Posljednji oproštaj za američkog proizvođača automobila

Dugo se to predviđalo, no jučer je postalo stvarnost.

Posljednji oproštaj za američkog proizvođača automobila Fisker
19. 6. 2024

Američki proizvođač električnih automobila Fisker podnio je u ponedjeljak zahtjev za zaštitu vjerovnika, javlja francuska novinska agencija AFP. Kao razloge naveo je visoku inflaciju i probleme u proizvodnji. Tvrtka je već neko vrijeme u financijskim problemima i zaustavila je proizvodnju modela Ocean lansiranog 2022. godine.

"Kao i druge tvrtke u industriji električnih vozila, suočili smo se s različitim tržišnim i makroekonomskim vjetrovima koji su utjecali na našu sposobnost učinkovitog poslovanja", objasnila je tvrtka. Trenutačno razgovaraju s dionicima o prodaji imovine. Zaustavljanje proizvodnje modela Ocean također je dovelo Fiskerovu austrijsku podružnicu u probleme. Vozilo je u Grazu proizvodila kanadsko-austrijska multinacionalna kompanija Magna koja je zbog te odluke morala ukinuti 500 radnika.

Osnovao ju je danski dizajner automobila Henrik Fisker, a vrijednost tvrtke procijenjena je na 2,9 milijardi dolara (2,65 milijardi eura) 2020. godine kada se spojila s podružnicom investicijske tvrtke Apollo. U intervjuu objavljenom u veljači, osnivač je rekao da je 2023. godina za njih bila vrlo izazovna, čemu su pridonijeli kašnjenja u isporukama komponenti, manjak radne snage i visoka inflacija također se suočavaju s jakom konkurencijom kineskih proizvođača. Proizvođač električnih vozila Tesla, primjerice, u travnju je najavio ukidanje više od 14.000 radnih mjesta.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.