000 primjeraka, od čega je marka više od polovice izvezla u desetke zemalja diljem svijeta. Koncept vozila također se dokazao u mnogim utrkama i relijima. U stalnom razvoju i ažuriranju, bio je oslonac serije modela četvrt stoljeća, prije nego što je moderno doba stiglo sa Škodom Favoritom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.