Pobjeda života Zdravka Peveca, dobio sudbonosnu presudu protiv Šveđana, oprao ljagu s imena! Pao je „Volvo Göteborg“!

LIJEPA PRIČA ZA KRAJ TJEDNA! Nakon 15 godina Zdravko Pevec dobio je još jedan sudski spor. Ovaj put pao je europski kamionski gigant „Volvo Göteborg“ – još jedan krucijalan dokaz kako su ga prevarili i opljačkali! ODLUKA JE PRAVOMOĆNA.

Šveđani Pevecu moraju vratiti djedovinu, sve oteto, platiti sudski proces u predmetu vrijednom i više od 2 milijuna eura! Hoće li na red doći i Lovrinčević i njegovi kompanjoni?

Zdravko Pevec: Ovo je za mene najsretniji dan. Pobijedio sam Šveđane u 15 godina dugom sudskom procesu  i dokazao da su mi otimači imovine montirali proces i oteli firmu sa 4000 uposlenih i vrijednu 4 milijarde kuna

Pobjeda života Zdravka Peveca, dobio sudbonosnu presudu protiv Šveđana, oprao ljagu s imena! Pao je „Volvo Göteborg“! Igor Stažić / Start
10. 5. 2024

Ugledna švedska kompanija izgubila je sudski proces koji je zaveo hrvatskog poduzetnika u crno i otvorio vrata lešinarima koji su ga potom 2015. očerupali i oteli mu kompaniju vrijednu milijarde kune, koja je imala i 4000 uposlenih… Ovo je prekretnica u slučaju Pevec jer dokazuje smišljenu operaciju uništenja vrijedne hrvatske kompanije i uzorite obitelji.

Nakon što je Državni zavod za intelektualno vlasništvo pred dvije godine donio zabranu korištenja imena PEVEX, pred koji dan Zdravku Pevecu za pravo je dao i Općinski sud u Bjelovaru!

U ponovljenom sudskom postupku koji je naložio Vrhovni sud Republike Hrvatske donio konačnu i pravomoćnu oslobađajuću odluku za Zdravka Peveca kojom se on oslobađa krivnje, a naređuje se švedskoj tvrtki da plati sudske troškove procesa koji je trajao punih 15 godina, da Zdravku Pevecu Volvo mora vratiti djedovinu, pašnjake, livade, rodnu kuću…, sve  što su mu potom oduzeli u ovršnom postupku.

Nakon brojnih sudskih procesa koje Zdravko Pevec vodi s ciljem da ukloni ljagu sa svoga i imena obitelji, stigla je možda za njega i najvažnija pravomoćna presuda. Nakon što je Vrhovni sud Republike još 2018. vratio na ponovno suđenje proces u kojem ga je ovršila švedska kompanije „Volvo Göteborg“ i to još davne 2015. godine pred koji dan na adresu Pevecovih stigla je pravomoćna presuda Općinskog suda u Bjelovaru kojom se Zdravko Pevec oslobađa krivnje da je prevario čuvenu europsku kompaniju, a Šveđani mu moraju vratiti ovršenu imovinu, djedovinu, pašnjake, vinograde, rodnu kuću…, platiti masne sudske troškove.

Zdravko Pevec dobio je sudski proces i to onaj najveći koji se vodio protiv njega i koji je težio dva milijuna eura. Bio je to proces koji je otvorio Pandorinu kutiju u slučaju Pevec i koji je imao za cilj ogaditi do tada uspješnog hrvatskog poduzetnika. Nakon što je Volvo krenuo s ovrhama uslijedile su i brojne druge tužbe, uglavnom onih kojima je bio krajnji cilj oteti 4 milijarde kuna vrijednu kompaniju od Pevecovih.

Volvo je na simboličan način označio kraj Pevecovih, jer sve je bilo prikazano kao Zdravkova velika pljačka ugledne švedske kompanije. Tako bilo je mnogo lakše dokusuriti i dokrajčiti Zdravka Peveca, jer slike žutih kamiona koji su bili preplavili Hrvatsku odjednom su postale signal da je Pevec doživio potpuni krah. Na sam Badnjak započeo je proces pljenidbe prepoznatljivih Pevecovih kamiona. Njega se strpali u Remetinec, nije imao mogućnost braniti se i cijeli je proces protekao bez da je imao priliku iznijeti obranu, a kasnio je samo s ratom dvije, tvrtka mu je vrijedila i 4 milijarde kuna i usprkos tome uspjeli su mu nasapunati dasku i otvoriti vrata velikoj pljački koja je uslijedila. Sada mu moraju vratiti sve što su mu bili blokirali i potom rasprodali, a Šveđanima je presuđeno da moraju platiti i ogromne sudske troškove procesa koji je trajao punih 15 godina.

Volvo žuti Pevecovi kamioni bili su nešto posebno u cijeloj regiji, a vidjelo ih se često i na zapadno europskim prometnicama. To je bio očito trn u oku zlobnima i jalnima koji su ga željeli spriječiti u daljnjem rastu i zato su im trebali baš oni da ga likvidiraju. To što mu nisu dozvolili ni da se brani na sudu rezultiralo je odlukom Vrhovnog suda 2018. da vrati cijeli predmet na ponovno suđenje, a sad je stigao napokon epilog. Zdravko Pevec i njegova kompanija su nevini u ovom slučaju. No što im to vrijedi kad je upravo ovaj proces izazvao domino efekt i privukao lešinare koji su sve to isprovocirali i jedva čekali trenutak da ga sažvaču i unište.

Stvarali su mjesecima negativnu percepciju, optuživali su Pevecove da su radili debelo ispod cijene, a sve to jer su se uplašili zdrave konkurencije, jer su paranoično čuvali svoje monopole i ono najvažnije, ugledali su priliku da se dočepaju zlatne koke, kompanije koja je vrijedila milijarde i koja dan danas vrijedi milijarde. Lanac je to prevaranata, lihvara, pokvarenjaka i lopova koji su ga sveli gotovo na prosjački štap, koji su mu sve oteli, ovršili, ostavili bez bankovnog računa, osramotili, nanijeli teške uvrede… Prepoznati će se oni i Zdravko i Višnja Pevec se nadaju da ti ne spavaju mirno. Stoga nije nimalo čudno da im otkrivaju i kaznena djela, poput ovog zadnjeg u slučaju Jurice Lovrinčevića, koji je predvodio skupinu pljačkaša koji su preoteli Pevecovu kompaniju. Na jednak način na koji je Pevece proganjao i reketario, pokušao je to isto učiniti ni manje ni više nego Hrvatskoj vladi, ministru, medijima…, svima onima koji su mu stali na žulj.

Volvo je odlukom o odustajanja od procesa napokon shvatio da je osuđen na gubitak sudskog postupka i zato su Pevecima, pa i sebi skratili muke. Kad su imali podršku elite i sistema proganjali su Zdravka i Višnju, no kad su shvatili da ne mogu upravljati pravom i pravdom odustali su od progona Peveca. I sad to moraju platiti. Zdravku Pevecu je skinut križ s leđa, jer u ovom su ga predmetu blokirali, ovršili, oteli mu ono najvažnije i što je najgore, otvorili vrata zlim ljudima koji su dokrajčili obitelj Pevec i tvrtku Pevec. Među takvima nerijetko se spominju osim Jurice Lovrinčevića i brojni njegovi kompanjoni koji su se „domogli“ njegove imovine.

Volvo je oteo Pevecu u samo nekoliko tjedana sve kamione, pri tome se dobro naplatio i još su ponižavali Pevecove. Vjerojatno su iza toga stajali i neki drugi ljudi i interesi.

S druge strane Zdravko i dan danas u svom džepu ima Višnjin CD s njenim pjesmama i to dok nije bila poznata kao estradna zvijezda. Na tom CD-u prva pjesma kaže: - Kad ti dođem i pri tome vozim kamione. - Nakon svega zaslužila je moju ljubav. Takva se rijetko rađa i sretan sam što je imam. Da nije bilo Višnja tko zna gdje bih bio danas. Pomišljao sam i da si oduzmem život, al' kad sam vidio koliko se brine za mene, kolika je njena ljubav nije mi bilo druge nego da je slušam – kao i uvijek. Pristao sam se boriti, jer uvijek bi mi govorila čega da se plašimo kad nismo krivi i kad smo žrtve pohlepnika i prevaranata, kazao nam je danas presretni Zdravko Pevec koji je u čast pobjede na sudu odlučio ispeći i 21 vola u svom životu. Ovog puta samo za svoje prijatelje. A prema njihovim reakcijama, a i onima na društvenim mrežama ima ih na stotine tisuća!

VELIKI INTERVIEW SA ZDRAVKOM PEVECOM U BJELOVARU

Donosimo ekskluzivni razgovor agencije Digital Takeover sa Zdravkom Pevecom velikim hrvatskim poduzetnikom koji je robijao i zbog spora sa švedskom kompanijom.

Bili su još pred 15 godina pokrenuli dva milijuna eura vrijedan sudski proces, a potom i ovrhu zbog neplaćanja samo dvije rate leasinga za 500 kamiona. Otvorili su Pandorinu kutiju nakon čega su lešinari očerupali Pevec koji je tada vrijedio 4 milijarde kuna!

O značaju i pobjedi nad velikom švedskom kompanijom razgovarali smo u Bjelovaru sa Zdravkom Pevecom koji tvrdi kako je ovo prekretnica, jer upravo je navodna afera s Volvo kamionima pokrenula lavinu procesa i tužbi protiv Pevecovih, a tadašnji ministar financija Ivan Šuker pokrenuo je stečajni postupak nad tvrtkom čija je vrijednost imovine višestruko nadmašivala potraživanja vjerovnika. Bila je to uvertira koja je trasirala propas Pevecovog carstva. Upravo zbog toga za Zdravka Peveca ovaj dobiveni proces sa „Volvo Göteborg“ ima ogromno značenje, jer pokazuje na najbolji način kako su ga opljačkale interesne skupine, pospremile u zatvor i njega i suprugu Višnju i onemogućili ga da se brani i ostvari svoja elementarna ljudska i građanska prava. Upravo zbog kršenja tih prava Vrhovni je sud Republike Hrvatske još 2018. vratio na ponovno suđenje u ovom procesu na Općinski sud u Bjelovaru koji je napokon nedavno stavio točku na i ovog montiranog slučaja. Zdravko Pevec nije kriv, a  „Volvo Göteborg“ mora platiti paprene troškove suđenja koje traje od 2015., vratiti mu djedovinu, vinograde, pašnjake, rodnu kuću…, što su mu oduzeli u ovršnom postupku. Zdravko Pevec bio je vidno raspoložen i evo što je poručio.

 

PEVEC: - Ovo je za mene najsretniji dan u posljednjih 15 godina! Dobiti spor protiv Volva koji me teretio za nevjerojatnih 2 milijuna eura i koji su me otjerali u dužničko ropstvo ne za jedan već za dva života. Oslobođen sam svih njihovih optužni i to pravomoćnom presudom i napokon mogu disati punim plućima.

 

DT: Vi ste bili poznati po famoznim žutim kamionima, bilo ih je i više od 500 stotina i oni su su vozili širom Europe, no manje je poznato da u Vašem voznom parku nisu bili samo Volvo kamioni. Pa kako to da Vas je samo Volvo tužio?

 

PEVEC: - Bili smo nevjerojatno prepoznatljivi i što je najbolje iznimno uspješni. Osim Volva imali smo mi i DAF-ove, Scanije, Fiati

 

DT: Zašto Vas onda nisu tužili DAF, Fiat, Scania, već samo Volvo? Pa zar cijeli taj montirani proces nije započeo baš podizanjem ovrhe Volva, pa oni su Vam „legli“ i na rodnu kuću, pašnjake, livade…?

 

PEVEC: - Nasapunali su mi preko njih dasku. Bilo je to posebno inicirano, jer nikakvih pravih razloga nije bilo da podižu ovrhu protiv mene. Bio im je to dobar uvod u moju likvidaciju, a velika švedska firma trebala je biti dimna zavjesa s kojom su me ponizili i zbog čega su me odveli u propast. Eto, danas se pokazuje kako je to bio montirani proces u kojem je zainteresiranima za otimačinu bio jedan jedini cilj – oteti Zdravku Pevece ama baš sve što ima!

 

DT: I što sada?

 

PEVEC: - To su sve izveli ekspresno, nenadano, ničim izazvano. I to na sam Badnjak 2009. godine pokrenuli su tužbu i počeli mi plijeniti kamione koje sam imao u leasingu i koje sam već najmanje 2/3 bio otplatio. Sjeli su mi ne samo na kamione, već su mi oteli vinograde, djedovinu, uzeli su mi sve što su mogli. Što je najžalosnije kasnije su prodali ti moju djedovinu i pradjedovinu i što je apsurdno sad mi sve to moraju vratiti. Pitam se samo kako kad su Volvo Hrvatsku ugasili, kad je očito sad pojeo vuk magare i kad više ni sam ne znam koga da sad ja tužim da mi vrate oteto. Znam da mi djedovinu neće vratiti, ali bogami vratit će mi novac. Zanimljivo i svi sudski troškovi ovog višegodišnjeg sudskog procesa padaju na njihov teret.

 

DT: Jeste li očekivali ovakav obrat u sudskom procesu koji Vas je na kraju krajeva obilježio i otjerao i u zatvor?

 

PEVEC: - Presretan sam, jer nikada nisam ni sumnjao u sebe i svoju i obiteljsku nevinost, ali trebalo je sve to preživjeti. Nažalost moja hrabra i odvažna odvjetnica nije danas s nama. Toliko je toga dobrog za mene napravila i sad se vidi kako je njena žalba Vrhovnom sudu bila prekretnica. Što bih samo dao da tu sreću mogu danas i s njome pobijeliti. Znate, uvijek mi je govorila kako ne smijem posustati i kako je pravda možda spora no dostižna. Eto, moja je obitelj danas najsretnija na svijetu i odjekuju nam te njene riječi.

 

DT: Kako je bilo moguće da su Vas ovršili a niste bili u velikom dugu, kasnili ste jedna ratu dvije s lizingom, vaša imovina je i tisuću puta premašivala vrijednost dugovanja po lizingu, no svejedno su Vas po kratkom postupku maknuli s gospodarske scene i izazvali lančanu reakciju – krah velike obiteljske firme Pevec.

 

PEVEC: - Vrhovni sud je uočio niz nepravilnosti, a posebice im je bilo nevjerojatno da su me opljačkali, a da nisam imao priliku govoriti, sudjelovati u procesu. Bio je to prijeki sud koji me je naprosto proglasio kriminalcem bez dokaza i bez mogućnosti da se branim. Vrhovni sud poništio je i prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu i vratili su predmet natrag u Bjelovarski općinski sud na ponovno suđenje.

 

DT: Kad je to točno bilo s Vrhovnim sudom? Kad su poništili sulude presude koje su bile glavni razlog vašeg i Višnjinog robijanje te otimanje tvrtke Pevec?

 

PEVEC: - To je bilo 2018. godine. Tada su mi vratili nadu, no nisam bio siguran hoću li se iz svega ovoga izvući baš tako da sam oslobođen krivnje za navodno naneseno štetu Volvo Göteborg, da mi moraju vratiti djedovinu, vinograde, pašnjake, da moraju platiti sudske troškove. Poslali su Vrhovni suci jasnu poruku kako me nisu smjeli ovršiti a bez da sam imao priliku braniti se, iznijeti svoju obranu… Uskratili su mi elementarna građanska prava i eto danas je pravda zadovoljena, a svaka je rit došla na šekret, a tako i stečajni upravitelj Peveca Šket koji me je likvidirao, proglasio kriminalcem i zapravo isporučio u zatvor.

 

DT: Dakle, veliki Volvo i to ne ovaj u Hrvatskoj, već onaj švedski je priznao da su vodili montirani i lažni proces protiv Vas?

 

PEVEC: - Točno tako bi se moglo reći, jer oni su naprosto odlučili prekinuti i povući se iz ovog sudskog procesa na ponovnom suđenju jer su shvatili besprizornost vođenja suđenja, a jednako tako i neosnovanosti tužbe kojom su me uništili. Shvatili su i u švedskoj da su i oni zapravo bili svojevrsni kolateral i da su nekom drugom poslužili da me se likvidira. Da se pitao samo Volvo bilo je već i prije naznaka da se žele izvući iz ovog procesa, no očito im je baš Volvo poslužio da se domognu moje imovine. Drugi su to sa strane potpirivali, zna se dobro tko su ti pljačkaši bili. Etiketirali su nas da nismo vraćali dugove, navalili su nam na leđa i brojne druge komitente, etiketirali su nas kako uništavamo hrvatski transport.

 

DT: Ta percepcija koja se stvorila u medijima o Vama upravo je bila usko vezana uz žute Volvo kamione i  presudu da ste krivi, zbog čega ste i ovršeni. Linčovali su Vas po medijima. Hoćete li tužiti danas sve one koji su likovali nad Vašom sudbinom, koji su vas proglašavali krivima i kriminalcima, a danas je pala presuda da ste nevini?

 

PEVEC: - Nevjerojatno je to što su nam radili. Linč je i preslaba riječ za sve ono što nam se događalo od 2009. Bio je to klasičan montirana proces koji je poslužio lešinarima, ponajprije stečajnom upravitelju Šketu, a potom i svima onima koji su se bud zašto domogli moje imovine. Očerupali su me kao zagorskog purana i to zna se ponajprije tko. Mojom zlom sudbinom najviše su se okoristili Jurica Lovrinčević, Radić i Pavo Vujnovac. Protiv ovog prvog danas se vodi kazneni postupak zbog toga što je potplaćivao medije, a isto to je radio i u mom slučaju i još puno toga. Ne mogu reći da nisam očekivao da će mu se to dogoditi. Znate onu poslovicu – „oteto prokleto“. Svi oni koji su me opljačkali dobro znaju što su mi napravili i sasvim sam siguran da ne spavaju mirno.

 

DT: - Imate li namjeru satisfakciju potražiti od svih onih koji su sudjelovali u jednoj od najvećih otimačina privatne imovine u Hrvatskoj, hoće li uzvratiti sudskim tužbama svima onima koji su vas proglašavali lopovom, kriminalcem, nesavjesnim gospodarstvenikom?

 

PEVEC: - Na naslovnicama dnevnih novina proglasili su me čak i vragom. Tvrdili su da sam maltretirao ljude, da sam bio lopov. Znate li samo kako je to djelovalo na moju obitelj, susjede, prijatelje, na cjelokupnu javnost. Oni su imali jasan cilj, poniziti me, uništiti, proglasiti kriminalcem, a sve kako bi se lako domogli moje imovine. Zamislite, Šket im je prodao Pevec u stečaju za samo 60 milijuna kuna, a vrijedio je i 4 milijarde. Zamislite, samo nakon 6 mjeseci to isto društvo isplatilo si je 100 milijuna kuna dobiti i s tim su novcem kupovali dionice hrvatskih branitelja koje im je država poklonila. Nisu samo mene prevarili, prevarili su i vojsku branitelja čije su dionice vrijedile višestruko više nego što su im platili. Kako ih samo nije sram pred Bogom?

 

DT:  Vi ste odgulili svoju kaznu u zatvoru Lipovica i zbog takve nevjerojatne percepcije javnosti koje je uvelike doprinijela da vam sud odredi kazamat. Bili ste vodeći hrvatski negativac, a sad redate presude u kojima sudovi i institucije staju na vašu stranu i malo tko o tome želi pisati i govoriti. Jeste li tužni, rezignirani, poniženi?

 

PEVEC: - Ništa od toga. Sretni smo, jer ovo je svojevrsna katarza montiranog procesa protiv nas i satisfakcija je ogromna. Bili smo sve vrijeme ponositi i ja i Višnja, trpjeli smo najgore uvrede i u zatvoru, no činjenica da nam sve mogu uzeti, al' obraz i poštenje nikada, držala nas je na vodi. Višnja je moja kraljica, jer imati takvu ženu pored sebe u takvim šugavim vremenima je neprocjenjivo. Koliko god nam je bilo teško, ljubav, sloga, zajedništvo, povjerenja očuvalo je i Višnju i mene, a im našu obitelj.

 

DT: - Što je s ostalim Vašim procesima?

 

PEVEC: - Vjerujem da ću uspjeti i u brojnim drugim sudskim procesima koje vodim protiv brojnih progonitelja. Nije mi nimalo čudno da je Lovrinčević napravio to što je napravio u aferi Mreža ili ti pola pola. Pa on je pokušao napraviti državni udar, državnim je novcem podmićivao medije, radio je sve ono što je i meni radio. Isti mu je rukopis i znam da on neće završiti u „otvorenom“ zatvoru poput mene i Višnje, njega čaka prava i teška robija! Uglavnom, stvari se po mene odvijaju pozitivno i pravda polako dolazi na vidjelo.

 

DT: Doživjeli ste kao obitelj pravdu, sud je priznao da niste bili lopov i da ne dugujete glavnom progonitelju, koji Vas je stajao ugleda, imovine i slobode, ništa. Kakav je danas osjećaj u obitelji Pevec, kako je danas biti Zdravko Pevec?

 

PEVEC: - Izgubio sam 15 godina života, uništili su sav moj trud, preoteli su moje. Uvijek me je vodila istina i potreba da dokažem svoju nevinost. Znao sam da poštenje i pravda moraju pobijediti i da nitko nema pravo nekoga proglasiti kriminalcem a da mu to nije dokazano. Velike su nam nepravde nanijeli, al' zato je danas krasan dan ne samo za obitelj Pevec, već i za sve one koji vjeruju u pravo i pravdu. Znam dobro da istina pobjeđuje, a znam i da je narod već davno shvatio tko su i što su Višnja i Zdravko Pevec, baš kao što dobro znaju tko su Šket, Lovrinčević, Radić, Vujnovac… i njima slični. Brojni mi daju podršku i malo je onih koji me doživljavaju kao negativca. Više od 95 posto komentara na društvenim mrežama o meni i mojoj obitelji je pozitivno, ljudi nas cijene i vole. Znaju kako smo pošteno radili i znaju kako su nas i tko nas je nasamario. Ovo je moja osobna satisfakcija, jer sad postoje veliki izgledi da napokon izađem iz tog odvratnog, montiranog mi dužničkog ropstva, da dana sutra mogu i financijski biti slobodan čovjek, da ne moram plaćati ovrhe, da mi vrate oteto, da imam bankovnu karticu…

 

DT: Vama su uzeli vinograde, Vama su uzeli pašnjake, rodnu kuću, 500 kamiona, oteli su vam tvrtku koja se procjenjivala na 700 milijuna eura, a koja danas i više vrijedi! Ima li šanse da bar dio otetog vratite?

 

PEVEC: - Naravno da ću učiniti sve što mogu da vratim ne samo ugled, već i imovinu. Vujnovac i Radić svako malo pokušavaju nekome prodati tvrtku koja je nekada bila moja, no dobro znaju da im pušem za vratom. Dobro znaju i da je Državni zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva odlučio u koju korist i ustvrdio kako ne smiju koristiti ime Pevex, jer to je zapravo Pevec. Pa i danas većina ljudi za Pevex kaže da je Pevec. Zamislite si samo da netko odluči registrirati ime Coca-Colex. Dođe mi da ja tako zaštitim ime Fortenovax!

Ne vjerujem da oni baš tako lako, bez nagodbe sa mnom mogu prodati Pevex. A i tko će im to kupiti kad sad svi dobro znaju da ih jurim sudski gdje god stignem.

 

DT: - Što Vas to pogoni da uporno ustrajavate u istjerivanju pravde? Ipak Vi sad imate već dosta godina.

 

PEVEC: - Nosi me to. Osjećaj pravice kod nas je izražen, a i kakav bi ja bio čovjek kad ne bi vjerovao u to što radim, kakav bi ja bio čovjek da pognem glavu i prihvatim nepravdu. Peveci to ne čine i do zadnjeg daha borit ćemo se za svoja prava, za svoju imovinu, za ugled i čast, jer odista sve nam mogu oteti no obraz im ne damo! Davno su probudili inat u meni. Rekao sam jednom kako sam ispekao 20 volova u životu. Za kupce, dobavljače, prijatelje, uposlenike… Živim za dan kad ću ispeći 21 vola, kad ću počastiti sve svoje drage ljude i to svojim novcem koji će mi uskoro morati vratiti. Želim im tamo poručiti, evo sad sam slobodan građanin, imam bankovni račun napokon i neki novac da vas sve razveselim i zahvalim što ste vjerovali u Višnju, mene i moju obitelj. Želim poručiti svima kako je teško biti blokiran, želim podijeliti sudbinu sa svima meni sličnima, sa svima onima koje su lihvari ovršili, želim otići u dućan i svojom karticom kupiti bicikl, možda si i nov auto priuštiti i to da nakon glasi na moje ime.

 

DT: A što je s vinogradima, djedovinom…, koje su vam ovršili?

 

PEVEC:  - Teška je spoznaja da mi to ne mogu vratiti, al' vratit će mi novac. Zapravo nije novac bitan, koliko spoznaja da smo Peveci pobijedili nepravdu, nepoštenje i zle ljude.

 

DT: Imate li potrebu mijenjati Hrvatsku s ovom svojom istinom?

 

PEVEC: – Meni je i Lovrinčević nudio milijun kuna da povučen sve sporove koje imam s Pevecom, odnosno Pevexom. Nije to meni osobno rekao, već preko medija, a ja mu poručujem kako nema šanse da im prodam oteto za milijun ono što je vrijedilo kad su mi oteli 700 milijuna.

 

DT: Vaš slučaj približno je jednak kao i Todorićev, no zapravo to i nije. U čemu se razlikujete?

 

PEVEC: - Mi smo posve drukčiji ljudi i različiti slučajevi, iako su i njemu preoteli tvrtku. Trebate znati da su Peveci svoje carstvo izgradili isključivo svojim trudom, znanjem, novcem i sposobnostima, a Ivica Todorić ipak je bio miljenik države koji je obilato koristio subvencije, poticaje, podršku države… Uz sve to ja nisam ništa privatizirao za „jednu kunu“

 

DT: Hoćete li u politiku?

 

PEVEC: Kad bih bio uvjeren da je to moguće dao bih se i ja u politiku, ali smatram da je to u ovom trenutku još uvijek nemoguća misija, da je isprepletenost države s gospodarstvo prevelika i da ne postoje još pravi uvjeti za pošteno poduzetništvo.

 

DT:  Tko je Vaš anđeo čuvar i kome zahvaljujte da ste još uvijek na dobrom glasu?

 

PEVEC: Višnji! Nije njoj lako bilo biti sa mnom, a bila je i u zatvoru. Dijelio nas je samo jedan zid. Komunicirali smo kucanjem. Kad su mi presudili da moram ići u zatvor bio sam spreman oduzeti si život. Teško sam podnio onih prvih 30 dana pritvora u Remetincu. Lipovica je bila ipak nešto drugo. Zatvor je to otvorenog tipa, priroda, relativna sloboda, a i višnja je bila u svojoj „ćeliji“.

 

DT: Niste samo vi teško proživljavali te teške dane. I neki Vaši radnici bili su izloženi ogromnim pritiscima. Kako ste se s time nosili i treba li netko odgovarati zbog toga što se događalo Vašoj supruzi, sinovima, obitelji, suradnicima, poslovnim partnerima…?

 

PEVEC: Nažalost i zbog svega što se događalo u Pevecu imali smo i samoubojstvo i bila su to olovna vremena za sve nas. Upravo zbog svega što smo prošli potrebna je ova pozitivna katarza svima nama, a vjerujem da je to i odlična poruka cijelom hrvatskom društvu. Nek' se zna da Peveci ponovo kukuriču, da su skinuli ljagu sa svog imena i da će opet biti u pravom smislu slobodni ljudi. Mi znamo da nitko neće odgovarati, jer takva smo država, no i ovo malo sreće koja nas je pomilovala u zadnje vrijeme puno nam svima znači. Teško je prihvatiti sve to, al' očito je to cijena našeg izlaska iz komunizma. Nažalost i dalje s nama upravljaju oni koji su duboko indoktrinirani bivšim vremenima i koji nikako da se pomire za spoznajom da su slobode, poduzetništvo, privatno vlasništvo…, nepovredivi. Prisvojiti nešto što su drugi stvorili i dalje je rukopis mnogih, a to bi trebala biti čvrsta crta razgraničenja.

 

DT: Imate dva sina koji su vrlo ambiciozni i poduzetni. Koliko Vam oni pomažu u svemu ovome i vidite li se u budućnosti s njima u poslu?

 

PEVEC: Višnji i meni oni su poseban motiv, al' moram priznati da oni vole svoj život i da im je cilj prije svega zaraditi i dokazati se samostalno. Moja majka mi je često znala govoriti: - Zdravko moj, nije ti sve to što imaš od Boga, to ti je od roda! Tako i sam mislim i tako bih ja rekao i za svoje sinove i sretan sam što ih imamo i što su nam velika potpora. Očito imaju Višnjine i moje gene i zato su uspješni u svom poslu i bez mame i tate. Nisu oni u mom i Višnjinom biznisu i to je zapravo i dobro. Moja i najveća ljubav Crne Višnje su kosilice i zato sam ponovo krenuo u posao na isti način baš kao što je to bilo i prije više od tri desetljeća.